Džiovinti baravykai

Originalus receptas

Šviežius ir sveikus baravykus supjaustyti pailgais gabaliukais ir džiovinti saulėje subėrus ant rankšluosčio arba popieriaus. Ką nors gaminant keletą valandų mirkyti piene, paskui virti vandenyje ir troškinti svieste arba grietinėje.





Patirtis ir patarimai

Nelabai ta saulė šį rugsėjį šypsosi. Todėl pasikliauju jau įprastu džiovinimu orkaitėje. Nustatau ~50-70‘C ir palieku pernakt. Ryte numaustau baravykus, sudedu į popierinį arba stiklinį indą ir paslepiu iki šv. Kūčių.

O patarimai? Atsikelti anksti ryte. Mudu su tėčiu pakirdom dar gerai nė neprašvitus. Patyliukais, kad labai neišbudintumėme šiltai snaudžiančių šeimynykščių, išgėrėm po puodelį karštos kavos, suvalgėm tėčio suteptus sumuštinius su virtu kumpiu ir įspraudę kojas į guminis batus patraukėm į mišką. Beeinant ir prašvito. Keliais nubraukėm ant pievų žolynų blizgančią rasą ir paskui save palikę tiesią brydę ištirpom pamiškės krūmynuose...


Skaidriuose eglynėliuose ir stebuklinguose skynimuose radom ištisas kolonijas rudagalvių miško paklotės karalių. Pakėliau rudaviršį prie nosies... mmm... žinote, koks nuostabus kvapas? Atrodo, kad visas ruduo susikaupęs po matine odele pasisėlpusioje rudoje kepurėlėje... lėtai tręštantys ąžuolo lapai, drėgnos samanos, saulėtos gilės, eglių sakai, tirštas rūkas, elnio profilis ir tėčio ištiesta juodos duonos riekė su keliomis riekelėmis rūkytos šoninės... ir tas toks neaprėpiamas buvimo drauge gerumas...


Rudens parsinešėm pilnus krepšius ir kupinas širdis. Vien tik visų rudens rudumo atspalvių baravykai, keli raudonviršiai-raudonikiai, keli voveraičių-voveruškų skėtukai ir sauja skaidraus ramumo... kurią taip norisi sugniaužti ir niekur nepaleisti...


Išsaugoti gražius grybavimo atsiminimus galima įvairiai: aprašyti, nufotografuoti, užkonservuoti pusės litro stiklainiuose drauge su gelsvais baravykais arba sudžiovinti ir vėliau ja gardinti žiemiškas sriubas. Kaip tai daryti? Visų pirma - atsargiai drėgnu skudurėliu nuvalyti grybų kotelius ir kepuraites. Tada - supjaustyti išilgai riekelėmis, neskubant sumauti ant pagaliukų ir padėti šiltai, kad lėtai džiūdami baravykai išsaugotu gražiausius rudens prisiminimus ir aromatus. Gali džiovinti orkaitėje ant pečiaus, pirtyje ar saulėkaitoje, kaip pataria Zawadzka.



Komentarai