Anyžiniai sausainiai kitaip
Originalus receptas
300 g cukraus,
9 kiaušiniai,
truputis anyžių,
300 g miltų,
2-3 šaukštai cukraus sausainiams pabarstyti.
Smulkiai sugrūsti 300 g cukraus, sumaišyti su devyniais tryniais ir plakti vieline šluotele arba mentele ant labai mažos ugnies, kol tešla pabals ir sušils. Nukelti, atvėsinti vis plakant, įberti truputį perrinktų anyžių, 300 g geriausios rūšies miltų, išmaišyti, supilti ant sviestu išteptos skardos ir kepti nekarštoje krosnyje. Kai apkeps, supjaustyti kvadratais, apsukti aplink medinį volelį, atvėsinti ir pabarstyti cukrumi.
Patirtis ir patarimai
Visada mėgau anyžius. Todėl susigundžiau šiais Zawadzkos sausainiais.
Cukraus negrūdau, nes jis ir taip man pasirodė pakankamai smulkus.
Na, bet plakiau kaitindama ant silpnos kaitros (foto apačioje). Nežinau, ką tai davė. Gal masė buvo baltesnė, nei įprastai? Ar šiek tiek tampresnė?
Anyžius sugrūdau grūstuve ir subėriau į išplaktus kiaušinius. Galiausiai subėriau nurodytą kiekį miltų.
Jau kelintą kartą tešla pagal Zawadzkos nurodytas proporcijas gaunasi tinkamo tirštumo, tad net pamiršau pirmąsias nesėkmes ;)
Biskvitą kepiau 30 min. ~ 180'C orkaitėje. Iškepusį suraižiau kvadratukais ir bandžiau apvynioti ant kočėlo. Na, turiu keturis variantus, kodėl nelabai man gavosi: a) biskvitas buvo per storas (nors tik kokio 1,5 cm); b) kočėlas buvo per storas (na, kočėlas kaip kočėlas); c) supjausčiau per mažais kvadratėliais (na, bet maždaug 5*5 cm); d) per ilgai kepiau (gal būtų pakakę ir 20 min.). Kitą kartą reikės pabandyti kažkurią klaidą ištaisyti.
Skanučiai trapūs anyžiniai biskvitėliai labai tinka su mėtų arbata...
anyžukai. tiek kiek ir reikia. ne perdaug.
AtsakytiPanaikintiburnoje jausmas lyg kramtomą žuvačką turėtum, pradžioje šiek tiek limpa.
šitų sausainių užkandęs, staiga prisimeni, kad ir ouzo turi.
tikrai skanu. ir kuo daugiau ragauji tuo skanesni atrodo.
tiesa, o kas su tais sausainiais "kitaip"?
AtsakytiPanaikintiO tiek kiaušinių ir dėjai? Anyžių ir aš mėgstu, reiktų pabandyt :)
AtsakytiPanaikintiNea, aš dariau iš 3 kiaušinių. Atitinkamai mažinau ir kitų produktų. Iš trijų kiaušinių gavosi vidutinio dydžio skarda, apie 28 ~5*5 cm sausainiukus.
AtsakytiPanaikintiDabar galvoju, kad gal juos reikėtų bandyt kepti dar plonesnius ir trumpiau (aš kepiau 30 min.), nes gal tada jie lengviau susiriestų.
"Kitaip"? :) Yra dar vienas anyžinių sausainių receptas. O šitas antras, todėl "kitaip" ;)
AtsakytiPanaikintiNesupratau iš originalaus recepto, kaip ten su tuo kočėlu :) Iškeptus ir supjaustytus sukti? Man Jūsų variantas labiau patiko.
AtsakytiPanaikintiBeje, apie anyžius. Jūs naudojote ne anyžių, o žvaigždanyžį, anksčiau vadintą badijonu arba tiesiog badjanu.
http://www.delona.lt/330,anyziu-seklos-100g.html
http://www.delona.lt/121,zvaigzdiniai-anyziai-100g.html
Įdomu, kuriuos turėjo omenyje Zawadzka? :)
O! Atradimas apie anyžius :) prisipažinsiu, kad net nepagalvojau patikrinti :)
AtsakytiPanaikintiNors pirmieji man labiau panašūs į pankolio sėklas :)
Kiek skaičiau Zawadzkos receptą, sau išsiaiškinau taip, kad karštą paplotį reikia supjaustyti kvadratais ir apsukti juos aplink medinį volelį (čia tik aš daugiau nieko po ranka neturėjau, tik kočėlą) ir palikti atvėsti. Bet, kad tas biskvitas suktųsi ir netrupėtų, jis turi būti, mano galva, arba labai plonas, arba labai minkštas, trumpai keptas ir plonas. Manau, kad ateityje dar bandysiu šį receptą, tik reikės paeksperimentuoti su biskvitu. Nors turiu pastebėti,kad plakta pagal Zawadzkos receptą, biskvito tešla buvo labai porėta ir nenorėjo plonai pasklisti ant skardos.