Itališkas blynas































Šitą receptą Zawadzkos knygoje radau du kartus ir kokius keturis - praradau. Nusižiūrėjau, o po to niekaip negalėjau surasti... nes pamiršau kaip vadinasi. Išvarčiau visą knygą. O kai radau - nustebau, kad šitas pyragas buvo priskirtas "pudingams, plikytiems miltiniams desertams, skanumynams". Na, skanumynams gal - nes žiauriai skanus. Kas ragavo - visi pirštus aplaižė ir prašė kartoti.

Originalus receptas

1,5 stiklinės miltų,
3 kiaušiniai,
1 stiklinė cukraus,
1 šaukštas sviesto,
1 šaukštas grietinės,
keliolika obuolių,
stikliukas vyno.

Iš 1,5 stiklinės miltų, dviejų trynių, šaukšto sviesto ir šaukšto grietinės iškepti tarpų blyną. Paskui išvirti obuolių su cukrumi ir stikliuku vyno, pertrinti per sietelį ir aptepti blyną. Išplakti tris baltymus, sukrėsti ant obuolių ir apkepti. Prieš patiekiant pabarstyti cukraus pudra ir supjaustyti kubeliais.

Patirtis ir patarimai

Pyrago pado tešla gavosi labai trapi, tačiau gerai paspaudus - gana gerai sulipo. Šią trapuolę subėriau į torto formą, gerai suspaudžiau, suformavau kraštelius ir pašoviau į orkaitę. Kepiau ~180'C karštumo orkaitėje ~15-20 minučių.

[Kitus kartus kepdama dėjau šiek tiek daugiau sviesto. Vietoje šaukšto - beveik du ar net visą 100 g. Geriausias blynas buvo naudojant maždaug du-tris šaukštus (~40-60 g) sviesto. Tad mano siūlymas būtų toks:

Tešlai:
1,5 stiklinės miltų,
3 kiaušiniai,
2-3 šaukštai sviesto,
1 šaukštas grietinės,
pusės citrinos žievelė,
porą šaukštų cukraus.

Įdarui:
pusė stiklinės cukraus,
5-6 obuoliai,
pusė citrinos arba tik citrinos sulčių,
stikliukas bato vyno arba romo,
cinamono.

Morengui:
3 kiaušinių baltymai,
pusė stiklinės cukraus,
pusės citrinos sultys (arba pagal skonį).] 
Kol kepė padas - išviriau obuolių košę (Aiste ir Rimai - tai Jūsų sodo obuoliai!). Neturėjau vyno, todėl panaudojau stikliuką romo (ačiū, Jurga!).

Obuolių košę sukrėčiau į iškepusį tešlos dubenėlį ir apdėjau standžiai išplaktais baltymais ir dar gerai valandai įkišau į šiek tiek vėsesnę, ~100-110'C karštumo orkaitę.






















Kitą kartą baltymus plaksiu su cukrumi ir šiek tiek citrinos sulčių, nes morengas gavosi toks gana prėskas. Nepaisant jo abejingumo, pyragas, kurį Zawadzkėlė pavadino "Itališku blynu", buvo be galo skanus.






















Kai iškepė, pagalvojau, kad tokį pyragą galima kepti ir su jau išvirta obuoliene. Sutaupytumėme laiko :) Obuolius galima pagardinti bruknių, spanguolių ar aronijos uogomis, svarainiais, kriaušėmis, slyvomis....

Skanaus! Mes tikrai kartosime :)

P.S. Ir tikrai kartojome ;) Saldesnis morengas ir tešlos dubenėlis su citrinos žievele - skaniau ;) Vieną pyragą-blyną šį savaitgalį vešiu Nerijaus tėvams. /2010-10-29/

P.P.S. Saldus morengas dauuuuuug kartų skaniau ;) /2010-11-02/

P.P.P.S. Panašu, kad šis skanumynas jau tapo tradiciniu :) /2011-02-18

P.P.P.P.S. O su itališku morengu tai išvis - nuodėminga / 2013-01-20


Komentarai

  1. Sveiki, norėjau pasiteirauti, kokio skersmens formoje kepėte šį skanumyną?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kepiau 24 cm skersmens formoje :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. tikrai, patvirtinu, skanus pyragas/tortas. aš morengų nefanas, bet šitas geras. ir blynas, ir obuolių sluoksnis geras.
    viskas gerai, kas skaniai baigiasi.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą