Turkiškas tortas

Prisiminiau vieną antiemancipacinę reklamą „Buvo mano vyro gimtadienis, o aš peršalau...“. Galėčiau perfrazuoti „Buvo mano vyro gimtadienis ir iki pusės dviejų kepiau pyragus“.  Ir man buvo malonu. O čia dalinuosi vieno pyrago receptu, kad ir jums būtų malonu.

Originalus receptas

200 g sviesto,
9 tryniai,
4 baltymai,
300 g cukraus,
200 g miltų,
citrinų žievelių,
3 saujos migdolų,
0,5 citrinos,
0,5 šaukšto sviesto,
džiūvėsiu formai pabarstyti.

200 g ištirpinto sviesto išsukti, kad būtų kaip grietinė, po vieną sudėti devynis trynius ir ketvirtadalį valandos (o kodėl ne 15 min.?) sukti. Įberti 200 g cukraus, nutarkuotą citrinos žievelę, saują nuvalytų sugrūstų migdolų, 200 g aukščiausios rūšies miltų, keturis išplaktus baltymus ir viską vėl gerai išsukti. Formą ištepti sviestu ir išplaktu kiaušiniu, pabarstyti miltais, torto masę sukrėsti į formą, išlyginti, pabarstyti su trupučiu cukraus ir pusės citrinos sultimis pakepintais migdolais ir iškepti.



Patirtis ir patarimai

Sviesto tikrai netirpinau, naudojau minkštą, kambario temperatūros, sviestą. Ir kaip kokią nuodėmę paslapčiomis nuo Zawadzkos žiuptelėjau šaukštelį kepimo miltelių. Tad mano siūlymas:

200 g sviesto,
9 tryniai,
4 baltymai,
300 g cukraus,
1 a.š. kepimo miltelių,
200 g miltų,
tarkuotų citrinų žievelių,
3 saujos migdolų,
0,5 citrinos sulčių,
(0,5 šaukšto sviesto,
džiūvėsiu formai pabarstyti).

Tešlą paruošiau gana greitai. Šiek tiek užtrukau su baltymais, nes nebuvau iš anksto suplakus.
Nuo 9 trynių tešla buvo sodriai geltona. O tikriausiai, jei tešla būtų užmaišyta su kaimiškais kiaušiniais, tai ji būtų nuostabi kaip saulėlydis :)


3 saujas migdolų nuplykiau verdančiu vandeniu ir palikau 3-5 minutes pamirkti. Nuplykitus migdolus labai greitai ir lengvai išrengiau. Tuomet saują migdolų supjausčiau, o skirtus pabarstams taip tik gana grubiai aptraiškiau.
Su cukrum ir citrinos sultimis pakepinti migdolai apsitraukė tokia saldžiarūgšte glazūra.


Manau, kad Turkiškas tortas (XXI a. standartais besivadovaujant galima ji vadinti tiesiog keksu) buvo skanus... neteko nė paragauti, nes iškeliavo į vyro darbą. Bet pyragas tikrai viliojančiai kepėjo citrinomis ir kiek galėjau pajausti paėmusi į rankas - buvo purus.


Komentarai

  1. Taip, turkiškas keksas buvo tikrai skanus, minkštas, purus. ir ta citrininė tešlikė taip nieko visai žiūrėjosi. žodžiu, viskas su tuo tortu ok.
    beje, linkėjimai nuo mano darbo kolektyvo. sakė, kad skanu. nemelavo, žalčiai, pats mačiau.
    tiesa, iš tų migdolų daugiau buvo galima tikėtis, bet jie man atrodo atliko pagrinde eksterjero funkciją. o fotkėj atrodo kaip keptos vištienos inkliuzai bulvių plokštainyje, ar ne?

    merci ir bon apetit

    AtsakytiPanaikinti
  2. Girdėjau nuomonę, kad Turkiško torto-pyrago skonis priminė Hermaną-Germaną-Jeruzalės duoną-Vatikano duoną.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą