Kiaušiniai pusryčiams




















Vienu metu buvo labai populiaru kepti kiaušinienę indeliuose (o gal ir iki šiol?). Beveik kiekvienam tinklaraštyje puikavosi nors vienas toks receptas. Kiaušinienė su kumpiu, su žalumynais, su pomidorais, su žuvimi ir be nieko, tiesiog tinginių kiaušinienė. Bevartydama "Lietuvos virėją" vis sustodavau ties kiaušinių patiekalais, vieną kitą gaminau, bet šio, pusryčiams siūlomo, recepto vis neliečiau - kur čia iškepsi puodą kiaušinių ir kas juos supusryčiaus? Kol vieną dieną toptelėjo mintis - juk kiaušiniai kepti puode - tai viso labo ta pati tinginių kiaušinienė maxi indelyje. Ta pati populiarioji indelinė kiaušinienė. Cha, ištiesų tikra tiesa, kad viskas, kas nauja - tai atrasta sena :)


Originalus receptas

1,5 šaukšto sviesto,
1 stiklinė džiūvėsėlių,
12-15 kiaušinių,
druskos,
žiupsnelis juodųjų pipirų,
saujelė supjaustytų builių.

Plokščiadugnį puodą arba skardą storai ištepti šviežiu sviestu, apačią ir šonus apibarstyti piršto storumo džiūvėsėlių sluoksniu. Į puodą vieną po kito įmušti kelioliką kiaušinių, kiekvieną pabarstyti pipirais, druska ir supjaustytais builiais; tarp kiaušinių įdėti gabaliuką sviesto ir pastatyti virš įkaitusių anglių, kad lėtai keptų. Patiekti tame pačiame inde.


Patirtis ir patarimai

Stop, stop, stop. Apseisim be penkiolikos kiaušinių. Kiekvienam po du - kaip pusryčiams tikrai pakaks. Ir teks apsieiti be builių - nėra čia jų. Pakeisim juos kapotais krapais. Tikrai tiks - garbės žodis.




















Kepimo indelius ištepam sviestu, pabarstom miltais arba džiūvėsėliais. Mušam kiaušinius, barstom druska, pipirais ir žolėm ir šaunam į orkaitę. Kepam maždaug ~200'C orkaitėje apie 20 min. arba truputį ilgiau - viskas priklauso nuo to, kokio kietumo kiaušinius mėgstate ir nuo indo dydžio, ir nuo įmuštų kiaušinių skaičiaus. Tad karts nuo karto orkaitę galite atidaryti ir patikrinti, kaip ten tiems kiaušiniams sekasi - nebijokit - nesubliukš :)




















Prieš valgant ant iškeptų kiaušinių dar užraičiau majonezo sraigę - man toks derinys labai vykęs. Skanaus!




















Manau, kad sulaukusi nakvojančių gausių svečių kepsiu šiuos kiaušinius dideliame puode. Žiūrėsim, koks grožis išeis ;)

Komentarai

  1. hmmm... labai skaniai atrodo. Manau, butinai pasinaudosiu jusu ideja pusryciams :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) tikrai puikūs pusryčiai - nei stovėti, nei laukti - sumuši, suberi prieskonius ir šmakšt į orkaitę :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą