Apie "Lietuvos virėją"


Man patinka googlas ir knygų skaitmeninimo programos. Štai - užsimaniau vieną dieną pasmalsauti, ar Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje galima būtų pavartyti senesnius W. Zawadzkos knygos leidimus. Paieškojau jų kataloge ir radau net kelių leidimų egzempliorius. O tuomet tai jau prabudo smalsumas pažiūrėti, kaip tos knygos atrodo. Galvojau, kad va, nueisiu, pažiūrėsiu, gal dar ką atsišviesiu. Bet net to nereikia. Paprašiau, kad googlas paieškotų apie "Lietuvos virėją", "Kucharka Litewska" ir "W. Zawadzka". Radiniai maloniai nustebimo. Pirmiausia, žinoma, Wikipedia. Perskaičius trumputį Wikipedia straipsniuką apie Zawadzką, radau apačioje nuorodą į Lenkijos nacionalinę skaitmeninę biblioteką ir pilnai suskaitmenintą 1913 m. Vilniuje leistą Zawadzkos knygą. Su štai tokiomis spalvotomis įklijomis:

































Apetitas auga bevalgant. Tad parūpo pažiūrėti, kaip atrodė kiti Zawadzkos receptų knygos leidimai.

Viename internetiniame lenkiškame aukcione aptikau 1860 m. leidimo knygą. Ir jo antraštinio lapo kopiją:






















O štai svetainėje Virtualus istorinis vilnius skelbiama 1869 m. "Kucharka Litewska" II leidimo antraštinio lapo kopija.


















Krokuvos antikvariatas "Rara avis" savo aukciono kataloge demonstruoja 1874 m. knygos leidimą.

Lenkiški aukcionai taip pilni 1985 ir 1987 m. leistų "Kucharka Litewska" knygų po maždaug 15 zlotų. Geltonais viršeliais ir nespalvotom iliustracijom.






















Tai toks mano googlinės medžioklės grobis ir istorinis žvilgsnis.

Komentarai

  1. Geras!Ačiū!Labai įdomu ir abskritai puiki idėja - mano pirmosios patirtys gaminanant pagal Zawadzkos receptus buvo labai panašios į Jūsų Rūtą-tik vietoj sausainių gaminau berods bandeles su spirgais. Likau labai maloniai nustebinta, jog yra ir plačiau pasklidusiųjų kulinario paveldo restauratorių.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Restauratore tai nedrįsčiau savęs pavadinti - viso labo esu egoistiška vartotoja :) kad pasigaminti, išbandyti ir paragauti :)

    Smagu išgirsti, kad yra daugiau kankinančių "Lietuvos virėją" :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą