Žalieji žirneliai


Originalus receptas

1,25-1,5 kg šviežių žirnių ankščių,
0,5 šaukšto miltų,
krapų druskos,
1 šaukštas sviesto,
1-2 šaukšteliai cukraus.

Išaižytus ir nuplautus žirnius išvirti pasūdytame vandenyje, nusunkti ir perpilti šaltu vandeniu. Ištirpinti šaukštą sviesto, įberti miltų, sudėti į žirnius, truputį pasūdyti, įdėti žalių krapų, įpilti truputį sultinio, įberti šiek tiek cukraus, kad salsterėtų, ir virti tol, kol sutirštės.

Džiovintus arba buteliuose marinuotus žaliuosius žirnelius reikia valandą pamirkyti karštame vandenyje ir toliau naudoti kaip žalius.


Patirtis ir patarimai

Zawadzka galėjo rinktis iš trijų variantus, o aš turėjau ir ketvirtą – šaldytus žaliuosius žirnelius. Jei atvirai – mėgstu žirnelius. Labai. Paprastai tiesiog pasikepinu keptuvėje su trupučiu augalinio aliejaus ar šaukštu sviesto, įberiu kapotų krapų arba kitų žolelių ir kertu. Bet Zawadzka daug rafinuotesnė už mane.

Garnyrui prie avienos kotletų sunaudojau 1 pakelį šaldytų žirnių. Pakako 4 žmonėms.

































Gamindama nieko kaip ir nekeičiau – išviriau, atvėsinau, sudėjau viską ką rekomenduoja Zawadzka ir patiekiau su kapotais avienos kotletais.



















Tiesa, ar žinojote, kad žirneliai, kaip ir kiti ankštiniai, yra puikus geležies šaltinis.

Komentarai

  1. Zawadska vietoj miltu galejo grietineles pilt. Manau skaniau ir vaizdas estetiskesnis butu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėl estetikos - pilnai pritariu :) bet nuo derinio mėsiškas sultinys su pienu... tikriausiai, vienam kitam gali pasišiaušti žarnyno žiuželiai ;)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jautienos sultinys su grietinele gal ir nekokia porele, bet vistienos, darzoviu, kodel gi ne? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nelabai supratau, ar kotletai kapoti, ar aviena buvo kapota kotletams?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Buvo kapota aviena kotletams. Nors aš linkčiau šiek tiek kitaip tą Zawadzkos pavadinimą aiškinti. Kotletai - tai mėsytės šmoteliai su šonkauliuku (pranc. côtelette, iš pranc. côte - šonkaulis), o ne maltinukai, kuriuos mes rusiška mada pratę vadinti "kotletais". "Lietuvos virėjoje" yra dar pora receptukų (pvz., "mušti avienos kotletai" arba "prancūziški avienos kotletai"), kuriuose Zawadzka vis gi rašo apie tikruosius kotletus. O šis receptas, galbūt, savotiškas tikrojo kotleto variantas, jo imitacija. Arba rusiškas kotletas :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą