Grietininės bobelės

Originalus receptas

800 g sviesto,
400 g cukraus,
5 kiaušiniai,
1,25 kg miltų,
1-1,5 stiklinės uogienės

800 g nesūraus sviesto išsukti iki grietinės tirštumo, įberti 400 g cukraus, įdėti penkis kiaušinius, suberti 1,25 kg miltų ir gerai išsukti. Tešlą išdėlioti į skardos formeles, įdėti tirštos uogienės, ant viršaus vėl uždėti tešlos, formeles padėti ant skardos ir kepti nelabai karštoje krosnyje, kol pagels.


Patirtis ir patarimai

Pirmasis klausimas, kuris man iškilo – o kur grietinė? Pasvarsčiau, kad gal čia pavadinimas sau, o tešla sau, bet kai pradėjau maišyti, pradėjau iš naujo svarstyti, kad gal čia vertėjos ir redaktorės liapsusas.

Tešla užmaišyta tik iš duotų produktų buvo tokia daugmaž sausaininė. Tuomet savo nuožiūra iš akies įdėjau ir grietinės. Kadangi kepiau iš pusės normos, grietinės tešlai normalizuoti užteko kokių 4-5 kupinų šaukštų (apie pusės stiklinės).


Šiek tiek abejonių kėlė uogienės dėjimas. Galbūt, jei tešla būtų buvusi minkštesnė, uogienė nebūtų sukėlusi nesklandumų. O dabar atvėsusios bobelės per „siūles“ išsišiepė (nors tai skoniui nepakenkė). Tuo tarpu tos, kurias kepiau be uogienės buvo gražios, lygios ir geltonos.

Kepiau 150‘C karštumo orkaitėje apie 40-45 minutes. Iškepusius papuošiau šokoladine kepuraite ir pabarstais.

Bobelio viršus buvo trapus ir kramsnus, o vidus – toks gana standus, kaip varškinių kepinių. Nežinau, ar įdėjus grietinės išradau naują receptą, ar atstačiau teisybę, bet buvo skanu. Kitą kartą kepsiu su daugiau grietinės. Tik reikia įsigyti mažų metalinių formelių.

Iš pusės recepte nurodytų produktų normos iškepiau 20 nedidelių keksiukų.


Komentarai

  1. O kame dar galima kepti bobas? Aš irgi norėčiau išbandyti mažas bobeles arba vieną didelę bobą, bet nebenoriu specialiai dėl jų pirkti kepimo formų. Gal kažką galima priataikyti iš pyragų formų?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Giedre, manyčiau, kad tikrai galima. Esu vieną bobą kepusi duonekepėje - gražiai iškilo ir iškepė (čia yra ir receptas - ukrainietiška boba). Tad, galvoju, kad galima naudoti ir kitokias, ne tik tradicines bobų formas. Juo labiau, kad pagal apibrėžimą, boba yra mielinis pyragas keptas formoje. Nesakoma, kad apskritoje formoje ar formoje su skyle :) bet žinoma, galbūt, tradicinė fora kiek tai nulemia kepinio savybes - minkštumą, drėgnumą ir pan.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą