Eugenijos tortas

Originalus receptas

4 kiaušiniai,
2 tryniai,
300 g cukraus,
40 g pistacijų,
140 g bulvių krakmolo,
26 g cukatų,
100 g saldžiųjų migdolų,
0,75 stiklinės uogienės,
0,5 šaukšto sviesto ir džiūvėsėlių.

Išsukti keturis kiaušinius, du trynius ir 300 g. cukraus, kad būtų tiršta masė, įberti 140 g. bulvių krakmolo, 26 g. smulkiai supjaustytų cukatų, 40 g išlukštentų pistacijų, 100 g saldžiųjų migdolų, įdėti 0,75 stiklinės uogienės. Kiekvienos iš sudedamųjų dalių (čia Zawadzka turi mintyje riešutus ir cukatus), o kitą pusę perpjauti išilgai, ištrinti iki purumo (o čia jau vėl apie tešlą), iškepti du arba tris biskvitus, patepti uogiene, sudėti vieną ant kito ir užpilti glajumi.


Patirtis ir patarimai

Turiu pripažinti, kad XIX a. vilniečiai buvo pakankamai gerai išlavinę skonio receptorius ir mielai jiems pataikavo. Lengvas, purus ir nesunkiai pagaminamas tortas. Užtrukau gal tik pusantros valandos. Kaip ir visada, pradėkime nuo rekomendacijų sudėčiai ir proporcijoms. Ir to, ko Zawadzka savo „Lietuvos virėjoje“ nepaminėjo.

Taigi, kepant Eugenijos tortą (arba tortą Eugenijai) reikės:

4 kiaušinių,
2 trynių,
300 g cukraus,
40 g pistacijų,
300 g bulvių krakmolo,
26 g cukatų,
100 g saldžiųjų migdolų,
0,75 stiklinės uogienės (tešlai),
1,5-2 stiklinės rūgštesnės uogienės arba drebučių (pertepimui),
0,5 šaukšto sviesto,
1 šaukštelis kepimo miltelių.

Kepti ~180'C orkaitėje apie 30 min.

Didelių naujovių neįnešiau. Dėjau beveik dvigubai daugiau krakmolo, nei rekomenduota, nes su 140 g krakmolo tešla buvo gerokai per skysta. Tiesa, kai perskaičiau receptą, dvejojau ar gausis man tie blynai be jokių miltų. Žinoma, viena ausim buvau girdėjus, kad kepami biskvitai ir be miltų, bet pati nebuvau niekada bandžius. O tai ir atsirado proga 6itai pabandyti.

Maišydama tešlą nusprendžiau įberti ir kepimo miltelių. Nepasitikėjau kažkaip Zawazdka.
 


Vieną blyną iškepiau atskirai (supyliau trečdalį tešlos į kepimo formą), o iš likusios tešlos sugalvojau iškepti vieną storą blyną ir po to jį perpjauti į du. Iškilo ir iškepė gerai – neturiu jokių priekaištų. Tik visi riešutų gabaliukai ir cukatai (naudojau papają) nugrimzdo į dugną, todėl vienas torto blynas liko „švarutis“. Na, bet tai jau mano pačios kaltė, kad neklausiau Zawadzkos. Nors didelio nuostolio nepatyriau, bet kitą kartą kepsiu tris atskirus blynus.
Tiesa, pistacijas naudojau sūdytas, nes kitokių negavau. Ir nieko - buvo viskas labai skanu, jokio sūrumo nesijautė.

Tiek tešlai, tiek blynų pertepimui naudojau obuolienę su aronijomis. Sakyčiau, kad gal kiek per saldu, bet saldžiadančiams bičiuliams pitiko :). Manyčiau, kad idealu būtų blynus pertepti raudonųjų serbentų ir aviečių drebučiais... Tiesa, tiek tešlai, tiek pertepimui nereikėtų naudoti uogienės su kauliukais (na, pvz., aviečių).


O kad nereikėtų vargti su glajais - sulipdytą ir apipjautą tortą užliejau šokoladu ir papuošiau riešutais. Patarčiau Eugenijos tortą kepti iš anksto ir leisti jam bent pernakt pabręsti, o dar geriau - visą parą. Tuomet riešutai ir cukatai suminkštėja ir išskleidžia savo skonius ir aromatus.

Gaminsiu dar ir kitą kartą. Labai patiko. Rekomenduoju.

P.S. Fone matosi apelsinų gėrimas iš tos pačios Zawadzkos knygos.

Komentarai

  1. taigi, nesupratau kur dingos tos pistacijos, maniau reikės tortą alumi užsigerti. pasirodo, kad saldumas ir sotumas reikalauja espresso puodelio.

    tinka vėjuotą ir debesuotą dieną, su daug sulčių ir, žinoma, garuojančia kava. aišku tinka ir saulėtą dieną, tokiu atveju su šiek tiek sidro. rezultate - tinka bet kokią dieną su bet kuo, išskyrus alų.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą