Teltovo ropės



















Štai taip atrodo Zawadzkos vadintos "Teltovo" ropės. Tačiau vargu ar augalą tokiu pavadinimu rastumėte botanikos ar kokiame jaunojo selekcininko žinyne. Mat, kiek pavyko sužinoti, oficialiai ši ropių rūšis vadinama "Teltower". Visų veislių ropės turtingos žmogui reikalingomis medžiagomis. Jose gausu cukraus, baltymų, ląstelienos, mineralinių druskų, apetitą gerinančių eterinių medžiagų. Ropės naudingos ir dėl jose esančių vitaminų C, PP, B1, B2 bei provitamino A. Jose taip pat kalcio bei kalio (ir kur viskas telpa?). Specifinį kvapą ropėms suteikia jose esantis garstyčių aliejus. Plačiau apie ropės naudą ir fatališką vaidmenį Europos istorijoje siūlau pasiskaityti čia ir pasistengti grąžinti ropę į savo kasdienius meniu.


Originalus receptas

Keletas vienetų Teltovo ropių
pora šaukštų džiūvesėlių,
truputis cukraus,
0,5 šaukšto miltų,
1 šaukštas sviesto,
druskos.


Ši dar menkai mūsų krašte žinoma daržovė yra labai švelnaus ir malonaus skonio. Ją reikia nulupti, dantytu peiliu supjaustyti pailgais gabaliukais ir išvirti pasūdytame vandenyje; nukošt ir užpilti sviestu su džiūvėsėliais arba šiuo baltu padažu: pakepinti svieste truputį miltų, atskiesti nuoviru, kuriame virė ropės, prieš tai pasaldinus cukrumi, viską gerai užvirinti ir užpilti daržoves. 


Patirtis ir patarimai

Patirtį ir skonines įžvalgas geriausiai galėtų aprašyti mūsų svečiai - Rūta ir Egidijus - kuriems ir teko ragauti Teltovo ropes. Iš savo pusės galiu pridurti tik tiek, kad tai greitai pagaminamas garnyras. Puikiai tinka su mėsos patiekalais (mes patys ropėmis prisikandom kiaulienos maltinukus).

Ropės greitai apverda - užteko ~2-3 minučių verdančiame vandenyje. Padažą dariau pagal antrąjį Zawadzkos nurodymą - su ropių sultiniu. Galvoju, kad gal kiek per salsvas gavosi, bet kitą kartą dėsiu kiek mažiau cukraus.

Skanūs linkėjimai iš Briuselio palėpės! 

Komentarai

  1. Rūta, gal ir ne į ropių temą, bet manau, kad tavo tinklaraštis yra "stiliovas". Skiriu tau nuo savęs "Stilish blogger award"

    Daugiau žinių čia:
    http://ausrra.blogspot.com/2011/01/stylish-blogger-award.html

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Aušrą, malonu gauti prizą-siurprizą ;)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą