Pyragėliai su lašiniais



















Originalus receptas

400 g. lašinių,
2 svogūnai,
druskos, pipirų,
1 šaukštas sviesto.

Tešlai:
0,5 kg miltų,
1,25 stiklinės pieno,
druskos,
3 kiaušiniai,
2 gabalai mielių,
0,5 šaukšto sviesto.

Užminkyti tešką kaip paprastoms bandelėms (matomai, kad Zawadzkos laikais visos šeimininkės žinojo, kaip užminkyti tešlą paprastoms bandelėms). Supjaustyti kubeliais šviežių lašinių ir pakepinti juos su svogūnais. Įdaryti jais pyragėlius, suvilgyti ištirpintame svieste, sudėti eilute vieną greta kito, uždengti dangčiu, kad pakiltų, ir kepti krosnyje kaip bandeles. Juos galima virti garuose kaip kukulius.


Rekomenduojamas receptas


200 g lašinių,
2 svogūnai,
pipirų.

Tešlai:
0,65 kg miltų,
1,25 stiklinės pieno,
druskos,
3 kiaušiniai,
mielių,
0,5 šaukšto sviesto.



Patirtis ir patarimai

Užbėgdama už akių noriu pasakyti, kad bandelės buvo skanios. Tiek vienos, tiek su rūgštynių sriuba. Gamyba nebuvo labai sudėtinga, tik reikėjo knygoje paieškoti, kaip minkoma tešla paprastoms bandelėms :). Taigi, vadovaujasi Zawadzkos nurodymais, sumaišiau miltus, mieles (aš naudojau sausas mieles), pieną ir palikau šiltoje orkaitėje pakilti (apie 50‘C).
 

Į pakildintą tešlą įmušiau kiaušinius, įbėriau šiek tiek druskos ir pusę šaukšto sviesto. Iš pradžių maišiau, tuomet pabandžiau minkyti, bet akivaizdu, kad ir vėl miltų mažoka. Papildomai miltų įbėriau dar apie 150 gramų. 

Užminkytą tešlą supjausčiau mažais gabaliukais ir įdariau paruoštu įdaru. Jo tikrai reikėjo mažiau negu,kad Zawadzka nurodo. Manyčiau sunaudojau tik pusę paruošto įdaro, tad tikrai pakaktų maždaug 200 g lašinukų. Ir jei jau prakalbom apie lašinius, tai turiu prisipažinti, kad tik sudėjus bandeles ant skardos supratau, kad Zawadzka rašydama „švieži lašiniai“ tikriausiai mintyje turėjo nerūkytus lašinius :). Na, bet ir su rūkytais lašinukais bandelės buvo labai skanios.

Bandeles patepiau lydytų sviestu ir palikau šiltoje orkaitėje (~50‘C) pakilti. Tuomet kepiau 180‘C orkaitėje apie 30 min.

Ištraukus bandeles pamačiau, kad viena kita bekepdama „išsišiepė“. Matyt nelabai gerai išminkiau tešlą arba kai kur tešlos sluoksniukas buvo plonesnis nei reikėjo. Na, bet tai nė kiek nepakenkė pyragėlių-bandelėlių skoniui. Skanaus! 

P.S. mes bandutes smagiai sukrimtome keliaudami automobiliu.

Komentarai

  1. Och, Zawadzka mane trikdo, ypač produktų kiekiai. Gaminau pagal ją riešutų kotletus. Bandžiau keptuvėj kept - nepatiko, po to įkišau į orkaitę - ir ne kas gavosi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Uf, gerai nors tiek, kad ne man vienai su nurodytais kiekiais kažkas nesusieina ;) Nes jau buvau pradėjus galvoti, kad gal pati kalta, kad netiksliai pamatuoju.
    Tiesa, turiu mintį kodėl. Radau viename recepte pastabą, kad matuojama stikline, kurios turis toks, kad keturios stiklinės turi sudaryti 1 l. Matyt XIX a. buvo pačių įvairiausių stiklinių ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. puikios bandeles. jeigu apie kiekius, tai turiu pasakyti, kuo daugiau, tuo geriau. cia apie kiekius, t.y., apie bandeles.
    buvo gal siek tiek neiprastai bandeliu su lasinukais "a la maxima/iki" duoneles komponentas is kvieciu duonos, o ne baltos bulkos. bet ne blogaiu, o labiau skrandziu pagavojus, tai ir geriau. hau!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atbaidet mane pirkti sia knyga...nu ir gerai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, ji augiau verta kaip bibliografinė vertybė, o ne praktinis patarėjas XXI a. virėjoms ;) Deja.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveika,

    Labai domiuosi kulinarija ir, apskritai, valgio gaminimu. Mano stipriausia puse - mieliniai kepiniai (labiausiai megstu kepti nesaldzius - su lasinukais, ivairiais suriais ar ju misiniais su zolelemis). Bet svarbiausia - tesla. Niekada nedarau maisalo (mieles, skystis, cukrus, vanduo). Is karto dedu visas sudedamasias teslos dalis ir minkau tol, kol nelips prie ranku ir indo (siukstu nepadauginti miltu, kad tesla nebutu per kieta). Po to kildinu apie 30 - 45 minutes. Po pakilimo tesla tikrai nebelimpa, atsiranda pusleliu ir jau galima formuoti kepinius.

    Kai bandeles padarytos siek tiek pakildinu ir dedu i 150 -160 laipsniu orkaite, kai matau, kad dar pakilo, temperatura didinu iki 180. kepimo laikas... Pagal situacija ir orkaites ypatumus.

    Beveik niekada netepu kiausinio plakiniu pries kepima. Iskepta gamini patepu sviestu, lasinukais arba kitais riebalais.

    Visada iseina puikiai.

    Niekada nesupratau seimininkiu, kuriu manymu mieliniai kepiniai yra vieni sudetingiausiu ir uzimanciu marias laiko. ...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki,

    ačiū už komentarą. Manau, kad beskaitantiems bus naudingas Jūsų patarimas apie mielinės tešlos paruošimą ;)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą