Pomidorų sriuba






















Pomidorai man skaniausi žali. Ne, ne žalios spalvos ir ne neprisirpę. Skaniausi jie man supjaustyti skiltelėmis, pabarstyti stambia jūrine druska, juodais pipirais, pagardinti baltais svogūnų žiedais, kapota česnako skiltele ir keliom šakelėm žalio krapo bei apšlakstyti alyvuogių aliejumi su šiek tiek bazamiko acto... mmm... arba tokios paprastos lietuviškos pomidorų salotos su grietine ir svogūnais - tokias, gausiai pabarstytas pipirais, ypač mėgdavo mano a.a. dėdė Jonas. Su jomis dar paprastai sukirsdavo ir sumuštinį su daktariška dešra. Gal ir ne pati aukščiausia skonių gama, bet vis tiek labai skanu (aš čia apie salotas tokias, o ne apie daktarišką dešrą).  Trumpiau tariant, tikrai mėgstu pomidorus ir jų visada turiu savo šaldytuve. Net neįsivaizduoju, kaip tai nutiko, bet vieną dėželę buvau šiek tiek primiršus. Tad belaukdami savo eilės šitie raudonskruosčiai patapo šiek tiek pagyvenusiais - suminkštėjo. Nors šiaip, tai nieko blogo jiems nenutiko, todėl virtuvės teismas nutarė juos pasiųsti į sriubą. Voila.


Originalus receptas

6-8 pomidorai,
druskos,
200 g sviesto,
1 prancūziškas batonas,
2 petražolės šaknys,
2 svogūnai,
2-3 morkos,
1 poras,
1,5-2 stiklinės grietinės.

Nuskynus kotelius, pomidorus nuplauti, perpjauti skersai, išspausti sultis, atskirti sėklytes. Ištirpinti 200 g sviesto, sudėti pomidorus, kubeliais supjaustytą batoną, pasūdyti, užpilti įvairių prieskoninių daržovių: petražolių, svogūnų, morkų, porų - nuoviru; virti ketvirtį valandos, nukošti per tankų sietą, atskiesti tokiu kiekiu daržovių nuoviro, kad sriuba būtų tiršta. Prieš patiekiant užbalinti grietine, užvirinti ir patiekti su batono skrebučiais.


Patirtis ir patarimai

Pradėti reikėtų nuo daržovių nuoviro iš petražolės šaknų, svogūnų, morkų, poro, poros pipirų ir lauro lapelio. Daržoves supjaustykite stambiais gabalais, sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite bent valandą. Štai jums ir daržovių sultinys.

Pomidorų sriubai galit naudoti šviežius arba konservuotus pomidorus arba, manau, kad tiktų ir tirštos pomidorų sultys.






















Su savaisiais pomidorais padariau šiek tiek kitaip - išskobtas (be sėklų) pomidorų puseles sutryniau kokteilių plaktuvu. Gautą tyrę su gera sauja balto batono minkštimo, skiltele česnako ir daržovių nuoviru patroškinau apie15-20 minučių, nukėliau nuo ugnies ir perkošiau (o gal tiksliau būtų sakyti "pertryniau") per tankų sietą.

Savo nuožiūra į troškinamus pomidorus dar šleptelėjau šiek tiek čili pastos ir įtarkavau muskato riešuto. Man taip skaniau. O mano rekomenduojamas receptas pagal Zawadzką būtų toks:

Sriubai:
6-8 švieži pomidorai (skardinė konservuotų pomidorų),
druskos,
200 g sviesto,
1 stiklinė kubeliais pjaustyto batono,
skiltelė česnako,
maltų pipirų,
malto muskato riešuto,
šiek tiek čili pipirų pastos (pagal skonį).

Daržovių nuovirui:
2 petražolės šaknys,
2 svogūnai,
2-3 morkos,
1 poras,
lauro lapelis,
trys-keturi pipirų žirneliai.

Patiekimui:
grietinės ir skrebučių.

Skanaus!


Komentarai

  1. "Pomidorai man skaniausi žali" -> as vartociau struktura: "Pomidorai man skaniausi gyvi".

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kaip tokia grazia sirdute ispaiset?? Cia grietine?? ir kokiu irankiu?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nierka, irgi geras skambesys su gyvais pomidorais :) (o kur Tavo blogas apie lengvus būdus sugadinti maistą?). Tik jaučiu, kad kokie ten žaliavalgiai pasakytų, kad maniškiai pomidorai jau nelabai buvo gyvi - arčiau tiesos būtų sakyti "merdėjantys".

    Mielas Anonime, taip čia grietinė. Pati paprasčiausia :) Nesiėmiau jokių gudrybių - šiek tiek grietinės įkrėčiau į maistinės plėvelės "maišelį" (nežinau, kaip čia vaizdžiau paaiškinti), prakirpau galiuką ir išspaudžiau širdelę :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. jauciu man patiktu, nes ir pomidoru sultys man vienos megstamiausiu, o tyres pomidoru troskiniams taipogi daznai vartoju ;) ir ta sirdele - nuostabi, su Meile ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ta širdelė tikrai labai labai miela :)

    Pagalvojau, kad niekada nelaikau pomidorų šaldytuve. Nes man, jie nuo šalčio praranda skonį :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jei mėgsti pomidorus, Ramune, tai tikrai patiktų :) Man kažkaip šita buvo labai nebloga. Anksčiau kur esu virusi - jau nepamenu recepto, tik atsimenu, kad troškinau tai daug ilgiau nei šįkart - man nelabai patiko, nes jautėsi rūgštelė (čia gal nuo ilgo virimo?).

    AtsakytiPanaikinti
  7. Merci beaucoup, Viktorija :) Tikrai su meile.

    O dėl pomidorų tai gal ir gera mintis. Aš juos laikau tokioje spec.šaldytuvo dėžėje su dangteliu, šilčiausioje (kaip juokingai skamba) šaldytuvo lentynoj. Kažkaip ant spintelių trūksta vietos... Bet prieš valgymą paprastai išimu šiek tiek anksčiau, kad pomidorai apšiltų, atitoktų ir pasiruoštų keliauti į skrandį :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gera sriubikė, špyga taukuota, tik dar čiliuką įmesčiau ir pirmyn ant stalo! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kaip matau, Mindaugai, jau po "Tado Blindos" premjeros :)))))

    O man irgi su čili skaniau, kaip ir rašiau savo pasvarstymuose.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na va, ką tik išbandžiau šį receptą. Dabar kaip tik gurkšnoju sriubą iš puslitrinio puodelio ir užkandu prancūziška bandele. Aišku, iš to tingėjimo, pakeičiau daržovių sultinį sultiniu iš kubelio, bet tai ką jau padarysi. ;D
    Žiauriai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Smagu skaityti tokius mielus komentarus ;) Skanaus! Džiaugiuosi, kad išbandėte šį tą iš Zawadzkos meniu :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą