Aleksandrijos tortas

Tęsiam eksperimentus ir ieškome kažko labai gero Kalėdoms.





















Originalus receptas

400 g miltų,
200 g cukraus,
160 g išplauto sviesto,
2 kiaušiniai.

Viską ištrinti iki vientisos masės, padalyti į dvi dalis, iškočioti du didelius blynus, pertepti uogiene, sudėti vieną ant kito ir iškepti, paskui aptepti glajumi ir papuošti uogiene taip, kaip patinka.


Patirtis ir patarimai

Sakyčiau, kad labai paprastas ir nesudėtingai pagaminamas tortas-pyragas. Skoniu primena populiariąsias smėlio juostas. Iš šios tešlos tikrai galima pasigaminti ir jas. Tik tuomet reikėtų sutepti obuoliene ir viršų apibarstyti kapotais žemės riešutais.

Pabandymui Aleksandrijos tortą gaminau iš pusės duotų produktų, tai gavosi pailgas plokštainis, bet žiauriai skanus. O Nerijus grįžęs ir paragavęs paklausė, kur pirkau. Po to sakė, kad čia komplimentas ;) nu gal. Tegu būna taip :)

Taigi užminkom tešlą, padalinam pusiau ir išplojam du norimos formos blynus.




















Dedam blynus-juostas-ar dar ką nors į kepimo formą, tepam pasirinkta uogiene (geriau kuo tirštesne - aš pati naudojau tirštą naminę slyvų uogienę) ir šaunam į orkaitę. Iš pusės normos paruoštą pyragą kepiau pusvalandį 180'C orkaitėje. Prieš baigiant kepti - reikėtų bakstelėti mediniu smeigtuku ir patikrinti ar jau iškepė, ar sausas.

Iškepusį tortą traukiam iš orkaitės ir paliekam 10-15 minučių atvėsti. Tuomet čiumpam pirštines ir išverčiam ant medinės lentelės arba tiesiai į lėkštę.




















Tuomet tortą galima aptepti pasirinktu glajumi. Man prie širdies buvo šokoladinis kremas (darau jį iš akies: pora šaukštų sviesto, trys-keturi šaukštai cukraus, panašiai tiek pat kakavos miltelių ir pora šauktų pieno pabaigai), o Jūs galite naudoti baltyminį (baltymas ir cukraus pudra) kremą ar tiesiog aplieti ištirpintu šokoladu.



















Apteptą tortą papuošiam cukruotom uogom, riešutais, šokolado gabaliukais ir kokiais nors mėgiamais pabarstais.




















Statom vėsioje vietoje, sulaukiam kol sustings, pjaustom ir ragaujam :) Skanaus!

Komentarai

  1. Įdomu, iš kur kilo pavadinimas "Aleksandrijos tortas". Skamba labai prabangiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galbūt Aleksandrijos gyventojai taip kepė, o gal Zawadzka žinojo, kad Aleksandrijos (Aleksandravos ar pan.) kaime, kažkas taip kepė tortus :)
    O tortais, man atrodo, Zawadzka vadino sluoksniuotus kepinius.

    Bet sutinku, pavadinimas tikrai prabangus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. skanus tortas, gardus. labai gerai su kava.
    tinka ne tik Kaledoms, bet ir Motinos bei Tevo dienai, dar ir visu sventu dienai. zodziu, visiems gomuriams.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kas yra "išplautas sviestas"? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Manau, kad ši remarka daugiau skirta senesnės virtuvės šeimininkėms, kurios pačios mušdavo sviestą ir jį sūdydavo. Tai prieš naudojant tokį sviestą kepimui jį rekomenduojama prieš tai išplauti - įdėti į dubenį,užpilti vandeniu ir išsukti mediniu šaukštu, kad išsiplautų druska.

    AtsakytiPanaikinti
  6. aišku. :) Tada aš naudosiu paprastą sviestą ir vilsiuosi ne mažiau gardaus skanumyno. :}

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tikrai gausis gardus gardumynas :) aš pati irgi naudojau paprasčiausią pirktinį sviestą :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. klausimėlis mažas: o kas per kūgiukai balti papuošimui? iš ko jie pagaminti, gal pasidalinsite? :)
    ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tie balti kūgiukai - balto šokolado lašeliai ("drops"). Turėtų gal būti kepiniams skituose skyriuose. Šiuos aš pirkau UK, bet net ir pavadinimo parduotuvės nepamenu jau.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Gaminau pagal šį receptą sausainius. Iškepiau kaip paprastą perteptą plokštainį, bet atvėsusį supjausčiau storokomis juostelėmis. :)Dar apibarsčiau smulkintais lazdyno riešutais Labai primena sausainius smėlio juostas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Super! Puiki variancija :) Kai valgėm pirmąjį, man irgi kažkur sukirbėjo mintis, kad šiek tiek primena smėlio juostą :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą