Turkiškas avienos paštetas




















Šį savaitgalį ne tiek gaminau, kiek beprotiškai lepinau savo miestietišką kūną ir skonio receptorius. Su svogūnais marinuotos seliavos, čili pipirais pagardintas šamo ir lydekos troškinys su obuoliais, stikliukas karčiosios, kaitri pirtis, ąžuolinės vantos ir šaltas ežero vanduo. Svajonių savaitgalis Dzūkijoje, pas nuostabius sodybos "Pas Vytą" šeimininkus. Mano auka malonumų dievui buvo pagal Zawadzką gamintas turkiškas avienos paštetas. Nesigirdama pridursiu, kad šisai irgi greitai dingo nuo stalo :)


Originalus receptas

1,25-1,5 kg avienos,
druskos,
1-2 morkos,
1 poras,
1 salieras,
1 petražolės šaknis,
1 svogūnas,
10 kvapiųjų pipirų,
0,75 kg kumpio,
1,5 šaukšto sviesto,
400 g ryžių,
žiupsnelis muskatų,
2-3 džiūvėsėliai.

Padažui:
1 šaukštas sviesto,
2 stiklinės sultinio,
0,5 citrinos arba kaparėlių.

Prancūziškos tešlos.

1,25-1,5 kg riebios avienos pasūdyti, išvirti su prieskoninėmis daržovėmis ir 0,75 rūkyto kumpio. Išimti mėsą, sultinį perkošti, užvirinti, į jį suberti nuplautus ryžius, išmaišyti ir uždengti troškinti, kol ryžiai taps birūs. Pusdubenį ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėlių, kumpį supjaustyti kubeliais, sumaišyti su ryžiais ir žiupsneliu muskatų, šio mišinio sluoksnį dėti apačioje, paskui sluoksnį avienos, vėl ryžių ir taip pakaitomis. Viršų išlyginti, pusdubenio kraštus patepti kiaušiniu, uždengti prancūziška tešla ir kepti krosnyje.

Iš stipraus sultinio su sviestu ir trupučiu miltų pagaminti padažą, paštetui baigiant kepti peiliu pakelti tešlos plutą, įpilti sultinio ir baigti kepti. Likusį padažą supilti atskirai.

NB Jei kumpis per sūrus, prieš verdant jį reikia išmirkyti. 


Patirtis ir patarimai 

Iškarto turiu prisipažinti, kad padariau tris prasižengimus: neperskaičiau, kad avieną reikia virti kartus su kumpiu, tad viriau be jo; kumpio neturėjau, todėl vietoj jo naudojau kūdus lašinukus; ant pašteto nesupyliau padažo, nes kepdami ryžiai išsipūtė ir neliko vietos padažui. Kokia atgaila man priklauso?

Nors Zawadzka to nerašo, bet išvirtą avieną (maždaug 700-800 g) sumaliau kartu su prieskoninėmis daržovės, žiupsneliu druskos ir pipirų. Į sultinyje ištroškintus ryžius įbėriau muskatų ir kubeliai supjaustytų lašinukų. Ryžių sunaudojau apie 100-150 gramų, bet tikriausiai būtų sutilpę ir visi 200.



















Ryžius susluoksniavau su malta aviena. Nuotraukoje matomi juodi taškeliai - juodieji pipirai, kuriais nusprendžiau paskaninti avienos pašteto sluoksnį.



















Paštetą uždengiau pakočiotu prancūziškos tešlos lakštu. Jį aptepiau plaktu kiaušiniu.


Paštetą pašoviau į 180'C karštumo orkaitę ir kepiau maždaug 45 minutes. Kai priartėjo kepimo pabaiga - pabandžiau peiliu atkrapštyti tešlos plutą ir supilti paruoštą padažą. Vai vai vai. Pasirodo, kad kepdami ryžiai  pučiasi (ach, koks netikėtumas! :)) ir tarp pašteto bei tešlos sluoksnio reikėtų palikti bent 1,5 cm tarpą, nes pusės centimetro aukščio tarpelio neliko nė žymės. 




















Šis turkiškas avienos paštetas - švelnaus skonio, tad prie jo laaabai tinka parūgštintas padažas arba marinuotos daržovės. Skanaus!

Komentarai