Citrinų putėsiai





















Paprastas, bet visai neprastas vasariškas desertas. Kai norisi kažko labai saldaus, bet nesinori plaktos grietinėlės ir šokolado. Lengvas citrininis sniegas.


Originalus receptas

3 stiklinės limonado iš 3 citrinų ir 300 g cukraus,
25 g želatinos,
1,5 stikliuko arako.

Į tris stiklines virinto ir atvėsinto vandens suberti cukrų, patrintą į tris citrinas, įspausti trijų citrinų sultis, kad būtų stiprus limonadas. Kai tik ištirps cukrus, perkošti per sietelį. Turėti pasiruošus ištirpintos ir perkoštos želatinos, kurią vasarošiltę supilti į limonadą. Išmaišius stipriai plakti šluotele tol, kol skystis pasidarys baltas kaip sniegas. Kai gerai sustings, supilti į formą ir pastatyti ant ledo. Dėl kvapo galima įpilti pusantro stikliuko arako.


Patirtis ir patarimai

Tokius putėsius gaminau pirmą kartą. Anksčiau buvau eksperimentavus tik su tais mūsais, kurie, mano neprofesionaliu supratimu, irgi putėsiai. Tai su šituo teko pavargti. Limoną pasigaminau greitai - viens, du, trys. Pasiruošiau želatiną - su ja teko truputį pasukti galvą, nes pas mane čia ji truputį kitokia, o ir nuo Zawadzkos laikų tikriausiai jos kokybė ir reikiama kiekybė šiek tiek pasikeitė. Tad iš pradžių pasiruošiau tiek želatinos, kiek, pagal nuorodas ant pakelio, reikėjo pagal skysčio kiekį (gaminau iš 2 citrinų ir 2 stiklinių vandens). Plakiau plakiau (žinoma su kombainu the worker), kaip nestingsta-taip nestingsta. Hm. Pasiruošiau dar tiek pat želatinos, supyliauir vėl plaku. Po truputį suplakti burbuliukai pradėjo nebesproginėti ir citrinų limonadas virsti sniegu.


























Suplaktą putėsį atsargiai sukrėčiau į dubenukus ir pastačiau į šaldytuvą. Alkoholio nenaudojau. Skonis viso to daikto - geras. Gal kiek per saldu, bet cukraus-citrinų proporcijų nekeisčiau. Kitą kartą bandysiu suputoti limonadą su triguba norma želatinos. Žiūrėsim kaip ten bus.

Iš dviejų citrinų gavosi dvi porcijos saldžiarūgščių putėsių.

Komentarai

  1. Taip...musas ir putėsiai yra tas pats. O putėsiams 1 litrui skysčio, reikia 27-30 g želatinos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hm, dar patikrinau teisybės dėlei, kiek mano turimoje normoje yra želatinos. Taigi po 13 gramų kiekviename pakelyje. Ir sako, kad litrui reikia keturių tokių pakelių. Gerai pagalvojus, aš savo pusei litro skysčio sunaudojau litrui skirtą želatinos kiekį arba daugiau kaip 50 gr. Hm?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą