Troškinti raudonieji kopūstai






















Iki tol nelabai žinojau ką su tai mėlynaisiais raudonaisiais kopūstais veikt. Sriubos iš jų nevirsi, salotos tokios, hm, ne pačios skaniausios, tai ką dar iš jų? Na, bet jau pasitaikė taip, kad besisvečiuodami Briugėje užsukom į mažą jaukų restoraniuką, kur gavom paragauti nepriekaištingai ir žvėriškai skaniai troškintų raudonųjų kopūstų. Mmmmm, tikras skanumėlis... kaip sakydavo kažin kokioj reklamoj.

Grįžus perverčiau Zawadzkos "Lietuvos virėją" ir aptikau šį receptą. Labai panašų į briugietišką. Savo nuožiūra ir pasikliaudama liežuvio atmintimi, dar pridėjau ir rūgštokų obuolių.


Originalus receptas

2 galvos kopūstų,
2 svogūnai,
1 salieras,
1  petražolės šaknis,
3-4 gvazdikėliai,
2 šaukštai cukraus,
truputis druskos ir pipirų,
1-2 dideli šaukštai sviesto,
2 šaukštai acto,
1 šaukštas miltų,
sultinio troškiniui užpilti
Galima įpilti 0,5 stiklinės raudonojo vyno.


Keletą kopūstų supjaustyti, pasūdyti ir išmaišyti. Gerame šaukšte sviesto pakepinti truputį sukapotų svogūnų, salierų, petražolių, sudėti į kopūstus, užpilti sultiniu, uždengti ir troškinti ant nedidelės ugnies. Kai suminkštės, įpilti du šaukštus acto, įmesti keletą gvazdikėlių, gerą šaukštą grūsto cukraus, truputį kvapiųjų pipirų, įberti šaukštą miltų; viską kartu išmaišyti. Kai jau visiškai išsitroškins, paduoti į stalą apdėjus dešra, pakepintais jautienos muštinukais arba pašildytais kepsnio likučiais.
Kad kopūstai būtų skanesni, į juos galima įpilti truputį raudono vyno ir patroškinti.


Patirtis ir patarimai

Troškindama kopūstus jokio dviračio neišradinėjau. Dariau daugiau mažiau taip, kaip pataria Zawadzka, tik dar įpjausčiau keturis saldžiarūgščius obuolius.
























Mano receptas pagal Zawadzką:


1 raudonojo kopūsto galva,

1 svogūnas,
pusė saliero šaknies,
1 petražolės šaknis,
4 obuoliai,
3-4 gvazdikėliai,
2 šaukštai cukraus,
truputis druskos ir pipirų,
žiupsnelis garstyčių grūdelių,
1 šaukštas sviesto,
2-3 šaukštai acto,
1 šaukštas miltų,
stiklinė sultinio,
0,5 stiklinės raudonojo vyno.

Troškinau kopūstus maždaug valandą. O valgėm briugietiškai - su keptomis jautienos dešrelėmis ir bulvių koše. Žiauriai skanu. Obuoliai troškiniui suteikia daugiau aromato ir saldumo. Vynas - malonaus, vos juntamo karstelėjimo...

Šiuos kopūstus jau ruošiau du kartus ir niekaip negaliu atsivalgyti - matyt, taps jie mūsų mylimu garnyru :)

Komentarai

  1. Na man Briugė tik su moules-frites siejasi, bet dabar žinosiu, kad ten prieš Kalėdas galima rasti ir puikių troškintų kopūstų :) Tavo troškinti mėlynieji kopūstai būtų puikus garnyras prie kalėdinio kepsnio :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. reiktu isbandyt, seile nurijau skaitydama... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O, Rennie, Briugėj dar galima rasti ir pačio puikiausio šokolado bei skanios žuvies :) O prie kepsnio tai kopūstaičiai tikrai puikiai tiktų.

    Ramune, čiupk kopūstą ir pirmyn! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Siemet nusipirkau tikrai raudonu kopustu seklu.Jie pailgos formos raudoni o o ne melyni.parasyta tinka rauginimui.Rudeni paskanausim.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho, niekada dar neteko ragauti raugintų raudonųjų (kiek daug "r") kopūstų - jei nepamiršit - pasidalinkit įspūdžiais!

      Panaikinti
  5. Labai skanu, niekaip nežinojau, ką galima būtų nuveikti su šiais raudonaisiais kopūstais, kad būtų gardu.. Dabar jau žinosiu, labai ačiū.

    Justina

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą