Trapus tortas su vyšniomis




















Fantastiškas! Netikėtai ir žiauriai skanus tortas. Tebunie jis bus pavadintas tortu, kaip kad pakrikštyjo Zawadzka. Kai ruošiausi jį šaut į orkaitę - tokio rezultato nesitikėjau. Maniau sau, kad kas čia gausis - sausainis su vyšniom, tiksliau, trešnėm. Svarsčiau, ar čia nesumakalavus kokio kremo ant greičio, bet nutariau laikytis Zawadzkos recepto. Ir tai buvo apreiškimas, nes kas galėjo pagalvoti, kad ant trapios tešlos sukrautos uogos gali sukurti tokį nerealų skanėstą. O gali.


Originalus receptas

300 g sviesto,
400 g cukraus,
2 kiaušiniai,
2 tryniai,
1 citrinos žievelė,
400 g miltų,
0,5 šaukšto sviesto ir džiūvėsėlių,
pora stiklinių vyšnių.

Iki baltumo išsukti sviestą, įberti 300 g smulkaus cukraus, įdėti su trynius, įmušti du kiaušinius, įtarkuoti citrinos žievelę ir suberti miltus. Viską išsukti iki purumo, iškočioti didelį lakštą, uždėti ant popieriaus arba torto skardos, apjuosti tešlos krašteliu ir iškepti. Papuošti vyšniomis be kauliukų, užberti cukraus su cinamonu ir apkepti karštoje krosnyje.


Patirtis ir patarimai

Kepiau iš pusės normos, bet miltų sunaudojau beveik tiek, kiek jų reikia kepant torto pagrindą iš visos normos produktų. Na, bet šitą reikalą galima reguliuoti maišant ir minkant tešlą. Man prireikė:

150 g sviesto,
200 g cukraus,
1 kiaušinio,
1 trynio,
pusės citrinos žievelės,
~350-400 g miltų,
pora stiklinių vyšnių (trešnių),
cinamono.





















Jei kepsite šį tortą su trešnėmis - patarčiau prieš tai jas pamarinuoti citrinos sultyse, kad įgautų nors kiek saldžiarūgštumo. Dar, mano galva, visai tiktų jas pabarstyti kapotais migdolais.

Pagrindą kepiau 30 cm skersmens skardoje, standartiniame 180'C karštyje apie 15 minučių. Prieš kepdama - subadžiau šakute ir įtiesus skiautę kepimo popieriaus pripyliau ryžių - kad tešla keptų tolygiai, neišsikeltų burbulai. Tuomet sudėjau uogas, pabarsčiau cukrumi ir cinamonu ir įkišau į orkaitę dar 20 minučių. Ir viskas. O skanumas... ir nieko daugiau nereikia - tik puodelio baltos kavos.

Komentarai

  1. Tikrai geras pyragas, pati tokį labai dažnai kepu. Tik dažniausiai vietoj uogų naudoju obuolius, apibarstau juos cinamonu ir cukrumi bei kokiam nors skaniam likeriuky išmirkintom razinom. Niam niam :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įsivaizduoju kaip su obuoliukais ir razinon turi būti skanu.

    O ir taip, šis receptas labai universalus - galima gi naudoti visas mėgstamas uogas ir vaisius :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. labai skanus, suvalgiau du trecdalius. man patinka tokie tortai, kurie panasus i picas. sotus, I must say. tinka i belgiskas patisserie ir tartine lentynas, bo tikrai gerai atrodo. zodziu, good looking ir good tasting

    AtsakytiPanaikinti
  4. o kaip suprasti:
    2 kiaušiniai,
    2 tryniai.

    tai butu du pilni kiausiniai + dar 2 tryniai?

    Pyragas atrodo nuostabiai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip, du pilni kiaušiniai ir dar du tryniai papildomai :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą