Kiauliena arba šerniena su slyvų padažu


Originalus receptas

1 kumpis,
0,75 stiklinės vyno,
0,75 stiklinės acto,
druskos,
10-15 laurų lapų,
0,5 šaukštelio pipirų,
1-2 šaukštai kadagių uogų,
200 g džiovintų slyvų,
trečdalis prancūziškos bandelės,
1 šaukštas cukraus,
truputis cinamono,
0,5 šaukšto sviesto.


Nedidelį šviežią kumpelį pamirkyti šaltame vandenyje ir pasūdyti. Įdėti į puodą, įpilti 0,75 stiklinės vyno, tokį pat kiekį acto ir 1,5 stiklinės vandens, įberti druskos, įvairių šakniavaisių (aha, šitie tai nebuvo tarp produktų paminėti!), kadagio uogų ir troškinti dažnai pavartant. Minkštai išvirti 200 g. džiovintų slyvų, pertrinti per sietą, sumaišyti su pakepinta svieste tarkuota bandele, įberti truputį cukraus ir cinamono ir užvirinti; įpilti šiek tiek kepsnio sulčių ir užvirinus užpilti supjaustytą kiaulieną.

Vietoj slyvų galima užpilti 0,75 stiklinės vyšnių sulčių.
 

Patirtis ir patarimai


Kiauliena. Tikrai ne šerniena. Nors aksominis ir sodrus padažas geriau derėtų prie šernienos.

Kiaulienos kumpio viso neturėjau, o viso labo tik nemažą puskilogramį (600 g), tai iš akies pareguliavau ir kitus produktus:

0,5 kg kaiulienos/ šernienos kumpio,
0,5 stiklinės vyno,
0,25 stiklinės acto,
0,5 stiklinės vandens,
druskos,
5 laurų lapų,
5-6 grūdeliai pipirų,
0,5 šaukšto kadagio uogų,
priekoninių šakniavaisių (morkų, salierų, petražolės šaknies, svogūno, etc.)

Padažui:

200 g džiovintų slyvų,
2-3 riekės batono,
0,5 šaukšto cukraus,
truputis cinamono,
0,5 šaukšto sviesto.

Paruoštą kumpį pašoviau į orkaitę. Kepiau 180‘C karštumo orkaitėje ~ 1 val. uždengus, o pabaigoje 15 minučių atidengiau, kad apskrustų. Šiek tiek apmaudu, kad mėsa buvo sausoka (gal čia kiaulaitės amžius koją pakišo?), bet ją lyg juodaodis džentelmenas išgelbėjo padažas.




























Slyvas padažui tryniau žiūrėdama „Pagauk kampą“ etiudą apie lenkų virėją. Gal nuo vitamino C padažas ir tapo saldžiarūgštis.

Maži skrudinto batono gabaliukai labai smagiai kriaukšėjo ir drauge su slyvom tirpo burnoje.

Puikus patiekalas didesnei valgytojų kompanijai. Tinka su bulvelėmis arba ryžiais ir ypač kai už lango lyja. Su raudono Rioja vyno taure šalimais - būtų ideali pora.


Komentarai

  1. Taip, marmalinis padažiukas tikrai gardus. Mano supratimu,juo galima dengti visokas sunkiasvores mėsas.
    Kiaulė iš tiesų pasitaikė sportininkė, gal štangas kilnojo, nes kietoka ir sausoka truputį.
    Pritariu, su raudono vyno butelaičiu tikrai šį patiekalą įveiktum pakylėtai.
    Reziumuojant: padažiukas liuks, o jeigu dar ir mėsą turite žviežią ir gardžią, tai čia tikrai gera ir soti vakarienė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Super receptas. Slyvų padažas ypač gardus. Tik skrudinau gale ne 15 min, o kokias 6. Kiauliena ne taip išdžiuvo ir buvo daugiau drėgmės joje.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Džiaugiuosi, kad patiko, Kostai. Aš tą padažą esu kelis kartus ruošus, tai nepagailėjus kepsnio sulčių arba įpylus šiek tiek sultinio - jis gaunasi ne toks tirštas, kaip kad pirmą kartą (matyti nuotraukoje) bet nemažiau skanus ;)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą