Trapus obuolių pyragas





















Obuolių niekada nebus per daug. Tik pavasarį jų būna per mažai, nes savieji jau būna suvalgyti, o Lietuvoje užauginti - pasibaigę. Tuomet tenka labai nekantriai laukti kvapnių peršviečiamų alyvinių obuolių. Po jų jau prispėja saldiniai, tuomet grapštainiai (taip rausvadryžius obuolius vadina mano bobutė), rudenį - antaniniai, ananasiniai (tame pačiame sename Šilinkos sode) ir kitų rūšių obuoliai. Valgom kiek telpa, verdam obuolienę, džiovinam obuolių sūrius, o vėlyvuosius sudedam į medines dėžes ir užkeliam į palėpę žiemai. Smarkiau atšalus orams, tie obuoliai persikrausto į verandą arba nedidelį sandėliuką šaltajame namo gale ir paskleidę savo gundomą aromatą vilioja nors vieną išsitraukti iš dėžės ir atsikąsti... Mmm... obuoliai. Kokių tik jų nebūna - visa vaivorykštė spalvų, skonių ir formų; visa plejada receptų: pyragai, košės, sultys, vynas, garnyras... ir visur tie obuoliukai tinka. Net ir nuodėmei :)


Originalus receptas

100 g nesūdyto sviesto,
200 g cukraus,
2 kiaušiniai,
2 šaukštai grietinės,
2-2,5 stiklinės miltų,
2-4 džiūvėsėliai,
8-10 obuolių,
žiupsnelis cinamono,
0,5 stikliuko vyno,
0,5 šaukšto sviesto.


Sviestą, geriausią šviežia, išsukti iki baltumo su cukrumi, įmušti kiaušinį, įdėti vieną trynį, įpilti du šaukštus tirštos grietinėlės ir tiek pat miltų, kad būtų galima minkyti. Iškočioti dviejų peilio geležčių storumo lakštą ir iškloti puodo dugną bei šonus, pabarstyti džiūvėsėliais ir sudėti obuolius, paruoštus taip: nulupti, supjaustyti, sumaišyti su cukrumi ir cinamonu, užpilti vynu, pakaitinti ant didelės ugnies uždengus dangčiu, bet dažnai maišant, kad neprisviltų. Pridėjus taip paruoštų obuolių, vėl pabarstyti džiūvėsėliais, viršų uždengti tešla, keliose vietose ją pradurti šakute, uždėti keletą gabaliukų neūdyto sviesto ir valandą kepti krosnyje, prižiūrint, kad neperkeptų. Galima iš anksto išsikepti trapios tešlos, tada obuolių pyragą pakaks kepti keletą minučių.


Patirtis ir patarimai

Šį pyragą kepiau prieš dvi, o gal net tris savaites, tik niekaip jam neateidavo eilė įžengti į internetines platybes. Šitai išpažįstu ne todėl, kad neturiu apie ką rašyti, bet todėl, kad (o, kur buvo mano galva tada?) neprisimenu, ar keičiau kokias produktų proporcijas. Hm... na, nors užmušk, kaip sako liaudis, neprisimenu. Gali būti, kad nekeičiau. Bet tikrai atsimenu, kad įmušiau abu kiaušinius, o ne pusantro, tiksliau vieną kiaušinį ir vieną trynį.





















Ką dar keičiau? Į tešlą įtarkavau pusės citrinos žievelę, o į obuolius įpyliau tos pačios citrinos pusės sultis. Vietoje vyno pyliau stikliuką romo, nes ano pristygau.

Iš nurodyto kiekio išminkytos tešlos pyragą geriausia kepti maždaug 25 cm skersmens skardoje. Kepant didesnėje (kaip, kad dariau aš), tešlos šiek tiek pritrūksta, tad ją tenka kočioti ploniau ir klojama ji lengvai plyšta. Na, bet šitai skoniui nekenkia :)

Pyragą kepiau maždaug 180'C orkaitėje 45 minutes. Dar karštą apibarsčiau cukraus pudra ir prasidėjo jo kelionė į mūsų pilvelius... Skanus, trapus, aromatingas pyragas.


Komentarai

  1. Pas mane dar liko rudeninių "jabcukų", tad jie irgi laukia savo eilės :)

    Geri kadrai išėjo, pas Tamstelę! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Mindaugai, stengiuosi gi :)

    O visokiausi pyragai ir gardėsiai iš obuolių ar su jais - privalomas rudens atributas :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą