Aliejaus ir citrinų uždaras salotoms

























Nežinau, kodėl vertėja sugalvojo šitą dalyką pavadinti "uždaru", o kokiu nors "užpilu". Gal ir teisingai, nes viduje būna įdaras, bet man nelabai patinka tas "uždaras". Pats uždaras tai patiko, bet jo pavadinimas - nelabai. Jei, pavyzdžiui, ant ko nors užkratau kapotus žalumynus, tai jau kas? Užkratas? O jei barstau - užbarstas? 


Originalus receptas 

Pusės citrinos sultis sumaišyti su trimis šaukštais aliejaus, puse šaukštelio druskos, puse šaukštelio cukraus ir dviem šaukštais vandens arba daržovių nuoviro, galima įdėti trynį.

Tą patį uždarą galima gaminti su puse stiklinės grietinės; tada nereikia aliejaus ir vandens. Abu šie uždarai labai tinka gūžinėms salotoms, kurios niekada nesūdomos - sūdomas tik uždaras.


Patirtis ir patarimai

Vat, taip. Jau tada Zawadzka žinojo, kad salotų sūdyti nereikia ;)

O užpilai-uždarai (abu variantai) tikrai skanūs. Norint galima įberti prieskoninių žolelių - tų be kurių negalite gyventi - krapo, petražolės, čiobrelio, raudonėlio, baziliko, etc. Su tokiu padažu galima ne tik nūnai išpopuliarėjusias dilgynes, garšvas ir kiaulpienes suvalgyti, bet ir kitas daržo žoles :)


Komentarai

  1. Panosėj už dyka auga visokios gėrybės, tai ko nevartot ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinoma ;) pagirtina ir pavydu, kad galite. Vat, prisirinkau dilgėlių ir pamiršau savo lietuviškame šaldytuve. O čia kažkaip nedrįstu jų skainioti...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą