Bulvių košė apkepta su grybais

















Originalus receptas

1,5 litro supjaustytų bulvių,
3-4 kiaušiniai,
8-10 dživintų grybų,
3-5 džiūvėsiai,
2 šaukštai sviesto,
2-4 šaukštai grietinės,
1 svogūnas.


Garuose sutrintas bulves karštas sugrūsti, grūdant įmušti tris arba keturis kiaušinius, įpilti truputį ištirpinto sviesto, įdėti porą šaukštų grietinės, pasūdyti, išmaišyti, truputį šios masės įdėti į išteptą sviestu ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą, ant viršaus pabarstyti smulkiai sukapoto svogūno, svieste pakepintų grybų, vėl dėti košės, vėl grybų, ant viršaus sudėti košę, apšlakstyti sviestu ir pastatyti į krosnį.

Prieš patiekiant užpilti grybų nuoviro, pagaminto iš čia panaudotų grybų; jeigu jo per daug, pasninko dienomis grybų sultinio galima įpilti į kokią rūgščią sriubą, taip bus taupiau. 


Patirtis ir patarimai

Tikriausiai neverta gaišti laiko šlovinant džiovintus baravykus - tiesiog negaliu be jų gyventi. O šitas bulvių košės ir džiovintų baravykų apkepas - tiesiog tobulas patiekalas visiems bulvių ir džiovintų baravykų mėgėjams.

Bulvių prisiskutau "iš akies" - tiek, kiek man atrodė, kad tilps į mano kepimo formą. Tikriausiai panašiai ir gavosi - kokio pusantro litro :) Baravykų išsiviriau dvi dideles saujas - tikriausiai Zawadzka turėjo mintyje ne dešimt džiovintų grybų gabaliukų, bet visus dešimt baravykų. Kita vertus, baravykas baravykui nelygus. Tad šiuo atveju geriausia yra pasikliauti savo akimi :)

















Į bulvių košę nesusilaikiau neįbėrus savo mėgiamų kmynų bei baltųjų pipirų. Manau, kad čia taip pat būtų tikęs ir koks čiobrelis, krapas ar net truputis česnako. Trumpiau tariant - prieskoniai - skonio reikalas - berkite tokių, kurie arčiausiai Jūsų širdies.

















Išvirtus baravykus susmulkinau (tiesa, gal geriau būtų buvę sumalti) ir pakepinau su trupučiu sviesto ir svogūnėliais...

















Susluoksniuotą košę ir baravykiukus pašoviau į 180'C orkaitę geram pusvalandžiui, o gal net ir visom 45 min. Valgėm su Zawadzkos rekomenduotu džiovintų grybų nuoviro padažu (aš jį taip gana paprastai ruošiu - išlydau sviesto, supilu nuovirą, jei norisi - kokių žolelių ir truputį druskytės, ir galiausiai - su grietinėle ar nuoviru išplaktą šaukštą miltų. Viską užkaitinu ir padažas gatavas). Skanaus!


Komentarai