Riešutų kotletai (labai skanūs)


Šį savaitgalį vis gi nepasitaikė proga gaminti avies subproduktų patiekalų, bet naminio savaitgalio proga išbandžiau šį tą naujo – riešutų kotletus. Šeštadienį ryte bevartydama Zawadzkos talmudą prisiminiau, kad viename komentare buvo paminėti riešutų kotletai ir komentatorė apgailestavo, kad šnipštas iš tų kotletų gavosi. Na, ir nutariau paeksperimentuoti.

Originalus receptas

Kruopščiai sugrūsti 0,5 kg virtų bulvių. Į jas įdėti svieste pakepintų svogūnų, 100 g maltų graikinių riešutų, įmušti du kiaušinius, įberti tris šaukštus džiūvėsių, truputį krapų; pagaminti mažus kotletukus, pavolioti kiaušiniuose ir džiūvėsėliuose, iškepti karštame svieste. Prie jų – krapų arba grybų padažo.


Patirtis ir patarimai

Pradžioje norėčiau susisteminti Zawadzkos receptą su tais priedais, kurių ji tiesiog nepaminėjo:

0,5 kg virtų bulvių,
1 svogūnas,
100 g maltų graikinių riešutų,
2 kiaušiniai,
3 šaukštai maltų džiūvėsėlių,
kelios šakelės krapų,
druskos,
pipirų,
1-2 šaukštai bulvių krakmolo.
Kepimui - ~100-150 g sviesto.

Šį kartą naudojau baltą svogūną, nes jie švelnesnio skonio. Susmulkintus kepintus svogūnus (beriant į trintas bulves reikia stengtis, kad į tešlą patektų kuo mažiau sviesto), sugrūstus graikinius riešutus ir krapus subėriau į maltas bulves, įmušiau kiaušinius. Bulves naudoti virtas su lupena, nes jos yra lipnesnės, turi daugiau krakmolo.

Tešlą pasūdžiau, įbėriau šiek tiek baltųjų pipirų ir džiūvėsėlių, o kad tešla neišskystų, nuo savęs dar pridėjau ir porą šaukštų krakmolo. Paruošta tešla buvo gražios pieniškos kakavos spalvos ir kvepėjo graikiniais riešutais.

Kotletai gražiai susiformavo, o kad tešla neliptų prie rankų – patarčiau vis kyštelti į vandenį (na, ir žinoma, periodiškai nusiplauti prie pirštų prilipusią tešlą).

Kepant kotletukus svarbu nesudeginti sviesto (net gal geriau būtų naudoti lydytą sviestą).


Kaip ir patarė Zawadzka, prie kotletukų paruošiau grybų padažo (svieste pakepintas smulkiai kapotas svogūnas, džiovintų baravykų nuoviras, nubrauktas šaukštas miltų, 3-4 šaukštai pieno/grietinėlės), o savo nuožiūra kartu patiekiau dar ir pomidorų su krapais salotų.

Iš duotų produktų iškepiau 14 kotletų.

Patikėkite – buvo verta vargti. Kirtom – net ausys lapsėjo. Graikiniai riešutai suteikė tokio lengvo, vos juntamo kartumo ir tuo pačiu dar kažko, kam nusakyti dar nerandu žodžių.

Antra dieną orkaitėje pašildyti kotletukai neprarado nei gardumo, nei kvapnumo.

Rekomenduoju.

Komentarai

  1. Geras, šitas man atrodo kaip atradimas... reik bandyt ...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Išbandyk - verta.
    Būtum vakar užsukęs - būčiau pavaišinus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. o taip.. mhm aha .. tikras seksas lietuviškam skrandžiui. įsivaizduokit, kad valgote puikius bulvinius blynus-kotletus, kurie iš savęs alsuoja tokiu subtiliakišku kartumu (riešutai), o kai dar padžiovintų baravykų padažiukas prisideda, tai čia jau visa skonių orgija.
    Žodžiu, stilinga, subtilu ir skanu.
    Siūlau skelbti lietuviškos virtuvės grynuoliu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vakarienei mūsų šeima kirto Riešutų kotletus. Man pasidarė įdomu, ar jumis taip pat gavote minkštą vidų?
    Nuo savęs galiu pridurti kad pavoliojimas džiuvėsiuose, kiaušinyje yra reikalinga gamyba dalis. Kitaip keptuvėje pradeda dėtis velniava. (paskutinius porą kepiau be pavoliojimo kiaušinyje).
    Dėl to lietuviškos virtuvės grynuolio, tai bijau kad viskas gali baigtis tiesiog "riešutabulbblyniais su spirgais ir grietine"

    AtsakytiPanaikinti
  5. :) žiūrint ką Tu turi mintyje sakydamas "minkštas vidus".
    Man gavosi tokie, kaip čia pasakius... normalūs, gal būtų galima palyginti su vakarykšte bulvių koše. :) Neišskydo, iškepti nelūžo ir nelinko, ir keptuvėje nebuvo problemyčių apversti.
    O kad būtina apvolioti kiaušinyje ir džiūvėsėliuose - kaip matau jau praktika patvirtintas faktas. Ačiū už šį pastebėjimą.
    Tiesa, minkščiausia jų būsena buvo tarp pavoliojimų ir keptuvės.
    O kaip Jums jų skonis?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Skonis liuks. Vakarui issikepem su vaikeliu po viena. Gal bulviu galejau maziau deti (dejau 6) arba riesutu daugiau, bet siaip tai labai patiko. Risamuju komponentu (dziuveseliu, krakmolo) dejau negailedama, tai nebuvo sunku formuoti kotletukus. Isplojau gana plonus, nevoliojau kiausinyje, tik dziuveseliuose, bet vis tiek kepti ir vartyti sekesi be problemu.
    Rytoj tai ir grybuku padaziuko pasidarysim.
    Siaip visai nieko variantas Kucioms - i tesla kiausiniu nedeti, ir i padaza nepilti nieko pienisko :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jūs teisi dėl Kūčių - verta pabandyti. Tik truputį abejoju, ar gražiai atrodys ir ar tešla gerai "susiriš" be kiaušinio.

    Pas mus namuose tradiciškai, jei tik būna "derlius", kotletukus Kūčioms kepa iš džiovintų baravykų.... mmmmmm... niekas nepakeis :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą