Žemės sūris pusryčiams

















Kristina Sabaliauskaitė penktadienio „Stiliuje“ mano mieląją W. A. L. Zawadzką pagyrė ir pašlovino, kaip vieną puikiausių kulinarinio stiliaus etalonų. Kaip smagu. O ta proga – dar vienas XIX a. kulinarinis akibrokštas – žemės sūris.


Originalus receptas

1,5 litro grietinės, druskos, saujelė kmynų.

Pusantro litro šviežios grietinės pasūdyti, įberti kmynų, supilti į stiprų sūrmaišį, užsirišti ir 24 valandoms užkasti po žeme sode arba rūsyje. Išėmus iš žemės atsargiai ištraukti iš sūrmaišio, kad nesutrupėtų. Vietoj kmynų galima naudoti grūstas garstyčias.


Patirtis ir patarimai

Šis sūrio receptas patraukė mano akį dar pavasarį, bet neturėjau kur pakasti surmaišio su pusantro litro grietinės. Namie galiu nebent parke, pas anytą nenorėjau – bijojau pasirodyti trenktoka :). Tad prisiminiau šį receptą viešėdama savo kaime. Ir surizikavau.

Paėmiau 0,5 litro grietinės, saujelę kmynų, šiek tiek druskos, sumakalavau ir supyliau į bobutės paskolintą sūrmaišį. Vardan higienos dar jį suvyniojau į drobės gabaliuką ir užkasiau darže. Parai.

















































Kai atkasinėjau buvo ir įdomu, ir nedrąsu – o jei nieko nesigavo? Tiesą sakant, tikėjausi iškasti ko ne tipišką varškės sūrį. Bet žemės sūris buvo minkštesnis, praktiškai tepamas.

















O šio sūrio skonis nelabai su kuo sulyginimas. Gal panašus kiek į itališką maskarponę, tik turi grietinės rūgštelės skonį. Siūlau paeksperimentuoti, jei turite, kur užkasti :)

Mes žemės sūriuką suragavom su namine bandele ir mėtų arbata. Puikiai tinka ne tik pusryčiams, bet ir jaukiai rugpjūčio pavakarei. Skanaus!

Komentarai

  1. Zemes suris? nu kaip idomiai...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Eik eik, kaip įdomu! Sliekų nepritraukė? :)) Juokauju :)
    Žinai, turbūt išmėginsiu, sode užkasiu :))
    O vietoj sūrmaišio gal galima marlę kokią trigubą naudot?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip. Grietinė, 24 valandos, žemė ir jokios apgaulės :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jurgita, svarbiausia (kaip patyriau), kad audinys būtų tankus ir grietinė neišvarvėtų. Sliekų tai nepritraukė anei jokių kitų žemės gyvių. Gal jiem grietinė nepatinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. kaip pranešė mano liežuvis ir receptoriai, gavosi toks sviestas su rūgštele. žodžiu, jeigu norite įdomesnio sviesto, nusipirkite grietinės, padarykite kaip Rūta darė, ir gausite tikrai gerą sviestą. nereikės mušti ir visaip kitaip kurti sviestą, kaip darė močiutės. tiesiog pakaskit, ir oplia, sviestas.
    o jei pasiseks, gausis tikras maskarponė. nors maskarponei ala Zawadska turbūt reiktų iš tiesų didesnio kiekio grietinės ir palaikyti ilgiau bei šaltesnėj žemėj.

    AtsakytiPanaikinti
  6. sėdžiu išsižiojusi :D dar tokio dyvų dyvo ir girdėjus nebuvau...

    AtsakytiPanaikinti
  7. :) kai pirmą kartą perskaičiau šitą receptą, tai tik pakraipiau galvą. Niekaip nesuvedžiau galų, kaip ta grietinė virsta sūriu :) ir dabar ne iki galo suvedu. Svarstėm su kompanija, kad gal nuo spaudimo arba nuo temperatūros, o gal nuo kokios tai rūgštelės iš dirvos :)
    Pagalvojau, kad visai puikus siurprizas būtų svečiams - užkasi iš vakaro, o po to prie jų atkapstai visą žemėtą surmaišį ir iš jo ištrauki sūrelį :) Jaučiu,kad išsižiotų :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oho, va čia tai geras :) Turėčiau, kur užkast, tikrai pabandyčiau.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vuah! Mėgstu pieno gaminius ir visokius užtepukus bei sūrius, o kandagi Olandijoj visi valgo sumuštinius pusryčiams, pietums ir vakarienei, tai reikia juos supažindinti su šitu gardžiai skambančiu dalykėliu. Tik man teks naudoti viešą parką užkasimui. Ačiū už tokį idomėlį! (:

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tai vadinamasis kąstinis (iš čia ir kilęs jo pavadinimas). Tiesa, vėliau kąstinis pradėtas sukti, o ne kasti, bet skonis turėtų būti panašus.

    AtsakytiPanaikinti
  11. O! Audriau, Jūs esate teisus, tikrai žemės sūris labai primena kastinį (ragaudama apie tai pagalvojau) - ir pats produktas - nei tai grietinė dar - nei tai sviestas jau.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nerealu, bet nedrįsčiau tokio bandyti ir valgyti, man kažkaip vistiek nehigieniškai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Tai, kad gal su higiena čia lyg ir neblogai :) - per du-tris audinio sluoksnius žemė sūrio nepasiekia.

    Na, nebent žemė yra įtrešta cheminėmis trašomis arba užteršta kenkėjais kokiais.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Tikrai,labai idomu,bet tikriausiai reik laukti vasaros ar kol sausa zeme bus? :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Hm, Anonimiškas, prisipažinsiu, kad niekada apie tai nesusimąsčiau. Bet veikiausiai Jūs teisus (-i). Tik tiek, kad darže žemė kaip ir visai sausa (kaip pvz., smėlis) nebūna. Bet, žinoma, ta žemė neturėtų būti ir pažliugusi nuo tirpstančio sniego ar lietaus.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Ragavau, man super patiko. Skonis toks kaip sviesto, kaip tepamo surio. Man patiko. Saknu tikrai.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Rasa, šaunu! Esate man žinomas aštuntas žmogus, ragavęs žemės sūrio.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Ruta,

    nesulaukia vasaros,pakasiau pas mama silpnamyje :D daug kas ziurejo skeptiskai,juokesi,o kaip paragavo,tai patikekekit,neliko abejingu jam :) aciu dar karteli ;)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Tikrai smagu, kad išbandėt :) o dėl skepsio ir juoko - puikiai atsimenu savo namiškių veidus ;)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą