Pikyta ukrainietiška boba su grietinėle

Prisimenat tą puikią komediją „Mano didelės storos graikiškos vestuvės“? Ten buvo tokia scena, kai protestantiški jaunikio Jano tėvai atvyko susipažinti su jaunosios Tūlos šeima ir atsivežė bobą. Tūlos mama klausia „pyragas?“. Jano mama atsako „ne, čia – boba“. Tūlos mama vėl pasitikslina „pyragas?“, o Jano mama paprieštarauja „ne, čia – boba“. Galiausiai Tūlos mama bobą, anot jos – pyragą su skyle – atneša papuošus gėlių vazonėliu. Maždaug taip.


Originalus receptas

1,5 litro miltų,
3 stiklinės grietinėlės,
50 trynių, 
100 g mielių,
0,75 stiklinės sviesto,
2 stiklinės cukraus,
vanilės,
sviesto ir džiūvėsėlių formai ištepti ir pabarstyti.


Tris stiklines miltų užpilti trimis stiklinėmis tirštos grietinėlės, ištrinti, kad neliktų gumuliukų. Muštokėje, įstatytoje į šiltą vandenį, iki baltumo išplakti penkiasdešimt trynių, įpilti puoduką tirštų mielių, perkošti per sietą į užpildytus miltus, išminkyti ir palikti, kad pakiltų. Kai pakils, įberti žiupsnelį druskos, suberti likusius miltus, pusvalandį minkyti, supilti lydytą sviestą, dvi stiklines cukraus ir vėl išminkyti. Įberti truputį vanilės arba citrinos žievelių ir minkyti, kol tešloje atsiras pūslių. Pridėti trečdalį formos, kai tešlos priaugs dvigubai, gerą valandą kepti karštoje, kaip duonai prikūrentoje, krosnyje. Ištraukus iš krosnies tuoj pat išimti iš formos ant pagalvės ir pavartant ataušinti.


Patirtis ir patarimai

50 trynių tai kaip 40 Alibabos plėšikų. Tai jau ne, aš vištų neauginu ir šeima mano maža – kas suvalgys tokį pyragą su skyle? Todėl pasiskaičiavai šiek tiek nuosaikesnį receptą:

300 g miltų,
120 ml grietinėlės,
10 trynių,
20 g šviežių arba 5 g sausų mielių (paprastai mielės pakuojamos po 7 g, kurių užtenka tešlai iš pusės kilogramo miltų),
150 ml lydyto sviesto,
80 ml cukraus,
vanilės,
druskos.

Tešlą man užminkė duonkepė, tad nereikėjo tiek ilgai sportuoti, kaip aprašo Zawadzka. Tik teko šiek tiek pasukti galvą, kad sudėliočiau produktų eilę. Pradžioje supyliau pakaitintą grietinėlę (tiesa, recepte Zawadzka nemini, kad grietinėlė turi būti karšta, bet sako, kad miltai turi būti užplikyti),

tuomet – miltus,

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


druską, cukrų, vanilę, sviestą ir galiausiai su mielėmis išplaktus kiaušinių trynius. Tešlą pagardinau keliomis tamsiomis razinomis.
 

Kepiau 1 val. 20 min., bet manau, kad būtų užtekę ir 1 val. 10 min. Jei būčiau kepus orkaitėje, tikriausiai būčiau rinkusis 180-200‘C – nes ji beveik viskam tinka.

Iš mano paskaičiuotų produktų gavosi maždaug 700 g svorio boba. Tikrai skani, minkšta boba. Primena keksą, o etnologai bobą apibūdina, kaip formoje keptą mielinį pyragą. Tad skanaus.

O artėjant Velykoms – iškepsim ir velykinę bobą – Zawadzką tokį receptą pateikia. O! Vos nepamiršau - iš likusių baltymų galima išsikepti saldžią sniego bobą (kaip pajuokavom su vyrų - sniego žmogaus bobą).


Komentarai

  1. Pati sau pasirašysiu komentarą - kad bobos gabaliukas, sulaukęs trečios dienos - buvo pats skaniausiais.

    AtsakytiPanaikinti
  2. nesinervuok, zmones pirmiau dirba, gyvena, pinigus leidzia, ir tik paskui skaito literatura.
    o gal kas nors kepa ka nors?

    geras sis pyragas, sotus, patiks tiem, kas megsta/megdavo pyraga su pienu, taip seneoviskai.

    ir labai geltona is vidaus ta boba. zmones sako, kad del kiausiniu, bet as sakau, kad tai del to, jog ukrainietiska.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi, ne, mano komentaras buvo apie tai, kad su kiekviena diena boba bręsta ir skanėja.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Saunuole, siais laikais dauguma tokio amziaus pupuliukes tik mamyciu keptom varnom minta.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą