Garuose virtų daržovių gardumynas



Originalus receptas

Po saują įvairių daržovių,
3-4 džiūvėsėliai,
1 šaukštas cukraus,
apie 3 šaukštus sviesto,
1 stiklinė grietinėlės,
4 tryniai.

Daržoves atskirai patroškinti svieste, pavyzdžiui, žirnelius, žiedinius kopūstus, morkas, žaliąsias pupeles, šparagus, ropinius kopūstus, briuselinius kopūstus, žodžiu, įvairias daržoves, kokių tik tuo metų laiku yra. Puodą arba formą ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėliais ir sudėti daržoves, kas keletą sluoksnių palaistant padažu: išmaišyti stiklinę grietinėlės su šaukštu cukraus ir gerai išplakti su keturiais kiaušiniais. Kai forma bus pilna, užpilti dar truputį padažo, uždengti įstatyti į didesnį puodą, kuriame turėtų būti per du pirštus verdančio vandens, ir virti valandą. Prieš patiekiant sudėti į dubenį ir užpilti sviestu su pakepintais džiūvėsėliais.

NB Padažo gaminama atitinkamai pagal daržovių kiekį; jis reikalingas tam, kad daržovės suliptų, nebūtų atskirais gabaliukais.


Patirtis ir patarimai

Va, kaip atrodė XIX amžiaus garų puodas – tiesiog puodas puode. Iš aš tai išbandžiau paruoštas daržoves susluoksniavau maždaug pusantro litro talpos puode ir įstačiau jį į didelį puodą su verdančiu vandeniu. Padažas tirštėti pradėjo po kokių 10-15 min. Už valandos gardumynas jau buvo paruoštas ir puikavosi lėkštėje. Na, „puikavosi“, gal kiek per stiprus žodis, nes vaizdas nebuvo labai puikus. Bet gi nerašysiu, kad „drybsojo“ lėkštėje :)

Sunaudojau tuo metu šaldytuve buvusias daržoves:

- 6 briuselinius kopūstus,


- skiltelę moliūgo,


- pusę nedidelio brokolio,


- dalį saliero gumbo,


- ir 2 morkas.




















Paruoštas daržoves subėriau į metalinį puoduką. Tik patingėjau padaryti daugiau padažo. Manau, kad jis turėtų pilnai apsemti daržoves.


Į padažą kitą kartą dėčiau tarkuoto fermentinio sūrio, gal česnako, druskos ir pipirų šiek tiek daugiau. Pagal Zawadzkos receptą šis daržovių gardumynas gavosi toks salsvas, bet šiaip - neblogas. Skonį šiek tiek pataisė svieste pakepinti linų sėmenys.

Jei mėgstate daržoves - skanaus!

Komentarai