Naminiai makaronai







































Visada sakydavau, kad makaronai - tai bado valgis. Arba tinginių. Kai nieko nėra valgyti - greitai išsiverdi makaronų, užteški kokio nors padažo ir štai-prašom-patiekalas. Retomis progomis juos valgau užkandinėse, nebent tos užkandinės yra Italijoje, kurioje (pačioje Bolonijoje) pirmą kartą paragavau lazanijos ir spagečių su bolonietišku padažu. Bet namie, tai makaroninius patiekalus gaminu daugiausiai dėl  vyro, nes jis tikras pomidorų ir makaronų mėgėjas. Aš makaronus dažniausiai valgau užsidėjus gabalėlį sviesto ir kelis rozmarino lapelius arba su šviežiais pomidorais ir alyvų aliejumi. Arba su grietinės ir česnakų arba grietinėlės-bazilikų padažu.

Šieji makaronai visai kitokie - naminiai, kuriems reikia ir laiko sugaišti, ir raumenis pamankštinti.


Originalus receptas

400 g miltų, t.y. 3 stiklinės, miltų,
2 kiaušiniai,
druskos,
vandens.

Iš miltų ir kiaušinių užmaišyti tešlą, miltų dedant tiek, kad tešlą būtų galima plonai iškočioti. Išminkyti, iškočioti, truputį plaukti, kad paviršius pasausėtų, pabarstyti miltais, susukti ir aštriu peiliu kuo ploniau supjaustyti. Kuo makaronai plonesni ir ilgesni, tuo geresni.

Supjausčius kuo plačiau paskleisti, kad džiūdami nesuliptų, sudėti į stiklainius ir prireikus naudoti.


Patirtis ir patarimai

Savuosius makaronus minkiau iš pusės nurodytos normos. Bet, sakyčiau, tam, kad tešla būtų minkoma - reikia dėti mažiau miltų. Gal maždaug 100 g miltų ir 1 kiaušinis. Na, bet jei tešla gaunasi nekočiojama - galima įpilti šiek tiek vandens (kaip padariau iš aš) arba šaukštą antrą alyvų aliejaus.

Su kočėlu tikrai yra ką veikti. Vienok, puiki mankšta dvigalviams ir trigalviams raumenims. Jei jų yra :)

Iškočiotą tešlą reikėtų pakelti nuo stalviršio (na, atlipini ir vėl padėti) ir tada palikti apdžiūt. Tuomet oras patenka po lakštu ir tešla greičiau apsausėja. Aš pati iškočiotą tešlą džiovinau maždaug 20 min. Tuomet jos paviršių pabarsčiau miltais, susukau ritinėlius ir supjausčiau.




















Tešlos sraigeles išvyniojau ir palikau padžiūti. Dalį makaronų išviriau dar tą patį vakarą, o kitą dalį - pernakt sudžiovinau juodai dienai ;)




















Džiovinant makaronus galima juos visaip suvelti, susukti ar palikti tiesius. Gražiai supakuoti jie gali būti jauki dovana bičiuliams. Bent man taip atrodo.














Komentarai

  1. Atrodo skaniai ir kokie geltoni, turbut kaimiskas kiausinis papuole :)

    reiks ir man kada susikaupti makaronu gamybai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neringa, kiaušinis tai buvo "miestietiškas", bet geltonas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gera dovanų idėja! Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Džiaugiuosi, kad patinka. Aš irgi galvoju Kalėdoms pagaminti tokias dovanėles.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nu ką, vakar minkiau aš juos - rankoms tikrai gera mankšta :) Tiesa, miltų net ir 200 gramų nesudėjau, nes kiaušiukai buvo 2 mažiukai kaimiški. Tai palikau džiūt, šįvakar darysiu makaronus su baravykais. O kaži kiek juos virti reik? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas vakaras, hm. Bandau prisiminti, kiek laiko viriau savuosius. Gal apie 5 minutes? Išvirė gana greitai, o ir nelabai sekiau laikrodį :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš viriau 10 minučių ir dar galėjo pavirti :) Vyrui neįtiko :(

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip gaila... :( nes maniškis pats išsikaulijo likusius makaronus ir sušveitė.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nu ką padarysi, prie naminių makaronų reik priprasti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. O kiek vandens reiktų pilti, jei apie 200gr. miltų, ir 2 kiaušiniai? Nors panašiai..

    AtsakytiPanaikinti
  11. Anonimiškasis, tešla turi būti kietesnė nei gaminant koldūnus. Taip pat priklauso ir nuo kiaušinių dydžio. Jei paklius didesni - papildomai pilti vandens gali ir nereikėti. Bandykite įpilti kokius du-tris šaukštus vandens (juos galima pakeisti ir šaukštu alyvų aliejaus). Arba atvirkščiai - jei naudosite mažus kiaušinius - berkite mažiau miltų. Suberkite kokius tris ketvirčius ir pabandykite minkyti. Matysite - jei tešla per minkšta ir per lipti - įberkite dar porą šaukštų miltų.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai geras receptukas, isbandziau, seima lapnojo:)) tik as gaminant naudojau makaronu masinele, tikrai palengvino gaminima. Tikrai ne karve kainuoja, yra pigiu skelbimu portaluose, nereikia uz varda permoketi. Gaminti reikia lengvai ir greitai:))

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą