Karališkieji marcipanai



Minkštais žingsniais atpėdina Kalėdos. Praveria širdžių vartelius, pasveria nuveiktų darbų kraiteles, suskaičiuoja ištartus gražius žodžius, šypsenas ir stipriai mylėtas dienas. Pakraipo galvą, tyliai nusišypso ir išdalina atsineštas dovanas: kam  jaudinančių įspūdžių, kam atkaklaus darbo, o kam meduolių. Kiekvienam pagal nuopelnus, kiekvienam pagal metus, o kai kam - avansu. Kad kitąmet geresnis ir laimingesnis būtų. Kad stipriau mylėtų ir daugiau juoktųsi. Kad vidury šventos nakties nestovėtų kryžkelėje laukdamas užkauksiančių šunų tam, kad dar kartą įsitikintų, jog iš už septynių laukų, aštuonių girių ir devynių marių atplasnos raibaspalvis džiaugsmas. Visas džiaugsmas - mūsų širdyse ir užantyje, bet kai jis taip labai arti - retkarčiais lieka nepastebėtas... Todėl tegul kitąmet jo būna daug. Su kaupu. Kad tarsi kunkuliuojantys pavasariniai upeliai jis veržte veržtųsi iš krūtinių ir delnų. Tegu jo būna tiek, kad juo neskūpėtumėme dalintis su kitais. Su Šv. Kalėdomis!
_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._.

O štai čia - turtingas ir svaiginantis skanėstas Kalėdų stalui - neprasti karališkieji marcipanai su rožių vandeniu.

Originalus receptas

400 g saldžiųjų migdolų ir
30 g karčiųjų migdolų,
400 g cukraus,
0,5-0,75 stiklinės rožių vandens.


Glajui: 
200 g cukraus,
pora šaukštų rožių vandens.

400 g saldžiųjų migdolų ir 30 g karčiųjų nuplikyti, sugrūsti, pertrinti per sietą, stambesnes daleles vėl sugrūsti su cukrumi. 400 g cukraus sugrūsti, persijoti ir rankomis sumaišyti su migdolais, suvilgant rožių vandeniu, paskui greitai, kol nesustingo (jei sustings - suluš), sudėti į formeles, pabarstytas cukrumi, arba ant medinio padėkliuko (jis negali išdžiūti, nes marcipanai suluš), iškloto popieriumi, formeles sustatyti ant skardos, viršų uždengti kita išgaubta skarda, ant kurios reikia užmesti įkaitusių anglių, ir kepti 10 minučių. Glajui labai smulkiai sugrūsti 200 g cukraus, persijot ir valandą arba ilgiau trinti su rožių vandeniu; kuo ilgiau trinama, tuo geresnis glajus; kai marcipanai iškeps, dar šiltus apipilti glajumi, padžiovinti ir iš tirštos uogienės be sunkos sudėlioti raštus arba gėles. 

NB Marcipanų kraštai specialiais įrankiais gaminami iš tos pačios masės. Jų neturint, peiliuku nupjaunamos plonos juostelės ir kraštai įvairiai išpjaustinėjami.
Neatvėsusių marcipanų negalima išimti, nes sutrupės.


Patirtis ir patarimai

 Man marcipanai visuomet asociajuojasi su Spragtuku. Su ta istorijos vieta, kur aprašomas šventei paruoštas stalas, ant kurio puikuojasi ir marcipaniniai skanėstai. Savuosius marcipanus gaminau šiek tiek nesąžiningai - naudojau pirktinę marcipanų masę... Ją sutarkavau, įpyliau porą šauktų rožių vandens ir viską ištryniau iki vientisos masės. Gautą lipnią, bet tąsią tešlą sudėliojau į silikonines keksiukų formeles (maždaug po šaukštą, kad marcipanas būtų plonesnis nei centimetro storio.






















Paruoštus marcipanus kepiau 200'C  karštumo orkaitėje 10 minučių (kažkur įskaičiau, kad juos reikia kepti būtent tokioje temperatūroje). Iškepusius sudėliaujau ant grotelių pravėsti, tada vargais negalais iškrapščiau iš formelių ir apliejau rožinių glaistu. Kvapas buvo nežmoniškas, kol sukau tą glaistą (na, tikrai ne valandą, bet pusvalandį makalavau mediniu šauktu po dubenį, o tai, mano supratimu, jau yra ilgai) net galva susisuko...






















Glaistas gana greitai sustingo. Marcipanus papuošiau nedideliais cukruotų citrinų žievelių gabalėliais. Man jie pasirodė kaip tik prie saldaus ir drėgno marcipano.

Tad mano naudotas receptas pagal Zawadzkos "Karališkuosius marcipanus" būtų toks:

masei:
500 g marcipaninės masės,
2-3  šaukštai rožių vandens.

glaistui:
200 g cukraus pudros,
3-4 šaukštai rožių vandens.

Kepti 10 minučių 200'C orkaitėje.

Skanaus ir dar kartą linkiu džiaugsmingų ir šiltų šv. Kalėdų!


Komentarai

  1. va cia tai jo - o jau linkejimas- stebuklingas tiesiog! aciu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Siltu ir tau!

    kaip gera buvo prisiminti Spragtuka! ♥

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, Neringa! Kad ateinantys būtų saldūs kaip karališki marcipanai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jau senai dūsauju žiūrinėdama knygą ir galvodama apie šį receptą, bet marcipanų gamybą vis nukeldavau, nes nerandu pirkti karčiųjų migdolų ir rožių vandens. Taip apsidžiaugiau pamačius pas Jus recepto pavadinimą, bet p. Rūta - jaučiuosi truputį apgauta: Lietuvos virėja ir marcipanų masė... O aš jau ruošiaus klausti apie karčiuosius migdolus :) Vaizdas vis tiek karališkas ir lauksiu kitų Jūsų bandymų.
    Gražių Jums švenčių :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. R8ta, marcipanai tiesiog fOntastiški! Tikrai karališki. Gaila jau nebespėsiu paruošt, būt įdomu paragaut.

    Užbėgau palinkėt ramių ir jaukių švenčių.
    Linkėjimai, E.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, Rennie ir Egle :) Jums taip pat - tokių labai šventų ir šiltų švenčių! Ačiū už malonius pokalbius ir širdingą bendradarbiavimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ach, Mielas Anonime, prispipažinau iškart, kad sukčiavau... bet naujiems metams žadu portugališką marcipaną - su karčiais migdolais ir apelsinais - sąžiningus ir tokius visai haummeidus :)

    P.S. O ir tą paruoštą macipaną naudojau tookį labai kokybišką, bet jokių ten priedų ir briedų :)

    P.P.S. Gražių Jums, Anonimiškas, metų ir šventiškų Kalėdų!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą