Biri košė, virta vandenyje arba piene





















Originalus receptas


3 stiklinės pertrintų kruopų,
2 kiaušiniai,
druskos,
2 šaukštai sviesto,
1-2 šaukštai cukraus su cinamonu.
Galima įberti 0,5-1 stiklinės smulkintų razinų.

Tris stiklines smulkių pertrintų kruopų ištrinti su dviem kiaušiniais taip, kad atsiskirtų kiekviena kruopelė, ir išdžiovinti. Įpilti litrą verdančio vandens, įdėti šaukštą sviesto, užvirinti, suberti kruopas ir pastatyti ant nedidelės ugnies, kad išbrinktų, bet neprisviltų. Po kurio laiko nukelti, išmaišyti, vėl užkaisti ir išvirti birią košę. Kaistuvą ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėliais, sudėti košę ir kepti krosnyje. Prieš patiekiant išimti į pusdubenį ir užpilti sultimis arba pabarstyti cukrumi su cinamonu.


Į šią košę galima įdėti smulkių razinų, nuplikytų verdančiu vandeniu ir nusausintų, arba prieš kepant susluoksniuoti su uogiene arba šviežiomis mėlynėmis, apibertomis cukrumi ir cinamonu.


Patirtis ir patarimai

Kai su savim susitariau, kad pertrintos kruopos - tai tikriausiai nusijotos (kad neliktų miltų), viskas ėjo kaip iš pypkės. Su kiaušiniu sumaišytas kruopas (košę viriau iš perlinių kruopų, nes tik jų tuo metu turėjau, nors suprantu, kad tai nėra pati smulkiausia kruopa) paskleidžiau plonu sluoksniu lėkštėje ir palikau saulėkaitoje džiūti. Kažin, ką davė ta kiaušinio kaukė - maistingumo ar birumo. Nežinau, bet spalvą perlinukės tai tikrai šiek tiek pakeitė.

O razinas, kurių irgi neturėjau, pakeičiau smulkintais graikiniais riešutais. Patikėkite, labai tiko. Pusę košės suvalgėm pasibarstę cukriuku, kitą sušveitėm su vyšnių uogiene, o iš trečios pusės išsivirėm puikią pienišką sriubą :)


Komentarai

  1. puikus advento patiekalas. turiu galvoj treciaja dali koses, kuri buvo su pienu. toks nuosaikus, neveda i pagunda persivalgyti, nuteikia budriai ir akylai, pradedi atidziai stebeti varstomas saldytuvo duris.
    rekomenduoju Ramadanui.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą