Mieliniai plokštainiai su slyvomis arba obuoliais kitaip






















Šį spalio savaitgalį praleidom labai kulinaringai. Ragavom įvairiausių belgiškų maistų - nuo Šiaurės jūros bouillabaisse su plekšne, jūros ešeriu, unguriu, langustu, midijomis ir taip toliau, ir panašiai iki tradicinių belgiškų dešrelių su troškintais mėlynaisiais kopūstais (apie šiuos restoraninius pažinimus galėsite paskaityti kitame mano tinklaraštyje - Briuselio kopūstai). Dar prie išpažinties galėčiau pridėti, kad sendaikčių turguje nusipirkau naują penkių šveicariškų peilių rinkinį (nežinau, kam man jų reikia, bet, kad pardavėjas man juos pats nuderėjo iki 25 eurų - tai ir pirkau). Va, štai tokį spalvotą "Royalty Line Switzerland" rinkinuką, originalioje pakuotėje ir su visomis apsaugomis. Gal kas turit tokį?  Kas gi čia dar smagesnio? Ach, taip - atradau vieną gana skanų blegišką alų - "Mort subite" daryklos "Lambic blanche". Rekomenduoju - švelnus, lengvas, gaivus, vos vos drumstas. Oi, užsimiršau šiek tiek, kad rašau ne apie gyvenimiškas patirtis Briuselyje, o dalinuosi gardžiomis mielinėmis bandelėmis su obuoliais :) Puikios bandelės - tinka sušilti užklupus darganotiems rudens orams ir beplepant su draugais prie apskrito pavakarių stalo.


Originalus receptas

100 g sviesto, keturis trynius, du šaukštus sviesto, du šaukštus išsukti iki baltumo. Įpilti stiklinę grietinėlės, įdėti 50 g mielių, miltų naudoti tiek, kad tešla neliptų prie rankų, pasūdyti ir išminkyti purią tešlą. Padaryti bandeles, sudėti ant skardos, pakildinti, paskui suploti, ant viršaus padėti po keletą cukrumi su cinamonu pabarstytų vengrinių slyvų arba obuolių skiltelių, ant jų - po gabaliuką sviesto ir ketvirtį valandos kepti krosnyje. Išėmus pabarstyti cukrumi.


Šiuos plokštainius galima kepti iš plikytos tešlos. Stiklinę miltų užplikyti 1,5 stiklinės verdančio pieno, išmaišyti, atvėsinti, įdėti 50 g mielių, kai pakils, įmušti šešis kiaušinius, įdėti keturis trynius, įberti truputį cukraus, įdėti tris šaukštus lydyto sviesto, pasūdyti, įberti miltų, išminkyti purią tešlą, pakildinti ir padaryti bandeles; suploti, uždėti slyvų arba obuolių.


Patirtis ir patarimai

Tešlą užminkiau pagal pirmąjį variantą, sunaudojau maždaug pukilogramį miltų (vis bėriau po didelę saują ir su kažkelinta pamečiau skaičių...). Minkant reikėtų sekti tešlą, kad ji nebeliptų prie rankų, bet būtų lengvai minkoma ir ne per kieta (daugiau minkšta, nei kieta). Jei nenorite eksperimentuoti, galite pasikliauti mano išmėgintų mielinės tešlos receptu, pagal kurį kepiau mielinį plokštainį su obuoliais arba naudokite bet kurį, savo mėgstamą mielinės tešlos receptą. 






















Į tešlą aš dar įpyliau šaukštą vanilės ekstrakto ir ant obuolių pamiršau uždėti po gabalėlį sviesto - gal būtų labiau apskrudę?

Bandelės-plokštainiai :) buvo skanios, gana greitai visos kažkur dingo (įtariu, kad čia mūsų belgiškas naminukas pasidarbavo), net ir mano lėkštelėje buvusi puselė akimirksniu prapuolė, vos tik nusisukau užsiplikyti arbatos. Nėra teisybės su tais naminukais ;)


Komentarai

  1. Tik dabar atradau Briuselio kopūstus - super! Beje, galima pasmalsauti, kuos jūs niūriam-pilkam-darganotam Briusely užsiimate, kas paskatino traukt iš Lietuvos?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Smalsaukite, Serpent ;) Briuselyje aš... hm, sunku pasakyti, ką... mėgaujuosi gyvenimu. Turiu tokią retą galimybę, kai nereikia dirbti, nereikia mokytis, o gali daryti viską (na, beveik viską), ką norėtum - mokytis kalbos ar kalbų, keliauti, slankioti po miestą, siurbčioti alų, iš lėto ant stalo trupinti pusryčių bandelę, vėpsoti per tramvajaus langą, nusipirkti tikriausiai nereikalingą peilių rinkinį ir pan. :)

    O iš Lietuvos nepasitraukiau. Tik laikinai pakeičiau gyvenamą vietą :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą