Rauginti kopūstai su grybais ir grietine






















Man rauginti kopūstai primena tris dalykus: kopūstų pirkimą, kailiais apklostytą raugintų kopūstų kibirą balkone ir kaimišką raugintų kopūstų sriubą. Tikriausiai ir Jūs pamenate, kaip rudenį stojus kopūstų mėnuliui į daugiabučių kiemus įriedėdavo furgonai ar dideli sunkvežimiai su medinėmis priekabomis, pilnomis gurgždančių kopūstų galvų. Nekantriai laukta žinia apie kopūstų konvojus pasklisdavo žaibišku greičiu ir prie automobilių išsirikiuodavo ilga žmonių eilė. Kas su maišais, kas su vežimaičiais, kas pasitelkęs kelių pagalbininkų rankas - visi stoviniuodavo laukdami kopūstų, kaip svajonės. Mudu su broliu taip pat džiugiai atlydėdavom tėtį ir išdidžiai parnešdavom po vieną didelę kopūsto gūžę namo. O tada prasidėdavo kartą metuose vykdavęs kopūstų raugimo ritualas. Pasitikrinus, ar tikrai mėnulis yra toks, kokio reikia, būdavo namo parnešamas rudos spalvos emaliuotas kibiras, ištraukiamas kočėlas, o ant stalo atsirasdavo stiklainis spanguolių ir maišelis kmynų. Visada taip. Na, ir prasidėdavo pjaustymas. Tėvai kopūstus pjaustydavo dideliais peiliais čiak, čiak, čiak (vėliau atsirado ir tas pjaustymo lovelis), klodavo sluoksniais į kibirą, pabarstydavo druska, cukrumi, įberdavo kmynų, spanguolių, o mudu su broliu iš visos širdies juos minkydavom kočėlu iki pirmų sulčių. Smagu! Prikimštas kibiras būdavo pastatomas arčiau radiatoriaus, kad kopūstai greičiau įrūgtų. Tomis dienomis visi kiemai pakvipdavo nosį kutenančia rūgštele, o aš taip ir įsivaizduodavau, kad kiekvieno buto virtuvėje, šalia radiatoriaus, stovi išdidus rudas kibiras kimšte prikimštas rūgstančių kopūstų... Po kelių dienų mūsų rudasis kibiras iškeliaudavo į balkoną. Mama jį, lyg kokį lepų princą, apsukdavo stora antklode ar nebenaudojamu apklotu, kad kopūstai neperšaltų. Ir... prasidėdavo visą žiemą trukdavęs kopūstinėjimas. Rauginti kopūstai su šiek tiek aliejaus, bandelės su kopūstais, troškinti kopūstai su grybais ar spirgučiais, raugintų kopūstų sriuba ir bulvės su lupyne... mano number 1. Niekur nesu valgius tokios skanios raugintų kopūstų sriubos kaip namuose arba kaime pas savo bobutę, kuri kopūstus retkarčiais raugdavo senoviniu būdu - cielas jų galvas.

Kadangi šį rudenį jau buvo stojęs kopūstų mėnulis, greitai turėtų išrūgti pirmieji kopūstų kubilai - jei tik dar kas nors raugia kopūstus namuose - mano tėvai, po ilgos pertraukos, vėl atgaivino šią rudeninę tradiciją. O kai jau bus šviežių kopūstų - ne pro šalį būtų jų pasitroškinti. Mano anyta Elena, tikriausiai, žino šimtas vieną būdą kaip tai padaryti, o aš siūlau išbandyti Zawadzkos receptą.


Originalus receptas

1 litras raugintų kopūstų,
1 šaukštas sviesto,
1 stiklinė grietinės,
6-7 džiovinti grybai,
1 šaukštas miltų,
druskos, 
pipirų.

Išvirti grybų sultinio, užpilti juo reikiamą kiekį raugintų, prieš tai verdančiu vandeniu nuplikytų, kopūstų, sudėti smulkiai supjaustytus minkštai išvirtus baravykus, pasūdyti ir išvirti. Įdėti keletą šaukštų grietinės, svieste pakepinti šaukštą miltų, viską sumaišyti ir troškinti, kol suminkštės.


Patirtis ir patarimai

Na, turiu prisipažinti, kad aš sultinio iš grybų neviriau, o verdančiu vandeniu užplikytus džiovintus baravykus sudėjau tiesiai į kopūstus. Ir grybų nepjausčiau - man gražiau, kai jie stirkso iš kopūstų didesniais gabalais, tokiais, kaip buvo sudžiovinti.






















Kopūstus dar pagardinau kmynais ir troškinau beveik dvi valandas. Man atrodo, kad dvi. Neabejokite dėl grietinės. O jei nuspręsite jos nedėti - tuomet atpjaukite didesnį gabalą sviesto, nes raugintiems kopūstams riebalas labai tinka prie veido, o jums tiks prie liežuvio :)






















Valgėm zawadzkinius kopūstus visaip - ir vienus, ir prie mėsos ir su bulvėmis. O likusias dar įdariau mielines bandeles. Mmmm... liuks kopūstai! Pabandykite ir Jūs, nes galbūt ne visi esate ragavę troškintų kopūstų su džiovintais grybais. Pavyzdžiui, Nerijui toks derinys buvo naujiena. O Jums? Kaip gardinate troškintus kopūstus? Šonkauliukais? Spirgeliais? ...?




Komentarai

  1. Labai gražus pasakojimas apie kopūstų raugimą bute :) Kadangi pati esu užaugusi nedideliam miestely, nuosavam name, tai man tas kopūstų raugimas atrodydavo natūralus dalykas, o vat kad ir daugiabučio namo bute žmonės tokiais žaidimais užsiima, tai tik šiemet pamačiau (nors mieste gyvenu aštunti metai), kai bobutė kioskely pirko kietesnių kopūstų "kad būtų tinkami raugimui". Et, nagi kiekvienam norisi kažko savo pagaminto :)
    Mąstau, kad parduotuvinių raugintų kopūstų ir netekę ragauti. Nors ir nemėgstu aš jų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai aš augau, tai dar ir "tais" laikais ir šiek tiek blokados metais ir gal keli metai po jos (omg, skamba kaip bobutės pasakojimas), tai man atrodo, kad visas miestas juos raugdavo. Jau vien kokios eilės kiemuose prie tų priekabų su kopūstai nusidriekdavo.

    O augdavo pirmiausia vien dėl to, kad "anksčiau" raugintų kopūstų nelabai būtum kur nusipirkęs, o antriausia tai ir dėl tradicijų, matyt. Čia kaip ir su uogienių virimo ir daržovių marinavimo instinktu :)

    Mano tėvai jau kokius penktus metus iš eilės vėl raugina kopūstus namie, nes pirktiniai jiems neskanūs. Man irgi pirktiniai neskanūs (dar nieko būdavo "Samsono"), bet raugti namuose kažkaip tingiu.

    Tiesa, vat belgiški r.kopūstai dar gi tokie rūgštesni ir supjaustyti ploneliausiais siūlais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labas Ruta, smagu pasiskaitineti tavo kulinarines keliones, gal patarsi kaip Belgijoje pasirauginti kopusteliu, buciau labai dekingas .

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveikas, Algirdai :) mielai patarčiau, jei pati čia būčiau raugus :) Bet, galbūt, tačiau, o, bet, tikriausiai, tas raugimas turėtų būt toks, kaip ir Lietuvoje - nusiperki baltų, kietų kopūstų galvų, kuo ploniausiai jas supjaustai ir sluoksniuoji sau kokiam nors emaliuotame kibire ar dideliam puode. Sluoksnis kopūstų - žiupsnelis druskos, cukraus, kmynų (morkų, spanguolių)- kruopščiai patrombuoji kokiu kočėlu. Ir vėl - sluoksnis kopūstų - žiupsnelis druskos, cukraus, kmynų (morkų, spanguolių), patrombuoji ir taip iki viršaus :) sukimštus kopūstus reikia stipriai paslėgti ir palikti savaitei ar dešimčiai dienų kambario temperatūroje, kad išrūgtų. Berūgstančius kopūstus reikia kasdien pabadyti ilga medine lazdele, kad išeitų susidariusios dujos, nusemti sulčių perteklių. Svarbu kopūstus raugti per jaunatį (man atrodo).

    Arba gali daryti paprasčiau - nueiti į artimiausią maisto parduotuvę ir nusipirkti maišelį ar stiklainį raugintų kopūstų :) Jų dabar visuose tinkluose pilna. Maišelis (apie 500 g) kainuoja maždaug vieną eurą :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. aciu Ruta, pabandysiu gal pats kada, naminiai skanesni :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Žinoma, Algirdai, naminiai skanesni - to net nereikia įrodinėti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveika Rūta,netikėtai ''įlindau'' į šį blog'ą ir nuoširdžiai narėčiau duoti keletą gyvenimiškai išbandytų pastabų : 1)Kopūstai visuomet dedami TIK per delčią,kitoje mėnulio fazėje dėti kopūstai bus ištižę,minkšti ( per jauną ),kylantys,perrūgę ( per pilnatį ).Visi ingredientai,taip pat dedami apskaičiavus kopūstų svorį:10 kg kopūstų,750g morkų,200-250g druskos,50g cukraus,10g kmynų,200g spanguolių,200g antaninių obuolių ( pagal pageidavimą )Cukraus galima ir nedėti,tačiau tuomet kopūstai bus rūgštesni,per didelis cukraus kiekis kopūstus padarys gličius.Taigi tokie tie lepūs ponaičiai kopūstai iš balkono ar rūsio :))) Sėkmės visiems raugianties ar bandysiantiems tai daryti,beja šiandien paskutinė tam tinkama diena :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Alex, ačiū už tokį išsamų komentarą apie kopūstus - tikras vadovėlis Algirdui :) Pati nesu raugusi, tad ir to mėnulio nebeprisimenu. Bet kaip tik šiandien mamos klausiau - galvojau patikslinti savo atsakymą Algirdui, bet Jūsų tai padarėte už mane :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą