Balti kavos ledai



Pavasaris, pavasaris, pavasaris ir daug darbo. Kaip niekada. Visiems visko reikia ir vienu metu, o aš lyg už liežuvio traukiama visiems ir prisižadėjau. Parašyti, paskaityti, pataisyti. Maniau, kad bus lengviau, o nustebau tarytum kažkodėl būčiau pamiršus, kad tekstas vingrus ir įnoringas daiktas. Ypač tada, kai privalai parašyti taip, kad patiktų ne tau, o kitam, kuris į tavo pirštus sudėjo dideles viltis. Trumpiau tariant, bepigu čia sau tinklaraštyje blevyzgot, o kai reikia klavišais sutaukšėti padorų skaičių spaudos ženklų -  kiekvieną tą ženklą reikia lupte išlupti. Braukti. Trinti ir vėl ieškoti tinkamiausio pavadinimo savo mintims. Ir nutinka tų eurekų, ir išliūliuotų sakinių žudimų. Svarbu, kad būtų ką žudyti. Bet už tai po to ateina smagi akimirka, kai išsilaisvini iš garbės žodžio, išsivalai grindis ir ramiai susmaguriauji porciją ledų. Lėtai ir saldžiai.


Originalus receptas

1 litras pieno,
50 g kavos,
0,25 kg cukraus,
5 kiaušiniai.

Gerai pakaitinti litrą saldaus pieno, suberti 50 g ką tik paskrudintos, dar karštos, tiesiai iš krosnelės ištrauktos kavos ir uždengti, kad pritrauktų. Kai truputį pravės, perkošti per sietelį, supilti su ketvirčiu kilogramo cukraus išplaktus penkis kiaušinius, perkošti, atšaldyti ir toliau gaminti taip, kaip grietininius ledus.


Patirtis ir patarimai

Šį bei tą recepte keičiau. Pieną pakeičiau grietinėle, sumažinau kavos, cukraus ir kiaušinių kiekį. Ir receptas, pagal kurį sukau kavos ledus, buvo toks:

500 ml grietinėlės,
2 kupini šaukštai šviežiai maltos kavos,
100 ml cukraus,
2 kiaušiniai.

Šiek tiek nusižengiau ir Zawadzkos aprašytai gamybos eigai. Prisipažinsiu, kad ne prie širdies, tiksliau liežuvio, man kildinti ledai - tokie šiek tiek per riebūs. Todėl vadovavausi elementariu receptu, kurį radau ledų aparato dėžutėje. Viskas taip pat, kaip Zawadzkos laikais, tik nereikia kaitinti ledų masės. Teisybės dėlei norėčiau pridurti, kad mano draugė Rūta ledus gamina iš plaktos grietinėlės ir kiaušinių masės, kurios taip pat nekildina. O Jūs? Kaip Jūs ruošiat naminius ledus?



































Aš ledams naudojau šviežiai sumaltą kavą. Dėjau daugiau mažiau iš akies - pagal savo kavinį papratimą. Jūs irgi vadovaukitės savais įpročiais. Jei mėgstate stiprią kavą - berkite daugiau kavos, jei silpną - mažiau. Žinoma, galite naudoti tirpią kavą. Sakyčiau taip  - jei geriate tirpią kavą ir ji Jums skani - drąsiai naudokite ją ir ledams. Jei pirmenybę teikiate gerom kavos pupelėms - grietinėle plikykite maltą kavą. Svarbiausia, kad būtų skanu.

Taigi, maltą kavą aš dar šiek tiek paskrudinau sausoje keptuvėje, kad stipriau parustų ir užpyliau karšta grietinėle. Uždengiau, kad pritrauktų ir palikau atvėsti. Tuomet perkošiau per sietelį ir pastačiau į šaldytuvą, kad galutinai atšaltų ir greičiau susisuktų ledai.

Kol krito grietinėlės temperatūra, su cukrumi iki baltumo išplakiau kiaušinius  (kitą kartą bersiu mažiau cukraus). Juos sumaišiau su grietinėle ir visą masę supyliau į ledų aparatą. Toliau darbavosi jis.

O ledai tikrai buvo skanūs. Pabandykit.



Komentarai

  1. Rūta, aš dar iki ledų nepriaugau:))) Bet kai atlaisvės šaldiklis, būtinai įgrūsiu šaldymo aparatą tenai:) O po to vieną ledų pabandysiu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. bandyk bandyk, Odeta. Mes visi pradžioje išaugam ledus, o po to vėl priaugam :)

      Panaikinti
  2. Aš tai vos neišgriuvau pamačius įrašą! Kaip tik svajojau apie ledus, o čia dar su kava! Neturiu aparato, bet aš juos pagaminsiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei kaitinsi grietinėlę su kaiušiniais - tai neprireiks ir ledų aparato :)

      Panaikinti
  3. Bet čia reikia ledų aparato? Šiaip neišeina?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rasa, nebūtinai. Jei gamindama ledus grietinėlės (pieno)-kiaušinių masę kaitinsi - gali kuo puikiausiai apseiti ir be ledų aparato. Pakaks kokį vieną kartą ištraukus iš kameros gerai išmaišyti ar išplakti stingstančią masę.

      Panaikinti
  4. O štai šituos ėmiau ir pagaminau - pavyko nuostabiai! Ačiū, Rūta!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano mažas nuopelnas :) O šie ledai iš "Lietuvos virėjos" man patys skaniausi.

      Panaikinti

Rašyti komentarą