Didelė Velykų boba

















Oooooooo!!! Nu jau toks skanumynas, kad ne tik liežuvį galima praryti, bet ir visą bobą. Šį receptą nutariau išbandyti artėjant Šv. Velykoms, nes kaip gi šventė be siurprizų ;)

Originalus receptas

1,5 litro trynių išplakti muštoke, suberti keturis puodukus sausų miltų, du puodukus cukraus, du puodukus tirštų mielių (120 g sausų), vėl plakti valandą, supilti į formą ir pastatyti ant šiltos krosnies, kad pakiltų (per du pirštus iki formos viršaus). Kai pakils, uždengti plonu popieriumi, atsargiai pastatyti į karštą krosnį ir kepti tris ketvirčius valandos. Forma turi būti tokio aukščio, kaip popieriaus lapas. Kai iškeps, atsargiai ištraukti ir, neišėmus iš formos, padėti ant pagalvės atvėsti, paskui atsargiai išimti, nes šis pyragas lengvas ir delikatus.

Velykų bobą, kaip ir paprastas bobas, gaminti šiltame kambaryje, o geriausiai kepykloje, esant 20 ar 25' R. 


Patirtis ir patarimai

Neapsakomai skani boba. Skonis šiek tiek primena minkštą šakotį (vis gi - šitiek trynių!) ir vaikystę. Džiaugiuosi, kad nesusigundžiau įberti razinų, riešutų ar kokio šokolado trupinėlių, nes šios bobos skonis ir taip pakankamai sodrus.

Kadangi šitai buvo "prasikepimas" prieš didįjį kepimą, tešlą maišiau iš ketvirčio normos. Ir tai, 0,3 su trupučiu litro trynių... o tai jau 16 kiaušinių... Bet verta. Tešlą man maišė ir kildino duonkepė. Kai pasibaigė tešlos ruošimo ciklas ir išvydau indo dugne tokią... hm... pliurzę, o ne mielinę tešlą, truputį sunerimau. Tikrai nesinorėjo prarasti šitiekos kiaušinių. Na, bet ni pucha, ni pera - sukrėčiau tešlą į formą ir įkišau į orkaitę (180'C). Kai pasklido kepamos bobos kvapas - tai net silpna pasidarė - tiktų tokia boba net Olimpo dievams prie nektaro.

O čia išrašytas Zawadzkos receptas:

1,5 litro trynių (mano skaičiavimais tai būtų apie 65-70 kiaušinių),
4 puodukai miltų,
2 puodukai cukraus,
2 puodukai tirštų mielių (arba 120 g sausų).

Aš naudojau sausas mieles ir dėjau jų dvigubai nei reikia tokiam kiekiui miltų. Per daug nebuvo, mat tešla sunki, reikia ir mielių daugiau, kad ją iškeltų. Gal net kitą kartą surizikuočiau dėti tiek, kiek sako Zawadzka?

Prie šios bobos nereikia nieko - nei šokolado, nei uogienės, nei dar nežinau ko. Pakanka puodelio juodos arbatos arba balintos kavos... Atsikandus net saulė nušvinta.


Komentarai

  1. Ne nu... ten kiekiai yra pritrenkiantys - 70 kiaušinių :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Visos tos tikrosios bobos, ypač senovinės, kepamos iš daugybės kiaušinių, ką ten... begalybės :). Turiu "Didžiąją virėją", kurioje pilna "babkų" receptų, pernai vieną bandžiau, rinkausi tą, kur mažesnis kiaušinių kiekis. Tikrai labai patiko. Bet nežinau, ar pavyks ką pabandyti šiemet, nes tie dešimtimis skaičiuojaių kiaušiniai... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O gal galite parašyti kiek visko reik tam ketvirčiui normos ? ir ar įmanoma pačiam pasidaryt,nes duonkepės nei vienos npažįstu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kiaušinių tai milijonas plius dar vienas. Dar nebūtų taip gaila, jei žinočiau ką galima padaryti iš 70 baltymų, nes morengų iš šitiekos neprikepsi ;) Gal ir prikepčiau, bet kas tiek suvalgys?

    Tad kai paskaičiuoji išeigą, aišku, kad tokią bobą galima kepti tik atėjus išskirtinei šventei. Ir Velykos kaip tik tokiems skanumynams :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ketvirčiui (tokiai nedidukei bobelei) reikia:
    ~0,3 litro trynių (mano skaičiavimais tai būtų apie 16 kiaušinių),
    1 puoduko miltų,
    0,5 puoduko cukraus,
    0,5 puoduko tirštų mielių (arba 30 g sausų).

    Mieles, kaip rašiau, naudojau sausas. Ant pakelio parašyta, kad tokio kiekio (11 g) užtenka 500 g miltų. Šį mielių kiekį aš subėriau sunaudojau ketvirčiui tešlos iš maždaug 150 g miltų. Atrodo, kad tiek mielių pakako, bet kitą kartą galbūt surizikuočiau įberti daugiau, bet ne visus 30 g.

    O naudojau tokias mieles: http://www.glutenvrijtotaal.nl/images/bruggeman_instant%20_gist.jpeg

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jurga, iš visų 70? :) Po to gali dar ilgai jų nesinorėti...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vaje, kokia geltona gerulė! Kiaušinių kiekis tai nerealus šiandienai, bet už tai ir skonis turbūt nerealus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tikrai, Rennie, kiek kiaušinių - tiek labai labai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. klausimelis , jei kepi ne duonkepeje , kiek laiko plakti ?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Prieš beriant cukrų, mieles ir miltus plakti reikėtų tiek, kad pasidarytų vientysa kiaušinių masė (kaip, kad kepant biskvitą). Subėrus miltus ir Ko, plakti reikėtų kiek ilgiau, bet jei plaksite ne rankomis, o plaktuvu ar pasitelksite į pagalbą virtuvinį kombainą, plakimo laiką galite sutrumpinti nuo valandos iki pusvalandžio. Aš bent jau tiek plakiau (su nedidelėmis pertraukėlėmis).

    AtsakytiPanaikinti
  11. sveiki:)
    mane domina ketvirciui bobyte:) tai is tos visos mases gaunasi tik viena bobyte?ir dar klausimas ir tikrai tiek mazai miltu 1 puodukas?
    aciu uz atsakyma:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiek iš originaliame recepte, tiek tris kartus sumažintame nurodytų produktų galima iškepti po vieną bobą - čia tik kepimo formos dydžio klausimas ;) Istoriniuose receptuose produktų kiekiai gana sąlyginiai, nes mes dabar naudojame kitokios kokybės (ir dažniausiai - prastesnės) ir kitokių dydžių (pvz., kaip taisyklė - didesnius kiaušinius) produktus. Siūlau originaliame receptue nurodytus kiekius dalinti pvz., iš 2 ar iš 3 ir turėsite teisingą atsakymą. Jei originale rašo, kad reikia 4 puodelių miltų, tai padalinus iš 3 lieka 1,3 puodelio (pasirodo, rašydama prieš 5 metus šiek tiek numažinau) arba (4x150):3=200 g.

      Panaikinti

Rašyti komentarą