Kavos kremas su plakta grietinėle



















Ryt Briuselyje prasideda visus metus truksianti gastronominės laimės šventė "Brusselicious", kurios metu miestiečiams ir skanaus maisto išsiilgusiems turistams savo kūriniais stengsis įsiteikti 153 restoranų šefai, šokolado meistrai, alaus, šampano ir vyno namai, skulptoriai ir net kino tinklas "Cinematek". Vaizdingomis miesto gatvėmis kursuos tramvajus-restoranas, o su geriausiais pasaulio šefais bus galima pakilti į dangų. Tiek perkeltine, tiek pačia tiesiogiškiausia prasme, mat geriausieji šeimininkaus Atomiume, Karališkojoje aikštėje, Jubiliejaus parke ir kitose išskirtinėse miesto vietose, įsikūrusiuose restoranuose, gerokai pakylėtuose nuo žemės paviršiaus. Smagu, ką daugiau ir bepridursi :) o durti vis gi tai norėtųsi, kad jei susidomėsite šia skonių fiesta, visą informaciją (anglų, prancūzų arba olandų kalbomis) rasite VisitBrussels svetainėje.

Mano namų svetainėje, nelaukdamas "Brusselicious" pradžios, per Tris Karalius ant stalo puikavosi kuklus kavos kremas su miško uogų padažu. Į jo kompaniją tiko saldaus šerio taurelė, o nedidelis espreso puodelis būtų šią kompoziciją visiškai tobulines...


Originalus receptas

1,5 stiklinės stiprios kavos,
200 g cukraus,
0,5 litro grietinėlės,
8 tryniai,
20 g želatinos.

Į pusę stiklinės stiprios kavos supilti iki baltumo išsuktus aštuonis trynius su 200 g smulkaus cukraus, užkaisti ant vidutiniškos ugnies, kaitinti maišant, bet neužvirinti. Kai pradės tirštėti ir lipti prie šaukšto, nukelti ir nuolat maišant ataušinti. Išplakti pusę litro grietinėlės, sumaišyti su atvėsinta ir taip pat išplakta kava, jei nesaldu, įberti truputį cukraus, sumaišyti su želatina, sukrėsti į formą ir toliau gaminti kaip nurodyta ankstesniame recepte.


Patirtis ir patarimai

Vienas iš neaiškiausiai surašytų (išverstų) receptų Zawadzkos knygoje. Skaičiau kelis kartus, po atskirą frazę, kol susidėliojau gaminimo eigos algoritmą ir sutikrinau skysčių proporcijas pagal kitus kremų receptus. Tad mano produktų sąrašas būtų toks:

0,5 litro stiprios kavos,
250 g cukraus (50 g dar papildomai įbėriau į grietinėlę),
0,5 litro riebios grietinėlės, skirtos plakimui (min. 30% riebumo),
8 tryniai,
20 g želatinos.

Pirmiausia užplikiau kavą, tada išplakiau trynius ir juos užkaitinau su kava ir cukrumi. Kaitinant (tik reikia saugoti, kad neužvirtų!) maišiau plakimo šluotelę, nes ja lengviau visą kremą "pakelti" nuo puodo dugno. Kai kremas sutirštėjo (tam prireikė maždaug 3-4 minučių), puodą įkėliau į kriauklę su šaltu vandeniu ir makaluodama kremą ta pačia šluotelę atvėsinau.



















Atvėsusį kremą dar kartą iš širdies išplakiau ir supyliau į plaktą grietinėlę. Išmaišiau ir iš lėto, plona srovele supyliau ištirpintą želatiną.

Kremą sukrėčiau į keletą nedidelių silikoninių formelių, kurias pamiršau sudrėkinti ir pabarstyti cukrumi, kad prieš valgant skanėstą būtų lengviau iškrapštyti lauk. Likusią kremo dalį sustingdžiau didesniame dubenyje, kurį dviese baigėm tuštinti šiandien vakare.

Kremas tikrai skanus ir vertas plakimo :) Rūgštoka uogų tyrė darniai akompanavo, o saldžiabalsis šeris visai ne pro šalį traukė jausmingą dainelę... mmm, skanaus!














Komentarai

  1. Buvo nerealiai skanu!!!!! Aciu :)*

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) malonu, kad tiko ir patiko :) Tikiuosi, kad ir toliau dalyvausite viename kitame eksperimente :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O gal galite pasakyti, kokio stiprumo kavą ruošėte, t.y. kiek kavos dėjote?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atrodo viliojanciai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai skaniai atrodo, ypač paskutinėje nuotraukoje, taip ir norisi tą šakutę arčiau prisitraukti :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Agne, aš kavą viriau espreso kavinuku, tai kavos dėjau tiek, kiek tipo (maždaug 5 šaukštelius 200 ml vandens).

    Ačiū, Anonimiškas :)

    Rennie, trauk tą šakutę drąsiai :) Nežinau, kada Lietuvoje išaušta kavos sezonas, bet pabandyti verta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dieviškai atrodo ir skonis prabangiai išrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, Gražina Greta, skonis turėtų ypač pamaloninti kavos mėgėjus :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kazkas man nesigavo.. Priezastys: 1. Uzvire kaitinant. Tas, matyt, ir sugadino didziaja dali reikalo. 2. Nemoku elgtis su zelatina!!! Kaip ja ruosti? Jei ant pokelio parasyta, kad 20gramu uzpilti 1 litru vandens, tai taip ir daryti? Paskui visa ta litra pilti i mase? As taip ir padariau, bet stingti nelabai ten kas nori. Plius issisluoksniavo viskas.. Nors pati pliurze, kuri gavosi, tai labai skani :) Gal turite dar kokiu minciu, kodel nepavyko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Aiste, praktiškai, kad Jūs pati išvardinot pagrindines priežastis. Kaitinant reikia saugoti, kad kremas neužvirtų - nuolat maišyti, kaitinti ant vidutinio kaitrumo ugnies, nes kitaip sutrauks kiaušinius ir gausis saldi kavos skonio kiaušinienė... Šis kremas gana įnoringas. Kaitinant jis turi sutirštėti iki maždaug riebios grietinės konsistencijos (kalta, kad šito neparašiau prie recepto...) arba turi pakilti ir būti toks "beveik tuoj beužverdantis".

      Kita, matyt, dar svarbesnė priežastis - želatina. Jei ant pakelio parašyta, kad maišelio turinys skirtas litrui skysčio, tai reikia, kad maišelyje esančios želatinos pakanka sustingdyti litrui sulčių, vandens, grietinėlės, o šiuo atveju - kremo. Įprastai skaičiuojama, kad sustingdyti litrą skysčio pakanka 20-30 g želatinos miltelių ar granulių. Želatiną (aš naudoju smulkią, tą, kurios nereikia kaitinti) reikia užpilti karštu vandeniu (20 g turėtų pilnai užtekti ketvirčio puodelio vandens) ir kartas nuo karto pamaišant ištirpinti, kad neliktų želatininių guzelių (nors dažnai sakoma, kad želatiną pirmiausiai reikia išbrinkinti šaltame vandenyje ir tik po to ją pakaitinti įstačius indelį su želatina į verdantį vandenį, bet mano naudojamos želatinos gamintojas rekomenduoja želatinos miltelius užpilti karštu, tačiau neverdančiu, vandeniu bei pamaišant atvėsinti iki kambario temperatūros).

      Jei naudojate želatiną, kurią gamintojas rekomenduoja kaitinti, kad ji ištirptų - tuomet miltelius užpilkite nedideliu kiekiu drungno arba šalto vandens ir išbrinkinkite. Išbrinkusią želatiną su visu indeliu statykite į puodą su verdantį vandenį ir pamaišydama kaitinkite kol ji ištirps. Po to - autaušinkite iki kambario temperatūros.

      Gautą želatinos tirpalą reikia nedidele srovele, nuolat maišant, supilti į kremą/sultis/grietinėlę ar pan. Svarbu,kad želatinos tirpalo ir kremo (ar kito skysčio) temperatūros būtų daugiau mažiau vienodos. Paprastai gamintojai ant želatinos pakelių nurodo ir paruošimo būdą...

      Jei Jūs į kremą supylėte papildomą litrą skysčio - greičiausiai, kad jis nelabai kada ir sustings, nes gavosi per mažas želatinos arba per didelis skysčio kiekis... labai gaila, kad šį kartą nepavyko ir apgailestauju dėl nevisai išsamių instrukcijų... bet viliuosi, kad atrasite narsos pabandyti dar kartą :)

      Čia rasite puikius Lino Samėno patarimus apie želatiną: http://receptai.iki.lt/lt/blogas/jei-turim-reikala-su-zelatina/229

      Panaikinti
    2. Aciu labai uz patarimus. Del zelatinos tikrai daug aiskiau pasidare. Dar karta butinai pabadysiu.

      Panaikinti
  10. Džiaugiuosi, Aiste, kad nesėkmė neatėmė entuziazmo :) Parašykit, kaip seksis kitą kartą.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą