Biskvitinis grybukas






















Savaitgalis buvo lėtas. Šeštadienis buvo pilnas saule kvepiančio oro, namų ir katino. Sekmadienis - bičiulystės afrikietiškų ritmų ir keptų sumuštinių (na, tokių - trikampių) Tervureno parke. Bet viskas prasidėjo vėlyvais ir lėtais šeštadienio pusryčiais su orkaitėje keptu grybuku, bananais, abrikosų uogiene ir pieniška kava... O gal dar truputį anksčiau, kai praplėšę akis panūdom pusryčiauti.

Originalus receptas

8 kiaušiniai,
druskos,
8 šaukštai miltų,
4 šaukštai cukraus,
0,5 šaukšto sviesto,
1-2 džiūvėsėliai.

Kiek kiaušinių, tiek ir šaukštų miltų. Aštuonis trynius ir keturis šaukštus cukraus išplakti iki baltumo, įmaišyti miltus, išplakti baltymus, viską atsargiai išmaišyti, supilti į formą ir kepti nekarštoje krosnyje.
Produktų kiekis numatytas aštuoniems asmenims.


Patirtis ir patarimai

Grybuko gamyba tikrai paprasta. Kiek žmonių - tiek kiaušinių (nors aš mudviem grybuką kepiau iš trijų), tiek aukštų miltų. Cukraus - pagal skonį arba pagal receptą. Galima įberti šiek tiek vanilės, šaukštą romo ar kito kvapaus gardėsio.






















Kepiau maždaug 10 minučių iki 180'C įkaitintoje orkaitėje, bet plonesnės grybuko vietos šiek tiek vos vos per daug padžiuvo. Manau, kad kepant grybuką iš nedidelio kiekio kiaušinių, jis tikrai turėtų iškepti per 10 minučių. Jei grybukas būtų storesnis - gali prireikti ir kokių 15-20 minučių.

Skanu su uogine. Pavyzdžiui, abrikosų, mirabelių, slyvų ar obuoliene. Skanu krimsti pasibarsčius cinamonu ar ant dar šilto grybuko uždėjus gabaliuką sviesto ir pabarsčius cukrumi. Galima pasigardinti šviežiais vaisiais ar užsikąsti kabinamą jogurtą. Tiesiog labai geras grybukas. Jam lygus tik jo plikytas brolis.


Komentarai

  1. o jis yra labiau omletas ar labiau blynas? :) ar visai kažkokios unikalios tekstūros?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kiek panašus į mano močiutės gamintą lenkšką blynelį. http://sezoninevirtuve.blogspot.com/2010/11/lenkiskas-blynelis.html, tik mes dar pieno pilame, o ir iškyla jis labiau, greičiausiai dėl išplaktų baltymų. Labiau blynas nei omletas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai pirmą kartą pamačiau Tavo įrašą apie Tavo močiutės keptą lenkišką blynelį, pirmiausiai ir pagalvojau apie šituos Zawadzkos grybukus.

      Šiek tiek guglinau ir drįstu pasidalinti kompetetinga nuomone :))), kad veikiausiai tas grybukas arba orkaitėje keptas blynelis (blynas), yra tas pats patiekalas lenkų vadinamas "Grzybek". Galbūt jis atkeliavęs pas mus iš Lenkijos, o gal tiesiog pas mus jis primirštas, nes "Lietuvos virėjoje" pateikiamas ir lietuviško grybuko receptas, kurį žadu artimiausiu metu išbandyti :)

      O čia dvi nuorodos į "grzybek'ą":
      http://www.fiveonenine.ca/2011/06/grzybek/

      http://grabtika.blogspot.com/2011/01/pochwaa-prostoty-omlet-grzybek.html

      Panaikinti
  3. Iveta, kaip jau atsakė Rennie, taip, šitas daiktas (grybukas) labiau panašus į blyną, nei į omletą. Bet priklausomai nuo receptūros, kinta ir jo skonis. Šio, pavyzdžiui, skonis ir tekstūra labiausiai priminė labai ploną biskvitą (na, jo ir sudėtis labai artima biskvitui :)) Manau, kad jei būčiau kepus iš kokių penkių-šešių kiaušinių - jis būtų dar labiau panašus į biskvitą. Plikytas grybukas (Plikytas prancūziškas grybukas) labiausiai priminė didelį plikytą sausainį :), riebusis - keptuvinį blynelį, o kitas - rusiškas Dročeno grybukas - bene labiausiai priminė prastai iškilusį omletą ;) Čia rasi visų jų aprašymus: http://lietuvos-vireja.blogspot.com/search/label/grybukai

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą