Angliški pyragaičiai kitaip



















Kai namuose kvepia apelsinais, mandarinais, gvazdikėliais, cinamonu, kardamonu, riešutais, mielėmis... imu nekantria laukti šv. Kalėdų, kelionės namo, šiltų apsikabinimų su mylimaisiais, jaukių vakarojimų su bičiuliais ir tradicinio šventinio stalo. O, jo jo jo, pasakysit, tiems pilvažmogiams, kaip kokiems Donelaičio būrams tai tik ir terūpi skilvį prisikimšti bei gi prisirijus varniukų kur pakrosnyje šiltam pukšėti, nuo persivalgymo galuotis ir laukti beatkopiančios saulelės, kad išspardytų įšalus bei gi norą valgyti. Tai jei jau taip galvojat, skubu pasakyti, kad ne ne ne. Jokio baisulingo persivalgymo nesiilgiu, bet vat, silkutės su džiovintais baravykais, virtų ausyčių, spanguolių kisieliaus, raudonos raudoniausios mišrainės tai neatsisakyčiau... Vien juos prisiminus ima kamuoti namų ilgesys :)

Šitie angliški pyragaičiai vargu ar kompensuos kalėdinės virtuvės trūkumą, bet pabandyti verta ;)


Originalus receptas


200 g sviesto,
600 g miltų,
1,5 stiklinės cukraus,
4 kiaušiniai,
1,5-2 stiklinės marmelado.

Iš 600 g miltų, 200 g sviesto, 200 g cukraus ir trijų kiaušinių išminkyti tešlą ir iškočioti ploną lakštą. Padalyti į dvi dalis, vieną patepti tiršta vaisių uogiene, kita uždengti, supjaustyti, sudėti ant skardos, patepti kiaušiniu, pabarstyti cukrumi ir iškepti.


Patirtis ir patarimai

Pyragaičiai tikrai tikrai buvo siaubingai skanūs ir labai greitai jų nebeliko.

Pripažinsiu, kad tešla, minkyta pagal Zawadzkos receptą, gavosi gerokai skysta, bet virtuvėje nebebuvo nė kruopos miltų ir neliko nieko kito, kaip lipdyti pyragą iš atskirų gabalėlių. Aliejumi pasitepiau delnus ir šiaip ne taip šią užduotį įveikiau.



















Pertepimui naudojau apelsinų uogienę, viršų gana dosniai apibarsčiau skaldytais riešutais.

Pyragą kepiau pusvalandį 180'C karštumo orkaitėje. Tada supjausčiau gabalėliais ir apibarsčiau cukraus pudra.

Rekomenduočiau minkant tešlą berti maždaug 50-100 g miltų daugiau arba dėti mažiau sviesto. Sakyčiau, kad kokių 150 g pakaktų.



















Mano rekomenduotinos proporcijos:


150 g sviesto,
600 g miltų,
1-1,2 stiklinės cukraus,
4 kiaušiniai,
1,5-2 stiklinės marmelado,
tarkuotos citrinos žievelės,
kapotų riešutų ir cukraus pudros apibarstymui.


Kepti pusvalandį 180'C orkaitėje.

Komentarai

  1. Tikiu, kad skanu :) Dabar mielai sukirsčiau gabaliuką su arbatyte. Sudėtis man labiau pažįstama kaip obuolių pyrago. Patikrinta, paprasta, skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šis atrodo nesudėtingas ir laabai skanus :) Tikrai kepsiu!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai taip, Vilma ir Aušrra ;) baisiai skanus ir paprastas pyragas ar pyragaičiai - nelygų kaip jį valgyti - ar supjaustytą, ar cielą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skaniai atrodo :) Bet kodėl jie angliški? Man labai jau panašūs į trupininį lietuvišką pyragą :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sunku pasakyti, Rennie :) čia jau reikėtų klausti mielosios Zawadzkos :) gal toks pyrago receptas ją pasiekė iš tolimoje saloje, kurios žmonės ir tada važinėjo ne ta kelio puse, leisto žurnalo. O gal, kas žino, iš tiesų tai kokio nors pačio tikriausio angliško pyragaičio, patiekiamo prie faif o'klok ty, receptas :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą