Vienos tortas





Originalus receptas

200 g cukraus,
200 g sviesto,
200 g miltų,
5 kiaušiniai,
1 šaukštas sviesto,
džiūvėsėlių formai pabarstyti,
1,5 stiklinės marmelado blynams pertepti.

Sviestą ištrinti, kad būtų kaip grietinė, įberti cukraus ir ištrinti su sviestu, suberti miltus, po vieną įmušti penkis kiaušinius ir išsukti iki purumo. Iš popieriaus iškirpti keletą skritulių, užpilti mažojo piršto storumo tešlos sluoksnį ir ketvirtį valandos kepti karštoje krosnyje. Kai iškeps, kiekvieną blyną patepti marmeladu arba uogiene, sudėti vieną ant kito, viršų aptepti glajumi ir apdžiovinti krosnyje.


Praktika ir pastebėjimai

Šį tortą kepiau du kartus. Antrą - praėjus daugiau nei ketveriems metams po pirmojo bandymo. Ir abus kartus, turiu prisipažinti naudojau skirtingas produktų proporcijas ir šiek skirtingus priedus. O kad jau antras kartas man pasirodė geresnis, čia aprašysiu antrąjį patyrimą:

200 g cukraus,
200 g sviesto,
300 g miltų,
1 a.š. kepimo miltelių,
4 vidutinio dydžio kiaušiniai,
1,5 stiklinės tirštos vyšnių uogienės.

Iš nurodytų produkų ir Zawadzkos nurodyta tvarka išplakiau tešlą. Ant kepimo popieriaus nusipiečiau 18 cm skersmens apskritimus ir daugiau mažiau pagal juos suformavau būsimo torto papločius. Kiekvieną blyną kepiau po 15 minučių. Iš čia nurodyto produktų kiekio iškepiau 5 blynus. Juos atvėsinau ant grotelių pridengus rankšluosčiu.


Pravėsusius apipjoviau peiliu, sulyginau kraštelius. Torčiuko sluoksnius pertepiau tiršta vyšnių uogiene (kuo puikiausiai tinka raudonųjų serbentų, aviečių, juodųjų serbentų drebučiai ir džemai).

Glajui naudojau garų vonelėje ištirpintą šokoladą (2 plytelės juodo šokolado ir 1 šaukštelis sviesto), tačiau pati Zawadzka siūlo pasigaminti kelis skirtingus glajus ir pateikia 5 receptus: paprasto glajaus, 2 variantus šokoladinio glajaus, skaidraus kaip stiklas ir virto skaidraus glajaus. Ir Zawadzka yra šimtą kartų teisesnė - minkštas glajus ar net kremas šiam tortui tiktų labiau.



























Tortą iškaišiau cukruotais žibuoklių ir mimozų žiedais, kažkada parsigabentais iš saulėto Tulūzos krašto. Tiko.

Negaliu pasakyti, kad antrą kartą man šis tortas patiko labiau negu pirmą. Toks gana sunkus, stokojantis minkštumo. Kita vertus, tortas lengvai pagaminamas ir nelabai brangus ir ... senovinis ;)



Komentarai

  1. oho, kiek čia visokių navarotų reikėjo, o iš skonio atrodo, toks biški prie paprastesnių. Gardus, bet tie "blynai" tokie sunkūs, gal ir kietoki. kažkokį man skonį primena, bet neprisimenu dabar ką. Jeigu neo-Zavadska sako, čia nesudėtina ir nebrungu, tai tada ok.
    Beje, prie kavos jis labai gerai aina. bon tortė!

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) rask Tu, vyre, paprastą tortą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. eiline trapi tesla....prie jos man labiau tiktu sunkesni pertepimai, o uogienems - biskvitas...nu bet cia man taip atrodo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. na, nelabai. nepavadinčiau tešlos trapia. Ji man labiau priminė kaimišką keksą.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą