Vištienos arba kalakutienos sriuba

















Zawadzka siūlo pagal šį receptą virti vištienos arba kalakutienos sriubą. Turėjau šaldytuve vištienos, todėl ji ir nukeliavo į puodą.


Originalus receptas

1 višta ir truputis jautienos kaulų
2 morkos,
1 petražolės šaknis,
1 salieras,
50 g sviesto,
5 kvapieji pipirai,
0,5-1 stiklinė ryžių arba perlinių kruopų,
druskos pagal skonį.

Nuvalytą ir nuplikytą vištą įdėti į kaistuvą. Kad būtų geresnis skonis, įmesti truputį jautienos kaulų ir užpylus vandeniu virti ketvirtį valandos graibant putas;paskui nukošti per sietelį į puodą, kuriame virs. Padalyti vištą dalimis, pasūdyti, įdėti truputį sviesto, supjaustytų salierų, petražolių, morkų, keletą kvapiųjų pipirų ir virti kruopščiai nugraibant putas., kad sultinys neišbėgtų ir neprarastų savo šviesumo ir skaidrumo. Prieš patiekiant į sultinio vazą įberti truputį susmulkintų krapų, petražolių ir atskirai išvirtų ryžių arba makaronų. Kitą kartą verdant sultinį galima įberti perlinių kruopų arba ryžių - sultinys bus baltas ir tirštas.

Verdant visas sriubas, druskos beriama tuojau pat baigus graibyti putas.


Patirtis ir patarimai

Šaldytuve turėjau vištienos - krūtinėlę ir šlaunelių - iš jų ir išviriau sultinį. Niekada neteko ragauti vištienos sultinio su perlinėmis kuopomis - tiek mama, tiek bobutė, o ir aš pati vištienos sultinį visada virėme su smulkiais makaroniukais (iš vaikystės prisimenu makaronus-žvaigždutes), retkarčiais - su ryžiais. Todėl susigundžiau Zawadzkos pasiūlytu "kitu kartu". Skonis gal ir buvo vos vos kitoks, bet didesnių skirtumų nepajutom.

Tiesa, keista, bet kitą dieną teko "Skonyje ir kvape" valgyti beveik identišką sriubą. Dienos pietų meniu buvo įtraukta vištienos sriuba su perlinėmis kruopomis.  Vat.

Komentarai