Suflė su sūriu





















Pirmą kartą gaminau suflė. Nesigirsiu - bet tokia visai gražuolė gavosi, ar ne? O jau sotumas... galima septynis karžygius pamaitinti.

Originalus receptas

0,5 stiklinės manų kruopų,
druskos,
1,5 stiklinės pieno,
5-6 kiaušiniai,
100 g šveicariško sūrio,
0,5 stiklinės sviesto,
tarkuotos bandelės formai pabarstyti.

Manų košę išvirti pasūdytame piene su sviestu; kai atvės, sudėti trynius, suberti tarkuotą sūrį, viską išplakti iki vientisos masės ir atsargiai supilti penkis-šešis išplaktus baltymus. Sukrėsti į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą ir kepti 20-30 minučių virš žarijų. Prie suflė patiekiama šviežio grietinėlės sviesto.


Patirtis ir patarimai

Dviem žmonėms pilnai pakanka pusės ar trečdalio nurodytų produktų - suflė gana riebi ir soti.
Tad pirmiausia reikia išvirti riebiąją manų košę, atvėsinti ir išmaišyti su kiaušinių tryniais ir tarkuotu sūriu. Manau, kad tiktų dauguma kietų ar puskkiečuų sūrių, tačiau jei laikytis Zawadzkos parėdimo naudoti šveicarišką sūrį - tuomet reikėtų įsigyti garsiojo "Emmental" (lietuviškas atitikmuo - "Žementalis") arba riešutinio "Gruyere". Kad nepamirščiau - daug kur būtent "Emmentalis" yra vadinamas tiesiog "šveicarišku sūriu", tad galbūt ir Zawadzka rašė kaip tik apie šį sūrį. Čia kaip ir triukas su "olandišku" sūriu. Iš vaikystės pamenu, kad visus fermentinius sūrius namiškiai vadindavo tiesiog "olandiškais" :)




















Galiausiai į bendrą katilą keliauja išplakti baltymai. Gaminant suflė (čia taip paskaičiau kažkur) baltymų nereikia plakti iki kietumo. Pakanka, kad paliesti baltymai išlaikytų formą, bet tebūtų pakankamai minkšti.




















Išplaktus baltymus reikia dėti dalimis ir atsargiai išmaišyti. Taip paruoštą suflė masę sukrėsti į kruopščiai sviestu išteptą formą arba mažas formeles. Atminkite, kad labai svarbu sviestu ištepti visą indo vidinį paviršių ir nemažiau kruopščiai jį apiberti džiūvėsėliais, miltais, šiuo atveju - manų kruopomis ar tarkuotu sūriu. Tinkamai paruoštame inde suflė gražiai iškils ir iškeps.




















Savo suflė kepiau apie 20 minučių maždaug 180'C orkaitėje.

Sviestu suflė nelabai norėjosi gardinti, bet puikiai derėjo rauginti agurkai, švieži pomidorai. Manau, kad marinuoti ankštiniai pipirai taip pat būtų puikus pasirinkimas.

Svarbu - suflė patiekiama iškart ištraukta iš orkaitės! Skanaus!

Komentarai

  1. Puiku! Koki suri konkreciai naudojot? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ale tikrai, kaip gražiai iškilo! :) Mūsų sąrašėlyje irgi laukia suflė... bet kaip įdomu, kad su manų kruopomis... neprasta ta Zawadska :) ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laba diena, Anonime :) sūrį naundojau Žementalį. Tuo metu tik jo buvo šaldytuve, bet dabar pagalvojau, kad Žementalis - šveicariško (kurį ir liepia Zawadzka naudoti) sūrio Emmental lietuviška replika :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man dar gi patiko, kad ne tik gražiai iškilo, bet ir nesukrito po to. Taip ir liko standi. O sąraše savo eilės laukia šokoladinė suflė. Irgi su manų kruopomis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. mano įsivaizdavimuose suflė visą laiką buvo desertas, ir į saldžiąją pusę. pastarąjį valgėm kaip desertą, tačiau jis toli gražu nebuvo desertas - tai rimtas "main course" patiekalas, kuriam iš tiesų turi akomponuoti kokios tai daržovės ir kuo sūriau tuo geriau.
    palūžau ties ketvirtu šaukštu ir pagalvojau - kodėl jis nesukrenta, kai taip reikia?
    taigi, šis suflius tikrai ok ir skanus,ypač kai esi išalkęs geros sotumos.

    AtsakytiPanaikinti
  6. O... jei kas žinotų kaip dabar norėčiau šitos suflė...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą