Vandenyje be lukšto virti kiaušiniai prie rūgštynių, žirnių, špinatų, dilgėlių ir t. t.
Šiuos kiaušinius su svieste kepintais skrebučiais ir žaliaisiais žirneliais ruošiau atostogų pusryčiams. Buvo užėjęs toks Zawadzkos šišas iš per mažo užimtumo, kuris atostogų pradžioje tiesiog sprogdina ištuštėjusias smegenis ir veda į neviltį. Tuomet galva net zvimdama ieško, kuo užsiimti, kad jos šeimininkas netaptų irzliu kamuoliu, negebančiu kiek daugiau laiko praleisti su šeima. Tai tokia pirma atostogų savaitė ir būna, kai vis dar greitai skaitai, greitai valgai ir greitai pavargsti nuo meilės pertekliaus, kol tempas pradeda lėtėti ir imi žmogiškai mėgautis gyvenimu ir kiaušiniais.
Originalus receptas
Užvirinti puode vandens, įbėrus druskos ir įpylus du tris šaukštus acto. Atsargiai įmušti kiaušinius ir po vieną suleisti į verdantį vandenį. Kai baltymas susitrauks, išgriebti kiaurasamčiu, nes tryniai turi būti skysti. Pasninko dienomis vandenyje be lukšto virtus kiaušinius galima patiekti kaip atskirą patiekalą sudėjus į pusdubenį ir, taip kaip kotletus, užpylus ruduoju padažu su citrina.
Vidutinio minkštumo kiaušiniai, supjaustyti į keturias dalis arba sukapoti, taip pat tinka su pavasarinėmis daržovėmis.
Bandelės arba duonos skrebučiai, iškepti svieste, tinka beveik su visomis daržovėmis.
Žaliuosius žirnelius geriausiai patiekti su keptu viščiuku, vėžių kakleliais arba kiauteliais, įdartais vėžienos faršu.
Patirtis ir patarimai
Didžiausia meistrystė šiame recepte – išvirti kiaušinius. Ir tiesą sakant, nėra jau ji baisiai didelė. Anksčiau rašiau, kad tokius kiaušus verdu po vieną užvirinto vandens sukūriuose, tačiau kažkada po to atradau ir daug patogesnį ir greitesnį būdą. Kiaušinius sumušu į tinklinį sietelį ir palieku minutei, kad nuvarvėtų skysčio perteklius (maždaug taip, kaip čia, tik nepilu acto). Kai pasūdytas vanduo užverda, sumažinu ugnį iki minimumo, kad vanduo vos judėtų (nes kunkuliuojantys burbulai sudrąsko baltymą) ir tuomet atsargiai po vieną suverčiu kiaušinius. 2 minutės ir minkštą kiaušinį galima kiaurašaukščiu traukt iš puodo. Paparastai vienu metu sėkmingai išverdu 2 kiaušinius.
Prieš užsiimdama kiaušiniais, išaižiau žirnelius ir subėriau į įkaitusią keptuvę su sviestu. Kepiau kol suminkštėjo (bet tikrai trumpai). Pasūdžiau. Tuo pačiu kitoje keptuvėje paskrudinau ir dvi riekes baltos duonos. Baisiai geri buvo pusryčiai. Mielai pakartočiau.
Originalus receptas
Užvirinti puode vandens, įbėrus druskos ir įpylus du tris šaukštus acto. Atsargiai įmušti kiaušinius ir po vieną suleisti į verdantį vandenį. Kai baltymas susitrauks, išgriebti kiaurasamčiu, nes tryniai turi būti skysti. Pasninko dienomis vandenyje be lukšto virtus kiaušinius galima patiekti kaip atskirą patiekalą sudėjus į pusdubenį ir, taip kaip kotletus, užpylus ruduoju padažu su citrina.
Vidutinio minkštumo kiaušiniai, supjaustyti į keturias dalis arba sukapoti, taip pat tinka su pavasarinėmis daržovėmis.
Bandelės arba duonos skrebučiai, iškepti svieste, tinka beveik su visomis daržovėmis.
Žaliuosius žirnelius geriausiai patiekti su keptu viščiuku, vėžių kakleliais arba kiauteliais, įdartais vėžienos faršu.
Patirtis ir patarimai
Didžiausia meistrystė šiame recepte – išvirti kiaušinius. Ir tiesą sakant, nėra jau ji baisiai didelė. Anksčiau rašiau, kad tokius kiaušus verdu po vieną užvirinto vandens sukūriuose, tačiau kažkada po to atradau ir daug patogesnį ir greitesnį būdą. Kiaušinius sumušu į tinklinį sietelį ir palieku minutei, kad nuvarvėtų skysčio perteklius (maždaug taip, kaip čia, tik nepilu acto). Kai pasūdytas vanduo užverda, sumažinu ugnį iki minimumo, kad vanduo vos judėtų (nes kunkuliuojantys burbulai sudrąsko baltymą) ir tuomet atsargiai po vieną suverčiu kiaušinius. 2 minutės ir minkštą kiaušinį galima kiaurašaukščiu traukt iš puodo. Paparastai vienu metu sėkmingai išverdu 2 kiaušinius.
Prieš užsiimdama kiaušiniais, išaižiau žirnelius ir subėriau į įkaitusią keptuvę su sviestu. Kepiau kol suminkštėjo (bet tikrai trumpai). Pasūdžiau. Tuo pačiu kitoje keptuvėje paskrudinau ir dvi riekes baltos duonos. Baisiai geri buvo pusryčiai. Mielai pakartočiau.
Komentarai
Rašyti komentarą