Burokėliai


















Burokėliai... Kažin, ar tik nėra kokio šventojo ar šventosios, kuris globotų burokėlių augintojus ir valgytojus?


Originalus receptas

1-1,25 kg jautienos,
400-600 g rūkytos mėsos,
druskos pagal skonį,
4-5 džiovinti grybai,
pagal skonį burokėlių rūgštymo,
4-5 burokėliai,
2 svogūnai,
2 porai,
keletas žirnelių kvapiųjų pipirų,
2 laurų lapai,
2 baltymai sultiniui nuskaidrinti.
Galima įdėti 1-2 kopūstus.


Skaniai burokėlių sriubai išvirti reikia šviežio burokėlių rūgštymo, kitaip skonis bus aitrus ir nemalonus. Į puodą sudėti 1 arba 2 kg jautienos su cukriniu kaulu, 0,5 kg rūkytos mėsos, keletą grybų, porą svogūnų ir porų užpilti vandeniu, įpilti burokėlių rūgštymo tiek, kad sriuba nebūtų per rūgšti, ir virti, kol suminkštės mėsa. Nugraibyti riebalus, supilti baltymus, kas nusėstų nuosėdos, sudėti nuo kaulų nuimtą mėsą ir kiaulieną ir patiekti į stalą.

Geriausia, kad ši sriuba būtų raudona. Reikėtų sutarkuoti keletą didelių burokėlių, išspausti sultis, užvirinti ir prieš patiekiant supilti į sriubą. Atskirai iškepti keletą burokėlių, smulkiai supjaustyti ir suberti į vazą prieš pilant sriubą. Nuo jų pagražėja spalva, pagerėja skonis, sriuba patirštėja. Gaminant balintą sriubą, prieš paduodant į stalą 1,5 stiklinės grietinės išplakti su susmulkintais burokėliais, atskiesti sultiniu ir užvirinti. Prie šios sriubos duodama keptų koldūnų su mėsa arba grybais ir virtų bei pakepintų plonais griežinėliais supjaustytų dešrelių.

Į šią burokėlių sriubą taip pat dedama dalimis supjaustytų kopūstų, kurie jau suteikia labai malonų skonį.


Patirtis ir patarimai

Sudėjus gerus ir kokybiškus produktus - patiekalas su kaupu atsilygins didžiu malonumu gomuriui. Gi, naivu tikėtis, kad pirktinė pieniška dešrelė gali atstoti šmotelį tinkamai išrūkytos dešros. Taip pat negudru viltis, kad vandenyje su sultinio kubeliu išvirta sriuba bus tokia pat gardi kaip išvirta su naminiu mėsos sultiniu, ar ne? Cukrinis kaulas - geriausias burokėlių sriubos draugas :)

Sriubai keturiems žmonėms sunaudojau šiek tiek mažesnius produktų kiekius, nei recepte rašo Zawadzka (iš jos nurodytų produktų kiekių išvirta sriuba galima būtų pamaitinti visą dešimtį žmogelių). Man pakako maždaug puskilogramio jautienos su kaulu, geros riekės rūkytos mėsos, kelių džiovintų baravykų, svogūno ir gabalo poro (savo nuožiūra dar įdėjau ir vieną morką) ir vieno didelio buroko. Į užvirusį sultinį įpyliau maždaug du trečdalius stiklinės burokėlių rūgštymo*.


















Išvirus mėsai, iš puodo išgraibiau prieskonines daržoves. Mėsą smulkiai supjausčiau, morką sutarkavau ir sudėjau atgal į sultinį. Vardant spalvos ir eksperimento, sutarkavau vieną žalią burokėlį ir kaip moko Zawadzka, išspausdžiau jo sultis, užvirinau ir supyliau į sriubą. Puikuma! Sriuba verta dėti ant karališko pietų stalo, kad tik patsai monarchas nesuabejotu, ar lėkštėje nesusiraitęs jo karališkos mantijos galas. Skanaus!

P.S. Triuko su baltymais nenaudojau, nes mano sriuba nebuvo drumzlėta :)

* Burokėlių rūgštymą lengva pasigaminti namuose. Tiksliau - lengva pasiraugti burokėlių, nuo kurių likusį rūgštymą galima naudoti verdant burokėlių sriubą ar jame marinuoti mėsą. Tereikia nuplautus ir pusiau perpjautus raudonuosius burokėlius sudėti į molinį indą, užpilti šiltu vandeniu, uždegti audinio gabalėliu ir dvi-tris dienas (ar ilgiau) palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Pagreitinti rūgimą galima įbėrus gerą saują rūginių miltų.

Komentarai

  1. Pagal šitą receptą turėtų gautis tobuli barščiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pilvas užgurgė beskaitant. Tikrai karališka burokienė.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai - burokėliai šie - tikras reikalas :) Kaip ir Tavo, Aušra, puikiosios skumbrės salotos :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. kaip virti raudonus burokėlius su lubena kad nebūtu aitrūs iš anksto dekoju.

    AtsakytiPanaikinti
  5. kaip virti raudonuosius burokėlius kad nebūtu aitrūs?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, galbūt patys burokėliai nebuvo geri, jei išvirę buvo aitrūs? O jie taip visada - geriau pabandykite burokėlius kepti orkaitėje. Kepti būna sodresnio skonio, saldūs.

      Panaikinti

Rašyti komentarą