Rūgštynių sriuba





















Originalus receptas

1-1,5 kg jautienos,
400 g rūkytos mėsos,
truputis prieskoninių daržovių,
druskos pagal skonį,
2 svogūnai,
5-6 išmirkyti džiovinti grybai,
400 g šviežių rūgštynių,
1,5-2 stiklinės grietinės arba raugintų kopūstų sulčių.

Šis sultinys verdamas iš jautienos, galima įdėti ir šiek tiek rūkytos mėsos. Likus valandai iki pietų, smulkiai supjaustoma tiek šviežių rūgštynių, kad jas sumetus sriuba būtų ne per rūgšti. Išvirus įdedama grietinės, dar užverdama ir patiekiama.

Žiemą naudojamos marinuotos rūgštynės. Jų reikia imti 1-1,5 stiklinės, nuplauti, o tolimesnė darbų eiga - kaip aprašyta anksčiau. Kad sriuba būtų tirštesnė, ypač per pasninką, kai vietoj mėsos sultinio naudojamas žuvies arba prieskoninių daržovių sultinys, prieš patiekiant sriuba uždaroma grietine ir keliais tryniais. Tokia sriuba yra maistingesnė.

Prie šios sriubos duodama be lukšto virtų kiaušinių. Užvirinti pasūdytą ir trupučiu acto parūgštintą vandenį ir į jį atsargiai suleisti trynį su baltymu. Vos tik baltymas susitraukia taip, kad jį galima išgriebti kiaurasamčiu, atsargiai po vieną išgriebti ir, prieš pilant sriubą, įdėti į lėkštę, nes vazoje jie gali suirti.

Taip pat duodama smegenų pašteto geldutėse arba keptų lietinių, kurių receptai - skyriuje apie pyragėlius.


Patirtis ir patarimai

Per žiemą užsilikusios sūdytos ar kaip kitaip konservuotos rūgštynės - puiki vitaminų porcija pavasarį. Na, bent jau iki tol, kol prasikals builiai, pienės, dobilai ir kitos žolės, kurias, pasak rašančiųjų apie maistą, mūsų protėviai pavasarį šlamšdavo net atsilošę.

Maniškė sriuba buvo su rūkytu dešrigaliu, nes reikėjo jį utilizuoti :) tad jei neturite rūkytos mėsytės - puikiai galima apsieiti ir su dešra. Mano bobutė visuomet verda rūgštynių sriubą su šmotu mėsos - šoninės kokios ar gabalu kumpio. Retkarčiais sunaudoja ir nuo rūkytų lašinių likusias skureles (skurelas, kaip ji pati pasakytų). O išvada labai trumpa - rūkytos mėsytės kvapas rūgštynių sriubos nepagadina. Skanaus!

Komentarai