Pynutės arba šafraninės pasninko bandelės su razinomis

















Originalus receptas


Į litrą miltų pilti tris stiklines vasarošilčio vandens, įberti truputį druskos, įdėti 85 g mielių, gerai išplakti ir pakildinti. Kai pakils, įberti 3/4 stiklinės su trimis šaukštais šaukštais aliejaus gerai ištrinto cukraus, truputį šafrano, išmaišyt ir įberti tiek miltų, kad būtų galima išminkyti bandelėms reikiamą tešlą. Minkyti ilgai, kol tešla nelips prie rankų, įberti 400 g nuplautų ir nudžiovintų razinų, išminkyti, pakildinti, paskui daryti bandeles arba pynutes, dėti ant skardos, pabarstyti cukrumi ir kepti nelabai karštoje krosnyje.


Patirtis ir patarimai

Skambesys pynučių labai viliojantis - "šafraninės pasninko". Net keista, kad buvo kepamos prabangios bandelės užsiskaninti pasninko metu. Atrodytų, kad pasninkui tinkami tik prėski ir bespalviai patiekalai, kurių vien vaizdas po truputį slopina alkio jausmą. Ką jau kalbėti apie saldumynus... Bet, pasirodo, kad jei nevalgai riebiai ir mėsiškai - tai jau ir pasninkas. O kita vertus, visa tai susitarimo reikalas, juk ir bebrą, ūdrą bei gi barsuką Viduramžiais priskirdavo žuvims, kad tik galėtų pasmaguriauti mėsytės pasninko metu. Tad ką jau čia kažkokios pynelės su nemėsiškom žiedadulkėm...

Taigi, taigi. Sueiliuotas Zawadzkos receptas:

1 l miltų,
3 stiklinės vandens,
85 g mielių (matyt,kad šviežių),
druskos,
3/4 stiklinės cukraus,
3 šaukštai aliejaus,
papildomai miltų (apie stiklinę-pagal nuojautą).

Uf, supratau, kad neužsirašiau dviejų svarbių dalykų - papildomo miltų kiekio, kurį subėriau minkydama tešlą ir kepimo trukmės. Bet šiuos dalykus, manau, kad galima pajusti iš širdies ir iš akies ;). Visgi, spėju, kad įminkiau papildomai +/- apie stiklinę miltų, o kepiau apie 20-30 min.  (180'C).

Mano pynutės tikrai buvo sodriai geltonos, net švietė pratrūkę plyšeliai. Vietoje neturėtų razinų subėriau džiovintas spanguoles. Tiko. Ir dar kaip tiko :) sakyčiau, kad net geresnis variantas už saldžias razinas.

Šios bandelės,  mano akimis, turi tik vieną trūkumą - kadangi esti pasninkinės ir be riebalų - jos yra "greito vartojimo". Jau po pusdienio pasidarė tokios guminės, kietokos. Bet šviežios... mmm. Galėčiau pasninkauti.


Komentarai

  1. Koks smagus įrašas :))) Bandelės atrodo viliojančiai ir tikrai vertos pasninko ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prisidėkite prie pasninkaujančių :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Spalva jų turbūt pasakiškai geltona viduje. Noriu!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tas jų geltonumas toks gana neįprastas. Na, ne pati geltona spalva (kuri vis gi kitokia, nei nuo kiaušinių trynių), o jos ryškumas. Bandelių paviršius buvo toks šiek tiek rausvas, o po juo - geltonas minkštimas... Ir tuo geltonumu bandelės tarsi švytėjo iš vidaus ;)

    Gerai aš čia jas apibūdinau, bet man josios tikrai poetiškai atrodė ;) ne tik skambėjo.

    O atmetus šafraną - bandelės tikrai vienos pigesnių, tad paragauti jų galima :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą