Jaučio liežuvis






















Kai ant stalo pamatau liežuvį (paprastai patiektą šaltą su krienų-majonezo padažu), visuomet prisimenu giminės balius, pakasynas ir gimtadienius. Vaikystėje ant šių stalų man buvo du delikatesai - žemose lėkštelėse, už vyšninės gaivos ąsočių, silkės indelių ir kalno baltos mišrainės, pasislėpęs virtas liežuvis ir "trikampiukai". "Tikampiukai" - piramidės formos vafliniai triufeliai, supakuoti į blizgų žaliai mėlyną popierėlį... Skanumynas ir retenybė tada. Tai va. Todėl man gana sunku buvo įsivaizduoti liežuvį ne su krienais ir majonezu (nors kažkada esu Zarasų restoranėlyje valgius karštą kokio tai laukinio žvėries liežuvį), o pakepintą su degintu cukrumi ir razinomis... Bet pabandyti tikrai verta.

Originalus receptas

1 liežuvis,
2 morkos,
1 salieras,
keli gvazdikėliai,
pipirų,
druskos,
1 šaukštas miltų,
1 šaukštas sviesto,
0,5 stiklinės acto arba vyno,
3-4 gabaliukai cukraus,
200 gramų smulkių razinų.

Riebų liežuvį pusiau išvirti vandenyje, nulupti odelę, įdėti į kaistuvėlį su prieskoninėmis daržovėmis, keliais gvazdikėliais, druska, trupučiu pipirų, užpilti vandeniu ir virti ant mažos ugnies iki suminkštės. Ant mažos ugnies pakepinti šaukštą miltų su sviestu, atskiesti liežuvio nuoviru, įpilti porą šaukštų acto arba vyno, dėl rudumo įdėti padeginto cukraus, nukošti, įberti nuplautų smulkių razinų, viską kartu užvirinti, sudėti įstrižai supjaustytą liežuvį ir truputį pavirinti. Taip paruoštą liežuvį galima patiekti kartu su muštais veršienos kotletais. Vietoj cukraus galima naudoti medų.


Patirtis ir patarimai

Nieko labai neišradinėjau, gana nuosekliai sekiau Zawadzkos receptu, tik atsisakiau gvazdikėlių. Man jie nelabai...






















Liežuvį supjausčiau stambiomis juostelėmis ir patroškinau paruoštame padaže su tamsiomis razinomis ir šiek tiek sauso balto vyno. Neskaičiavau kiek jo pyliau - tiesiog pyliau ir dėjau prieskonius po truputį, vis paragaudama, ar tas liežuvio padažas tinka mano liežuviui. Spėju, kad supyliau maždaug ketvirtį-trečdalį stiklinės (apie 60-80 ml).

Padažas, turiu pripažinti, man buvo neįprastas, bet puikiai tiko liežuviui. Degintas cukrus suteikė šiltą karamelės rudumo atspalvį, bet ir malonų karstelėjusį prieskonį, kuris darniai suskambėjo su vyno rūgštele ir salstelėjusiomis razinomis. Ech, beveik tobula, tad gaila, kad greitai neliko. Nors, ką aš čia kalbu, kada liežuvio kurs nors būna per daug (na, nebent pletkuose) ir dar lieka? Tik įsivaizduokit, minkšti švelnūs liežuvio gabalėliai su degintos karamelės padažu...






















...puria bulvių koše ir balzaminiu actu, aliejumi bei pomidorais pagardintomis gražgarstėmis. Nors man atrodo, kad idealiausia kompanija būtų buvę rauginti agurkai ar kokios troškintos parūgštintos daržovės - šparaginės pupelės, žaliųjų pupų ankštys, ankštiniai pipirai ir pan. Jūs pabandykit ir parašykit, su kuo toks liežuvis geriausiai dera. Skanaus!


Komentarai

  1. super irasas!! myliu myliu myliu liezuvi!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Aušra :) Jei mylit - tai virkit - tikrai vertas to ilgo virimo patiekalas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skūra nebūtinai lupi apvirus. Ji lengvai nusimauna jau kada liezivis gatavas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinomas, Andriau, bet turėjau tikslą sekti Zawazkos receptu :)

      Panaikinti
  4. Laba diena, noreciau isbandyti si recepta, tik viena jo dalis neaiski:( , cituoju is originalaus recepto :"<...> dėl rudumo įdėti padeginto cukraus, nukošti, įberti porą šaukštų,<...> "
    1) Tai cia tuos recepte minimus 3-4 cukraus gabaliukus padeginti ir paskui juos ideti?
    2) nukosti - ka?
    3) iberti pora saukstu - ko?
    Labai buciau dekinga uz ats.:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena, Padeginti (kaip pvz., meduoliui) galima porą šaukštelių cukraus/medaus. T.y., suberti į sausą keptuvę ir kaitinti kol ištirps ir pradės ruduoti. Kad nesuauštų, galima įpilti porą šaukštų vandens, vyno arba liežuvio nuoviro.

      "Ant mažos ugnies pakepinti šaukštą miltų su sviestu, atskiesti liežuvio nuoviru, įpilti porą šaukštų acto arba vyno, dėl rudumo įdėti padeginto cukraus, nukošti, įberti nuplautų smulkių razinų" (frazė "įberti porą šaukštų" atsirado per klaidą - pataisiau ir tekste). Perkošti reikia ruošiamą padažą, kad neliktų miltų guzelių ar daržovių plaušų iš nuoviro.

      Tikiuosi, kad dabar bus aiškiau :)

      Panaikinti
    2. Dekui Jums! dabar aisku;) kai ismeginsiu - parasysiu, kaip sekesi :)

      Panaikinti
    3. Tikiuosi, kad pasiseks ir patiks :) Man asmeniškai tikrai patiko tas deginto cukraus kartumas ir saldumas su liežuviu.

      Panaikinti

Rašyti komentarą