Šimtamečiai sausainiai


















Ilgai svarsčiau prieš imdamasi šio recepto. Šimtamečiai...hm todėl, kad tokie kieti, kad grauži juos šimtą metų? Ar labai ilgai nesensta? Niekaip negalėjau sugalvoti iki tol, kol iš orkaitės neištraukiau partijos, suskilusių lyg sausa žemė, sausainiukų. Cha, štai ką turėjo omenyje Zawadzkėlė!


Originalus receptas

100 g sviesto,
6 kiaušiniai,
200 g cukraus,
1 citrinos žievelė,
200 g bulvių krakmolo.

Išsukti 100 g sviesto iki grietinės tirštumo, dedant po vieną įmaišyti šešis kiaušinius, įberti 200 g sugrūsto cukraus, nutarkuotą vienos citrinos žievelę, 200 g bulvių krakmolo, viską gerai išminkyti, sudėti ant skardos mažus graikinio riešuto dydžio gumuliukus ir iškepti nekarštoje krosnyje.


Patirtis ir patarimai

Gaminau šituos raukšlėtuosius sausainiukus iš pusės nurodytų produktų kiekio. Svietą iš anksto išėmiau iš šaldytuvo ir palaikiau, kad atšiltų - taip lengviau jį išsukti. Tada į sviestą po vieną sukrito kiaušiniai, cukrus ir tarkuota citrinos žievelė.


















Teko šiek tiek pažaisti su krakmolu, nes įbėrus 100 gramų (gaminau, primenu, iš pusės normos) tešla toli gražu nebuvo panaši į minkomą. Įbėriau dar 100 gramų. Na, jau panašiau. Galiausiai nebematavau, nes vis papildydavau tešlą vienu kitu šaukštu krakmolo, bet manau, kad subėriau apie 300 g krakmolo. Tad, jei gaminsite iš visos normos - Jums prireiks visų 600 g krakmolo.

Tešlą iš pradžių kabinau arbatiniu šaukšteliu, bet tai pasirodė nelabai patogu, tad sukimšau ją į kondidetinį maišelį be antgalio ir suformavau tokius nei tai blynelius, nei tai kalnelius (kitą kartą daryčiau mažesnius ir vis dėl to formuočiau šaukšteliu, nes gražiųjų rievių vis tiek neliko).


















Sausainiukus kepiau pusvalandį maždaug 180'C karštumo orkaitėje. Iš pusės normos gavosi viena skarda sausainių.

Keistoki man tie sausainėliai pasirodė - jaučiasi, kad be miltų. Krakmolinė tešla lieka tokia šiek tiek trapesnė ir sausesnė (kaip tik sausainiams), nei įprastinė, miltinė.

Jovilė sakė, kad labai skanu. Mindaugas irgi sakė, kad "nu, skanu". Valio mano seniesiems ragautojams :)

Komentarai

  1. Laba diena,
    kepiau sausainius... gavosi neišsipūtę kieti blyneliai, kieti. Gal reikėjo sodos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hm. Labai gail... užmaišius tešlą su soda ar kepimo milteliais, sausainiai būtų buvę trapesni ir tikrai,kad iškilę. Aš kepiau be kepimo miltelių ir sausainiai vis tiek buvo gana trapūs. Stengiausi kuo geriau tešlą išsukti, kad ji pati iš savęs jau būtų puri.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą