Lietuviški susukti muštinukai



















Originalus receptas 

1-1,5 kg jautienos,
druskos,
pipirų,
2 svogūnai,
200 g duonos,
1 kiaušinis,
200 g lajaus arba lašinių,
1-1,5 šaukšto sviesto,
1 stiklinė sultinio.

Keletą kilogramų (iš kur keletą, jei recepte rašoma, kad vienas - pusantro kilogramo?) jautienos kumpio arba kryžkaulio filė supjaustyti dideliais plonais gabalais, stipriai išmušti, pasūdyti, pabarstyti pipirais ir palikti ketvirčiui valandos pastovėti. Pakepinti svieste porą supjaustytų svogūnų, sumaišyti juos su sugrūstu džiūvėsiu arba duona, įmušti vieną arba daugiau kiaušini, atitinkamai pagal įdaro kiekį. Ant muštinukų dėl įdaro, susukti ir stipriai apriši siūlu, kad neišsivyniotų. Išlydyti 200 arba daugiau gramų inkstų riebalų arba lašinių, išimti spirgučius, sudėti suktinukus ir uždengus troškinti ant mažos ugnies arba žarijų; kai tik paruduos, įpilti truputį sultinio, įdėti gabalą sviesto (čia tas pusantro šaukšto?), o jei padažo labai sumažės, vėl užpilti sultinio.


Patirtis ir patarimai

Skanūs ir teisingi suktinukai :) Lašinių lydymui neturėjau, tad troškinau alyvų aliejuje su trupučiu sultinio. Padažas gavosi gana riebus - to nepaneigsi, bet suktinukai buvo labai minkšti ir tarpūs. Tiesa, aš dar savo nuožiūra į padažą įpyliau šiek tiek grietinėlės ir įbėriau mairūno. Kas, mano galva, buvo labai į mostį.

Suktinukams surišti geriausiai naudoti baltą medvilninį siūlą, kad nesigautų taip, kaip Bridžitai Džouns - mėlynos spalvos sriuba :). Prieš tiekiant suktinukus į stalą reikėtų siūlą nuvynioti, kad valgant netektų jo elegantiškai traukti iš burnos.


Komentarai

  1. Manes tai nepaliauja stebinti ingridientų kiekiai šioje knygoje. Aš iš pusės kilogramo mėsos pagaminu 10 suktinukų, tai iš 1,5 kg gautųsi apie 30 vienetų, reikėtų nemažai svečių pasikviesti. Patys suktinukai atrodo labai skaniai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. xexe... aha, stebina ir mane, kiausiniu kiekiais, mesos kiekiais.. nu bet ne veltui Lietuvos vireja! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, taip kiekiai tai kiekiai :) bet anksčiau ir šeimynos buvo didesnės ir (galbūt) ėdresnės :) Kažkaip jau ir neberašau kiek pati naudojau mėsos, nes atrodo, kad kiekviena (-s) gaminanti (-s) iš akies nutuokia kiek reikia mėsos norimam patiekalui. Bet iš puskilogramio kumpio gavosi kokie 8 pakankamai nemaži suktiniai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Turiu Zavadskienės išleistą 1907m. valgių knygą (orginalą). Ten kiekiai dar rodos didesni. Nepamirškite, kad seniau leistos knygos buvo skirtos ponų šeimininkėms. Dažnai pietūs būdavo kviestiniai ir susirinkdavo nemažai žmonių.
    O kas liečia siūlus, geriau naudoti tamsios spalvos. Tikrai mėsos nenudažys paprastas siūlas :-)) Jei naudosite baltą- labai sunkiai jį rasite, kai mėsa išsitroškins.Tas pats galioja, jei užsiuvate įdarytą žuvį ar paukštį.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, gal ne vien tik ponų šeimininkėms, bet, kad turtingų(-ingesnių) miestiečių šeimininkėms - tai tikrai. Kita vertus, pyragų ir tokių mėsos patiekalų kasdien ir nevalgydavo. Tad teisingai, Dalia, sakote, pietūs dažniausiai būdavo kviestiniai, šventiniai. Ten kur nurodoma kokiam skaičiui asmenų skirtas patiekalas - dažniausiai rašoma, kad 10 žmonių.

    Dėl siūlo Jūs teisi, nes jis mėgsta prasmegti.Aš pati naudoju storą baltą medvilninį siūlą, kuriam pasprukti niekada nepavyksta.

    Tiesa, įdomu, gal Jūsų turimoje knygoje kiekiai nurodyti dar kitais matais nei kilogramai ir milimetrai? Nes šiame perleidime rašoma apie tai, kad buvo sunorminti matų vienetai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Radau toje knygoje jūsų nurodytą receptą. Oi, kiek daug tų zrazų receptų ten. Rašau orginalo kalba, nes tikrai visai neblogai skamba :-))

    Zrazai rijstiniai lietuviški
    4-5 sv. (svarai)jaut. mės. druskos,pipirų, 2 svogunu, 1/ sv. duonos, 1 kiaušinis, 1/2 sv. taukų ar lašinių, 1-1 1/2 šaukšto sviesto, 1 stiklinė bulijono.
    Keleta svarų mėsos nuo pasturgalio supjaustyti į didelius bet plonus gabalus, išmušti stipriai, apsudyti, nubarstyti pipirais ir teip palaikyti per čertvę valandos. Paspirginti su sviestu pora sukapotų svogunų, sumaišyti su grustu džiovėsiu ar trupinta duona, įkulti vieną ar pora kiušiniu, pagal daugumo minklės, sumaišyti, dėti viršui zrazų, rišti vyniodamas su siulu kad neiširtų. Ištirpinti pusę svaro sviesto, o geriau taukų nuo inkstų ar lašinių, išimti krasnos ir dėti zrazus. Šutinti apdengus ant silpnos ugnies ar ant žarijų, kaip apkeps ir parausvės įpilti bulijono, įmesti gabalą sviesto, jeigu sultys perdaug nuvirs, galima dar pripilti bulijono.

    1 svaras atitiktų 400 gr.(bent taip man močiutė aiškino). Daugelis žodžių toje knygoje tikrai nesuprantami. Tad, kai gavau ją dovanų teko mano močiutei vertėja pabūti :-)))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai įdomiai skamba receptas originaia, nenorminta kalba. Truputį gaila, kad naują leidimą išleido jau labai sunormintą. Aišku, suprasti sunku, bet taip tikriau.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveikos merginos, smagu, kad nurašėte receptą iš 1907 m. leidimo knygos. Kalba kartais tik nuspėjama. Tik, kad jei jau kalbam apie originalą, tai tuomet knyga turėtų būti perspausdinta lenkų kalba. Nes lenkų kalba buvo išleista pirmoji "kucharka litewska". Čia (1907 m.) gali būti pirmas lietuviškas šios knygos vertimas.

    P.S. knygos (naujausio leidimo) pradžioje yra užsiminta apie matus, bet dabar negaliu patikrinti, nes vienu metu negaliu turėto ir interneto ir knygos :(

    AtsakytiPanaikinti
  9. As is 1 3/4 sv., mazdaug 1 kg, padarau 8 zrazus, skaitau tai pavalgdina 4, gal 6 jeigu yra vaiku. Pridedu grybu (svieziu bei dziovintu) su duona i vidu, vartoju nuo dziovintu grybu nukosta vandeni su sultiniu troskinti - beje, tai darau orkaiteje.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Saule, matyt Jūs gaminate tokius šiek tiek didesnius zrazus. Maniškiai tai tokie maždaug eglinio kankorėžio dydžio. Bet stambaus sudėjimo zrazų man teko valgyti Dzūkijoje. Na, atrodė, beveik kaip cepelinai. Tai, manau, kad didesniems naudojat didesnį kiekį mėsos.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą