Pertrinta bulvių sriuba


















Bulvė, kaip ir obuolys, yra tiesiog šventieji valgomosios augalijos pasaulyje. Iš jų galima pagaminti beveik viską ir beveik viskas su jais dera. Neveltui prancūzai juos ir pakrikštijo panašiais vardais - "pomme" (obuolys) ir "pomme de terre" (žemės obuolys, t.y. bulvė). Bet visų svarbiausia tai, kad juos mėgsta ir valgo visas pasaulis. Tegu pulkas dietolgų bei sveiko maisto patriarchų ir dievagojasi, kad bulvė yra ka-ka daiktas, bet tūlas lietuvis, latvis, lenkas, vokietis, belgas, prancūzas ir kitoks europietis ją valgo ir nė nemano to nedaryti. Puikiai prisimenu, kaip nustebau išvydus tipišką Bolonijos (Italija) patiekalą - virtų arba keptų mėsų rinkinį su troškintais raugintais kopūstais ir buvių koše. O jį išvydus - nudžiugau, kad su kolege I., lyg žindamos, sumanėm šį patiekalą ragauti pusiau, nes virto vyrai neatlaikę itališko maisto gausos :)

O apie bulvę. Šį kartą, tiksliau, vieną lietingą rugsėjo pavakarę, viriau tirštą trintą bulvienę. Su auksaspalviu daržovių sultiniu, žiupsneliu kmynų ir riekele kumpio.


Originalus receptas

1 morka,
1 svogūnas,
0,5 poro,
0,5 saliero,
0,2 petražolės šaknies,
druskos,
1 šaukštas sviesto,
2 laurų lapai,
1,5-3 litrai bulvių,
1-1,5 stiklinės grietinės,
5-6 kvapieji pipirai,
1 prancūziškas batonas.

Išvirti įvairių prieskoninių daržovių sultinį, įdėti šaukštelį grietinės; tris litrus arba mažiau supjaustytų bulvių, išvirti jas šiame sultinyje išimti ant sieto ir pertrinti. Atskiesti sultiniu, kuriame virė, kad sriuba būtų tiršta, užbalinti grietine, pakaitinti ir patiekti su svieste apkepintais ir padžiovintais batono kubeliais.


Patirtis ir patarimai

Produktų sąrašas ilgas kaip raganos liežuvis, ar ne? Ir dar ne kokių nors krevečių tailandietiškai ar avelės smegenų Provanso stilium, o paprasčiausios bulvienės. Aha. Būtent - bulvienės. Ir ką galėčiau į tai atsakyti? O gi tik tiek, kad verta. Verta susirinkti visas prieskonines daržoves, virti sultinį ir tik tada užsiimti bulvienės gamyba. Na, gerai, jei manote, kad neturite laiko lėtai bulvienei, galite naudoti kokį nors parduotuvinį daržovių sultinį ir virti greitą bulvienę. Čia jau darykite taip, kaip nutarsite, o aš sultinį viriau (kokius plius-minus du litrus). Tik neradau tą dieną niekur pirkti petražolės šaknies, tai panaudojau lapus, nuo kurių sultinys pavasariškai pažaliavo :)


















Išvirusias bulves su šlakeliu sultinio sutryniau kokteilių paktuvu. Jo neturint bulves galima sugrūsti kaip košei ir tada atskiesti sultiniu arba pirmiau pertrinti per sietelį, kaip pataria Zawadzka. Man gavosi švelni, klijinga bulvienė (čia kokteilių plaktuvo efektas), kurią dar papildomai pagardinau kmynais ir kubeliais supjaustytų kumpiu. O valgydama supratau, kad čia idealiai tiktų sausoje keptuvėje paskrudintos rūkytos šoninės traškučiai arba keli grybukai...
















Jei be jų - tai šaukštas tarkuoto kietojo sūrio arba smulkių kepintų svogūnėlių...

Komentarai