Migdolų pienelio gėrimas (oršadas)




















Ir kas gi tas oršadas? Žodis "oršadas" kildinamas iš prancūzų kalbos žodžio "orge". O pastarasis savu ruožtu - iš lotynų kalbos žodžio "hordeata", kuris reiškia "pagamintas su kviečiais". Britai tai vadina "orgeat" [orˈʒa], ispanai - "horchata", o italai - "orzata". Bet kas tas oršadas? O gi oršadas - gėrimas, pagamintas iš migdolų ir kviečių pieno, cukraus, rožių arba apelsinų žiedų vandens. Dažnai iš šių produktų ruošiamas ne tik gėrimas, bet ir oršado sirupas, kuriuo skaninami kokteiliai, pieniški gėrimai, kava ir desertai.


Origianlus receptas

Sugrūsti 400 g saldžiųjų ir keletą karčiųjų migdolų, užpilti trimis stiklinėmis vandens ir išspausti per audeklą; paskui migolus dar kartą sutrinti ir vėl išsunkti, užpylus trimis stiklinėmis vandens. Pasaldinti ir patiekti atšaldytą.


Patirtis ir patarimai

Be galo skanus gėrimas. Turiu prisipažinti, kad pritrūkau žodžių aprašyti oršadą. Atradimas, kurį tikrai rekomenduoju.
 
Na, šiek tiek tenka pasiterlioti su migdolų skūrelėmis, bet tai nėra bėda, jei migdolus nuplikom verdančiu vandeniu - odelė suminkštėja ir atšoka nuo branduolio. O tuomet, tai jau viens du ir migdolą lengvai išrengiam.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Migdolus sutryniau kokteilių plaktuvu. Lengviau iki košės konsistencijos susitrynė įpylus šiek tiek vandenuko.
 
Pagalvojau, kad neblogai tie vilniečiai XIX a. gyveno. O jums rekomenduoju valgyti migdolus, nes juose gausu vitaminų A, B1, B2, baltimų ir mineralų. Ir jei tikėti žinovais, migdolai stiprina organizmą, šalina nuovargį, gydo žaizdas, reumatą, mažakraujystę ir tikriausiai dar visą eilę negalavimų. Migdolai yra naudingi maitinančioms mamoms ir ilgos ligos išsekintiems žmonėms. Migdolai ypač tinkami malonumų pasiilgusiam gomuriui. Skanaus!

Komentarai

  1. nu as tai zaviuosi tavim, kaip tu netingi sitaip krapstytis prie visko ;) atrodo tiek daug darbo... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ai... :) matyt toks periodas gyvenime ;) O ir smalsu paragauti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kas kartą perskaičiusi Tavo naują eksperimentą sau pasakau, kad reiks pabandyti ir man. Bet jų jau tiek daug daug dar visai nebandytų prisirinko, kad... bet aš neprarandu vilties ir sakau, kad ir šitą būtinai reiks pabandyt :) Ačiū, Rūta!

    AtsakytiPanaikinti
  4. :) džiaugiuosi, kad patinka :) gal ir Jūsų virtuvėje kuris nors receptas apsigyvens ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ar radai pirkti ir karčiųjų migdolų, ar gaminai tik su saldžiais?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šį kartą gaminau tik iš saldžiųjų. Lentynoje turiu nedidelį pakelį ir karčiųjų migdolų, bet nusprendžiau palaikyti įpatingesnei progai... :)

    Turiu pasakyti, kad kvapnumo nepristygo ir be karčiųjų migdolų, bet net nenutuokiu, kaip tai turėtų būti svaigu ir su karčiais.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sakykite prasau, o kam tas skureles nulupti?? As vaikui pastoviai darau migdolu piena, tai ismirkytus migdolus, su visom skurelem sutrinu ir kosiu. Ir tas migdolu pienas tikrai dieviskas. Tai kam tos skureles nepritinka?

    AtsakytiPanaikinti
  8. O kodėl gi ne? :) Prieš gamindama pirmą kartą, šiek tiek panaršiau internete, paskaitinėjau ir radau, kad daugelyje receptų siūloma migdolus nulupti. Vienas iš mano tuo metu užtiktų blogų buvo fxcuine, kurio autorė remiasi "Larousse des Desserts" bei yra sudėjus citatas iš XVIII a. enciklopedijų ir pan. Mano minimą oršado aprašymą rasite pagal šią nuorodą: http://fxcuisine.com/default.asp?Display=26

    Nežinau kodėl rekomenduojama migdolus nulupti, ar dėl spalvos, ar dėl skonio, ar dėl kažko kito. Jei Jūs gaminate kitaip - puiku. Kiekviena virtuvė turi savų paslapčių, įpročių ir skonių. Kaip ir kitos kulinarinės smulkmenos. Vieni į sriubą beria žalius svogūnus, kiti prieš tai juos pakepina, vieni sūdo kiekvieną troškinio daržovę atskirai, o kiti - visas kartu, o treti - visai nesūdo. Ir visi jie yra teisūs :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą