Sriuba crème d'orge






















Žmonių kalba šios sriubos pavadinimas skamba ne mažiau mandrai - miežių kremas arba kreminė miežių sriuba. Galima net aprašyti - kreminė miežių sriuba su grietinėle ir tryniais... Bet galima ir visai paprastai parašyti - trinta perlinių arba miežinių kruopų sriuba arba - trinta kruopienė. Nežinau, kaip Jums, bet man pirmasis variantas toks šiek tiek elegantiškesnis. Juo labiau, kad ir sriubos receptas atkeliavęs iš senosios prancūzų virtuvės. Nors vienas receptas, kurį pasisekė atrasti internete, gana stipriai skiriasi nuo aprašytojo Zawadzkos knygoje "Lietuvos virėja". Mano aptiktame "vitažiniame" prancūziškame recepte neminima jokia mėsa. Tai veikiau dietinė sriuba, paskaninta krakmolingu vandeniu, pienu ir sviestu bei žiupsneliu cinamono. O vat, šitas - artimas Zawadzkos receptui - rašoma, kad trintos perlinės kruopos (arba paprasčiausi miežiniai miltai) užpilami sultiniu. Voila.


Originalus receptas

1,25-1,5 kg veršienos,
prieskonių ir druskos kaip paprastai,
1 stiklinė perlinių arba miežinių kruopų,
0,5 šaukšto sviesto,
0,5 stiklinės grietinėlės,
3 tryniai.

Išvirti vištienos arba veršienos sultinį su prieskoniais. Kruopas, įdėjus sviesto, virti, kol taps klijingos, paskui jas pertrinti per sietą ir sumaišyti su nukoštu sultiniu; prieš patiekiant uždaryti grietinėle, išplakta su trimis tryniais. Prie šios sriubos duodama batono skrebučiu.


Patirtis ir patarimai

Perlines kruopas geriausia užmerkti per naktį, kad išbrinktų ir suminkštėtų, tada reikės trumpiau virti. Taigi, kaip tikra lapė-gudruolė aš to nepamiršau ir sriubos ragavimo dieną sutaupiau beveik dvi valandas virimo. Išvirusias minkštas kruopas su šiek tiek sultinio sutryniau kokteilių plaktuvu.






















Gautą klijingą tyrę užpyliau vištienos sultiniu ir išplakiau iki vientisos tyrės (hm, kaip dar kitaip pavadinti tą masę?).

Sriubai naudojau vištienos sultinį, kurį viriau iš vienos nedidukės poliesės vištelės (kuri, beje, vėliau pasirodė beveik neįkandama), morkos, lauro lapelio, pusės svogūno, dviejų kvapiųjų ir trijų baltųjų pipirų bei šaukštelio druskos. Prieš virdama sultinį, vištą užpyliau verdančiu vandeniu ir užvirinau. Šį viralą nupyliau lauk ir tuomet jau sudėjau į puodą reikiamus prieskonius ir išviriau švelnų sultinuką.






















Paruoštą sriubą dar pagal skonį pasūdžiau, įbėriau šiek tiek baltųjų pipirų ir užbalinau grietinėlės bei trynų plakiniu (tik apsiribojau vienu tryniu). Valgėm užsikasdami išties gardžia plikyta duona su lazdyno riešutais ir razinomis. Baisiai tiko, ypač reti riešutiniai ir salstelėję razininiai kasneliai...






















Sriuba skani, lengvo salstelėjusio skonio, švelnios kreminės tekstūros. Spėju, kad paruošta su veršienos sultiniu būtų šiek tiek rūgštelėsnė, su šarmu, skant, prancūziška :)

Rekomenduoju! 

Komentarai

  1. Perlinių kruopų sriubos yra dievų maistas, tik, ak, gėda, niekada nebandžiau jų sutrint. Bet dabar bandysiu būtiniausiai!

    Labai dailios nuotraukos. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Merci beaucoup, Insolete. Jei turi kokteilių plaktuvą - tokia sriuba - vieni niekai. O ir tokie mažai kilmingi produktai, kaip perlinės kruopos (nepaisant kilmingo vardo, vis gi jos mums gana įprastas ir kasdienis produktas) ir kūda vištelė (net ant pakuotės buvo parašyta, kad skirta sriubai) gali nustebinti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sriuba kaip sriuba, simple. Bet paprastume daug žavesio būna ;) Bet jau pavadinimas, tai labai delikačiai skamba ;) suvilioja iš karto, pasirašau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtent, Ramune, aš irgi ja susižavėjau, nes man ji pasirodė paprasta ir neragauta :) o tai, kad galima greitai ir nesudėtingai pagaminti - man tai didelis pliusas. Kita vertus, skonis irgi nenuvylė, ypač patiko Nerijui :)

      Panaikinti
  4. puikios nuotraukos, puiki sriuba :) patiko tavo blogas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Ugne, už komplimentus - malonu. Kuriu šį tinklaraštį savo malonumui, todėl dar labiau malonu, kad jis patinka ir kitiems :)
    Gal sriubą jau išbandei?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą