Pertrinta žirnių sriuba su sviestu, arba pasninko sriuba

Originalus receptas

1,5 l prinokusių žirnių
druskos
1,5 valg. šaukšt. sviesto
1 šaukštas miltų
2 petražolių šaknys
1 morka
1 poras
2 svogūnai
keletas juodųjų pipirų
1 prancūziškas batonas (kažin, ar jis toks pat kaip mūsų prancūziškas batonas?)
Galima įdėti šiek tiek lašišos arba rūkytos silkės.

Žirnius gerai išvirti ir pertrinti per sietą. Susmulkintus petražolę ir porą pakepinti svieste, įberti didelį šaukštą miltų, dar šiek tiek pakepinti, sumaišyti su pertrintais žirniais, atskiesti nukoštu daržovių sultiniu tiek, kad sriuba būtų tiršta, ir patiekti su svieste pakepintais ir padžiovintais batono kubeliais.


Norint šią sriubą patiekti be sviesto, žirniai verdami taip pat, pertrinti atskiedžiami daržovių sultiniu, o prieš patiekiant į vazą įdedama lašišos arba rūkytos silkės, arba pakepintos plekšnės gabalėlių ir užpilama verdančia sriuba.


Patirtis ir patarimai

Daržovių sultinys verdamas iš recepte nurodytų: 1 morkos, 2 svogūnų ir 1 petražolės šaknies, pipirų. Aš turėjau iš anksčiau išsivirus, tad jį ir panaudojau.

Sriubai naudojau šaldytus žalius žirnelius, kuriuos viriau apie 10-15 min. ir sutryniau kombainu.

1 didelę petražolės šaknį supjausčiau kubeliais, susmulkinau porą ir pakepinau keptuvėje su sviestu, užbėriau šaukštą miltų ir dar pakepinau apie 1-2 min. (svarbu nuolat maišyti arba kepti ant nestiprios ugnies, nes porai gali greitai sudegti, kaip vos nenutiko man). Pakepintas daržoves sukrėčiau į trintus žirnius, pasūdžiau, įpyliau maždaug 0,6 l užkaitinto daržovių sultinio. Pyliau kokius tris kartus - vis atrodė mažai. Deja... pasirodė, kad sultinio reikėtų dar daugiau - tikriausiai apie 1 litrą, o žirnius tikriausiai reikėtų trinti dalimis ir po to dar pertrinti per sietelį, kad atsiskirtų žirnių luobelės. Tad šitie pastebėjimai bus rekomendacijos man pačiai kitam kartui.

Daugiausiai abejonių kėlė žirnių sriubos ir rūkytos silkės derinys (nes būtent jos buvo šaldytuve). Todėl rezultatas nustebino - buvo išties skanu (tobula!), nepaisant net sriubos panašumo į košę ;).

Silkę sriubai aš nulupau, išėmiau stuburą ir pagrindines ašakas bei suplėšiau nedideliais gabaliukais. Kadangi vazos sriubai neturiu, silkės gabalėlius sudėjau į kiekvieną lėkštę atskirai ir užpyliau sriubą. Ypatingą, šiek tiek mėsišką prieskonį sriubai suteikia pakepinta petražolės šaknis ir poras.

Rekomenduoju, sriuba tikrai skani, tik nurodytam kiekiui žinių reikia pasiruošti apie 1 l sultinio :)

Komentarai

  1. iš tiesų pradinę paniką man kėlė pažadas, kad valgydamas šią sriubą susidursiu su rūkyta silke.
    ir šiaip atsargus mano požiūris į žuvį apskritai, o čia dar silkė su žirniu.
    turiu pasakyti, kad skanus derinys, po paraliais. žinojo žmonės visokių derinių keistų.
    o darant šią sriubą, įdomiai stebisi ta žalių žirnių žalia simfonija (mikseryje). leidžiant sau įvairias analogijas, galima ir su skrandžio turiniu palyginti. pardon, bet nusigasti nereikia, tikrai skanu. bon sriubė!

    AtsakytiPanaikinti
  2. sriuba - fantastika. viskas ten puikiai derėjo... ir silkė, ir žirniai trinti... gaminsim šitą sriubę ir mes.

    dėkui už puikę vakarienę.

    AtsakytiPanaikinti
  3. ;) jei bus plaučiai ir kepenys - kitą kartą ragausim Motiejuką ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. man vis dar keistai skamba avies plaučiai ir kepenys, bet stengsimės...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą