Batvinių, burokėlių arba rūgštynių sriuba

Kiekviena šeimininkė žino patį skaniausią šaltibarščių receptą. Ir niekam nepavyks nuginčyti, kad ne jos šaltibarščiai skaniausi. Savo receptą turėjo ir Zawadzka.

Taigi, skyrelis apie šiandieninių šaltibarščių prosenelį (tiesiog – prošaltibarščius). Šaltus, sočius ir raudonus šaltibarščius.


Originalus receptas

Sauja rūgštynių ir krapų,
1 stiklinė susmulkintų batvinių arba raudonųjų burokėlių,
2 agurkėliai,
0,75 litro grietinės,
sultinio ir druskos pagal skonį,
4-5 kiaušiniai,
40-60 vėžių.

Nemažą saują supjaustytų krapų ištrinti su druska, išvirti supjaustytas rūgštynes, batvinius arba burokėlius, atšaldyti, truputį šios masės ir skystimo įdėti dėl rūgšties, supilti dalį sultinio, grietinę, įpilti truputį šalto vandens ir viską išmaišyti. Jeigu sriuba per tiršta ar per rūgšti, praskiesti sultiniu arba grietine – sriuba turi būti balta ir tiršta. Prieš patiekiant įmesti keletą ledo gabaliukų, keletą kietai virtų ir ketvirčiais supjaustytų kiaušinių, smulkiai supjaustytų agurkų, kapą vėžių kakliukų arba virtos stambios žuvies; jeigu jos nėra – keptos veršienos, stirnienos arba kitokios žvėrienos, supjaustytos smulkiomis juostelėmis.

Grietinę ir vandenį galima pakeisti atitinkamu išplakto nenugriebto rūgpienio kiekiu.

Jeigu yra žiedinių kopūstų arba šparagų, galima įmesti jų gabaliukų, prieš tai atskirai išvirus vandenyje ir atvėsinus.


Patarimai ir patirtis

Prisipažinsiu iškart, kad Zawadzkos nurodytom proporcijom vadovavausi tik iš akies, bet siūlyčiau 4 žmonėms tokiai sriubai pasiruošti:

Saują rūgštynių,
ryšelį krapų,
1 stiklinę susmulkintų batvinių (jaunų burokėlių su koteliais ir lapeliais) arba 1-2 raudonuosius burokėlius,
2 agurkėlius,
0,5 litro grietinės,
~0,3 litro sultinio,
~ 1 stiklinę rūgštynių nuovyro,
druskos ir pipirų pagal skonį,
2-4 kiaušinius,
~200 g vėžių uodegėlių.

Kaip nurodo Zawadzka ir kaip visada pataria mano mama, pirmiausia supjausčiau krapus ir ištryniau su druska – tada išsiskleidžia jų aromatas. Na, o toliau – taip, kaip rašo Zawdzka - sudėjau virtas rūgštynes.

















Tuomet - juostelėmis supjaustytus virtus raudonuosius burokėlius.

















Supyliau sultinį, rūgštynių nuovyrą ir subėriau smulkintą agurką.

















Sukrėčiau grietinę ir išplakiau.

















Prieš patiekiant subėriau vėžių uodegėles.

















Tik apsėjau be kiaušinių. Na, nemėgstu jų ir viskas. Jūs pabandykite su kiaušiniais.

Skanaus! Ypač tinka tada, kai norisi sočiai, bet nesinori karštai.

Komentarai

  1. aš ir galvoju, ko trūko, gi kiaušinių. Ir burokų juostos didelės tokios.
    Apskritai, tai čia tiesą sakant ne šaltibarčiai šiandienos samprata, o šalta burokų sriuba. Krūvis šios sriubos kur kas rimtesnis nei šaltibarščių: sultinys, vėžių uodegos (beje sriuboje jos tokios macnios pasidaro), burokai ohoho juostomis. Ne popsas čia šaltibarštinis, o šiek tiek rokelio arba klasikinės muzikos koncertas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O tas vėžių uodegas galima rasti kiekviename prekybos centre ar reikia atskirai paieškoti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manyčiau, kad kiekvienam prekybcentry (mačiau ir didesnėj Norfoj). Būna padėtos kartu su krabų lazdelėmis, krevetėmis ir pan. Aš naudojau Vici vėžių uodegėles sūryme. Bet gal būna jų ir šaldytų?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą